Početna Lepota Koža Nega kože prema godišnjem dobu

Nega kože prema godišnjem dobu

Lepa i negovana koža krasi svaku ženu. Da bi blistala, potrebno je primeniti adekvatnu negu za svako godišnje doba.
AUTOR Vanja Đorđević

Lepa i negovana koža krasi svaku ženu. Da bi blistala, potrebno je primeniti adekvatnu negu za svako godišnje doba, jer je koža naš najveći organ i konstantno je izložena spoljnim uticajima.

Nega kože tokom proleća

Nakon hladnog vremena, sa povećanjem spoljne temperature svi provodimo mogo više vremena napolju. Zato je potrebna adekvatna nega kože u proleće.

Posebno obrati pažnju na sledeće:

• Obrati pažnju na svoj tip kože: U zavisnosti od pigmenta kože, verovatnoća da izgori na suncu može varirati, kao i nivo SPF u losionu za zaštitu od sunca. Na primer, ako imaš ssvetao ten i pege, tvoja koža je osetljivija na UV zrake. Svake godine posećuj dermatologa radi pregleda, kako bi utvrdila koje mere predostrožnosti moraju da se preduzmu.

• Ne zaboravi kremu za sunčanje: Veoma je važno kako za odrasle, a posebno za decu, primena kreme za sunčanje pred svaki izlazak iz kuće. Iako sunce nije previše jako, krema za sunce je neophodna u nezi kože.

Pročitaj detaljnije kako da neguješ kožu u proleće.

Nega kože tokom leta

Tokom letnjih meseci najvažnije je zaštititi kožu od sunca. Posebno treba obratiti pažnju na sledeće:

• Koristi kremu za sunčanje svakodnevno: Bez obzira kakav tip kože imaš i kako ona reaguje na sunce, uvek treba da naneseš SPF kremu za sunčanje. Trebalo bi da se nanosi dva ili tri puta na dan, bez obzira da li si na direktnom suncu ili u hladovini.

• Zaštiti se odećom: Pored nošenja naočara za sunce i šešira sa širokim obodom, pamučne majice su odlična zaštita od sunca. Najbolje je da odabereš komade od bele pamučne tanke tkanine.

Ne izlaži se suncu ako dođe do dramatičnih promena na koži: Promene u boji kože, menjanje mladeža, crvene mrlje su rani znakovi raka kože. Ako primetiš bilo šta od ovoga, trebalo bi da posetiš dermatologa koji može postaviti dijagnozu i lečenje raka kože.

• Nemoj misliti da se opekotine tretiraju samo sredstvima poput aloja vere: Aloja vera i slični preparati su samo privremeno olakšