Početna Lepota Koža Depilacija – vrste, trikovi i saveti

Depilacija – vrste, trikovi i saveti

Depilacija za pocetnice i neodlučne - vrste, trikovi i saveti za bezbolnu depilaciju i uklanjanje negativnih efekata depilacije.
AUTOR Vanja Đorđević

Danas biti dama znači uvek biti uredna, počev od kose, noktiju, odeće… i naravno biti uredno depilirana. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi uklanjaju dlake sa tela – od kulturnog do estetskog ili medicinskog. Zato ću sada objasniti sve što treba da znate o depilaciji – vrste, trikove i savete u vezi ublažavanja bolova i uklanjanja negativnih efekata.

Ukoliko si početnica ili nisi sigurna kako je najbolje odraditi depilaciju, evo objašnjenja metoda koje se najčešće koriste. Definicija depilacije se odnosi na uklanjanje dlaka iznad kože, ali se često koristi kao opšti termin. Termin “epilacija” opisuje kada se dlaka potpuno izvadi iz folikula kroz brojne različite metode.

Koje su glavne metode uklanjanja neželjenih dlačica?

Depilacija pomoću brijača

Ovo je verovatno najčešći metod za uklanjanje nepoželjnih dlačica. Obično se vrši tokom kupanja. Glavna prednost ovog procesa je jednostavnost, nije potrebna pomoć bilo kog stručnjaka, pa je zato jedna od jeftinijih metoda. Sada su brijači prilično unapređeni i prilagođen našim potrebama, tako da prilikom kupovine možeš izabrati brijač koji je baš namenjen ženama. Glavni nedostatak ove metode je u tome što dlačice izrastaju već posle dva-tri dana i oštrije su na dodir. Postoji i mogućnost izazivanja ogrebotina i posekotina na koži i pojavljivanja uraslih dlačica. U poslednje vreme su sve popularniji brijači i trimeri na baterije. Sa ovim aparatima možeš da ukloniš dlačice s bilo kog dela tela, pa čak i s onih najosetljivijih kao što su pazuh i prepone. Pre upotrebe ne mora da se nanosi gel ili pena. Efekat je potpuno isti kao i kod običnih brijača.

Depilacija električnim aparatom

Ova metoda je praktična i jednostavna. Najpogodnija je za područje nogu i ruku. Tokom procesa depilacije osetićeš peckanje i čupkanje ali ništa strašno. Za osetljivu kožu preporučujem depilator sa ugrađenim masažerom za ublažavanje bola. Električni depilatori uklanjaju dlačice iz korena, pa koža ostaje glatka i do četiri nedelje. Prednost ove metode depilacije jeste u tome što ovi aparati mogu da uklone dlačice i dužine pola milimetra, pre nego što postanu jasno vidljive. Čak i kada izrastu, dlake nisu oštre, već tanje i mekše na dodir. Nedostaci su cena aparata, koja je obično visoka, kao i šansa da se dese urasle dlačice.

Depilacija kremom za depilaciju

 

Kreme za depilaciju predstavljaju hemijski proces za uklanjanje dlačica, za razliku od prethodnih metoda koje su mehaničke. Najveća prednost krema za depilaciju je u tome što ne postoji mogućnost posekotina ili bola, ali one mogu izazvati iritacije i alergije na koži. Upotreba kreme za depilaciju je jednostavna – ona se nanese na regiju sa koje želiš da ukloniš dlačice, nakon 15 minuta je ukoniš plastičnom špatulom koju dobijaš uz kremu i ispereš kožu vodom. Na taj način se uklanjaju dlake iznad kože, tako da folikuli dlake ostaju neoštećeni. Krema za depilaciju se može kupiti u bilo kojoj drogeriji. Ova metoda je relativno bezbolna – najviše što možeš osetiti je blago peckanje. Važno je da uradiš brzi test na delu kože pre nego što je primeniš na celu površinu, kako bi utvrdila da nisi alergicna na hemikalije koje sadrži krema.

Depilacija voskom

Ova metoda je jedna od najpoznatijih jer je efikasnija i traje duže od drugih. Dok je brijanje verovatno najčešći oblik depilacije, žene najviše vole depilaciju voskom, posebno kada je u pitanju depilacija bikini linije i intimnih delova tela. Ona podrazumijeva pritiskanje vrućeg ili toplog voska na željenu površinu. Vosak se zatim brzo povuče u suprotnom smeru od rasta dlake da bi se dlake uklonile iz folikula. Poželjno je da uklanjanje dlaka na ovaj način prepustiš stručnjaku u salonu. Prednosti za depilaciju voskom je što dlačice sporije rastu pa je veći raspon između dve depilacije. Umesto voska neke kozmetičarke koriste šećernu pastu, efekat je isti. Negativna strana ove metode je bol prilikom depilacije.

Depilacija voskom je pogodna za lice – nausnice i obrve.

Laserska depilacija

Ova vrsta uklanjanja dlaka sprečava da dlake ponovo rastu. To je najskuplji i najdugotrajniji metod jer dlake prestaju da rastu jednom za svagda. Lasersko uklanjanje privlači veliku pažnju i verovatno će imati mnogo veću primenu u budućnosti. Proces uključuje izlaganje dlake impulsima laserske svetlosti koja uništava folikul dlake. Važno je da se 10 -15 dana pre laserskog tretmana ne brijaju niti depiliraju dlačice kako bi probile kožu. Laserska depilacija se može raditi u bilo koje doba godine, ali se ipak ne preporučuje sunčanje u to vreme. Depilacija laserom ​​može se sigurno obaviti na bilo kom delu tela i boli manje od depilacije voskom. Međutim, ovo je najskuplji metod i zahteva više tretmana kako bi se postigao željeni efekat.

Svaka metoda ima svoje prednosti, pa razmotri svoje telo i svoj budžet. Naravno, zdravlje je uvek na prvom mestu pa se drži onoga zbog čega se osećaš najbezbednije i udobnije.

Trikovi da depilacija ne bude bolna

Sama depilacija voskom ili šećernom pastom je bolan tretman, a posebno depilacija intimnih delova koju mnoge žene zaista mrze zbog toga. Otkriću ti nekoliko saveta kako bi depilacija bila manje bolna. Za početak, veoma je važno da odeš u kozmetički salon. Ako ranije nisi imala priliku da ideš u salon posavetuj se sa iskusnom prijateljicom kako bi znala šta te čeka. Obrati pažnju na ciklus. Najidealnije vreme za depilaciju intimne regije je sedam ili više dana nakon prvog dana ciklusa, kada je najveća tolerancija na bol. Dakle, tokom PMS-a ne razmišljaj o depilaciji.

Verovala ili ne, postoji doba dana kada možeš podneti više bola. Zato organizuj tretman između 15 i 17h. Neki stručnjaci tvrde da je tolerancija boli najveća u tom vremenskom periodu. Potrebno je da ti dlačice rastu najmanje dve do tri nedelje pre depilacije.

Takođe, ne izlaži kožu suncu 24 časa pre i posle tretmana. Odradi piling bikini linije dan pre depilacije. Podmaži zonu uljem za bebe da bi omekšala folikule dlake.

Ako si baš nervozna zbog tretmana, možeš uzeti aspirin ili ibuprofen sat vremena pre depilacije kako bi smanjila osećaj bola. Dva dana nakon depilacije, izbjegavaj intenzivno vežbanje, znojenje i usku odjeću, zato što može dovesti do formiranja bubuljica, posebno kada se radi o kombinaciji znoja i sintetičke odeće.

Saveti za izbeljivanje potamnjene depilirane kože i folikulitis

Pojedinim ženama prepone i pazuh potamne nakon depilacije. Ovo može da bude posebno neprijatno u kupaćem kostimu, ili čak u intimnim situacijama sa partnerom.

Drugi problem je kada žena ima tendenciju da ima urasle dlake, ostavljajući kožu punu crvenkastih, bolnih, gnojnih ispupčenja – zastrašujućeg folikulitisa.

Kako bi resila ove probleme tamnih i osetljivih prepona sklonih folikulitisu, potrebno je da odradiš piling pastom napravljenom po ovom receptu:

Potrebni sastojci: 1 kašika smeđeg šećera 1 kašika bademovog ulja ili ekstra devičanskog maslinovog ulja. Jednostavno izmešaj ta dva sastojka u posudi i nanesi smesu na prepone. Masiraj laganim pokretima 3 minuta da bi dobila efekat pilinga.

Savet: nemoj preterivati sa pritiskom kako ne bi došlo do iritacije kože jer je već prilično osetljiva u toj regiji. Ponovi ovu proceduru najviše dva puta nedeljno, jer ima abrazivno dejstvo pa možeš završiti sa modricom na koži ako budeš preterivala. Takođe, vodi računa da obaviš piling najmanje 4 dana nakon depilacije kako ne bi izazvala iritaciju kože koja je već tretirana brijačem ili voskom.

Trikovi da recept bude još uspešniji: Ako ti je koža masna, zameni šećer medom koji ima antiupalno i anbakterijsko dejstvo i koji pomaže koži da se bori protiv bolnih bubuljica u preponama. Ako ti je koža veoma osetljiva, preporučuje se da se umesto šećera koisti kukuruzo brašno, jer je nežnije od šećera i neće oštetiti tvoju kožu.

Tamna boja ispod pazuha se javlja usled previse toplog voska, ili usled korišćenja dezodoransa sa alkoholom. Gojaznost takođe može uticati na tamnu boju pazuha.

Prvi korak da se izbegne potamnjenje je da izabereš metod za uklanjanje dlaka koji je manje agresivan, kao što je lasersko uklanjanje dlaka. Osim što je ovaj metod manje štetan za kožu, njime rešavaš problem zauvek. Odabir dezodoransa bez alkohola sa svojstvom izbjeljivanja postao je veliki trik žena da se reše tamnih pazuha. Međutim, ako to ne resi problem, potrazi savet dermatologa. Nikada ne pokušavaj da napraviš sama sredstvo za izbeljivanje pazuha, jer reakcija sa kožom može biti štetna za tvoje zdravlje i lepotu kože, što može da ima suprotan rezultat.

Zaključak

Nadam se da sam ti razjasnila i pomogla da izabereš pravi način depilacije za sebe 🙂 Trudila sam se da u ovom članku detaljno opišem i dam odgvor na pitanje:

Koje vrste depilacija postoje?

Definicija depilacije se odnosi na uklanjanje dlaka iznad kože, ali se često koristi kao opšti termin. Termin “epilacija” opisuje kada se dlaka potpuno izvadi iz folikula kroz brojne različite metode pa tako razlikujemo sleće vrste depilacije:

1. Depilacija pomoću brijača
2. Depilacija električnim aparatom
3. Depilacija kremom za depilaciju
4. Depilacija voskom i
5. Laserska depilacija

U tekstu možeš da pročitaš više o svakoj depilaciji i da saznaš trikove koje sam podelila sa tobom iz ličnog iskustva.

Prijatelji znaju da cene
kad sa njima podeliš dobar link

Depilacija – vrste, trikovi i saveti
Depilacija za pocetnice i neodlučne - vrste, trikovi i saveti za bezbolnu depilaciju i uklanjanje negativnih efekata depilacije.
Podeli  


Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version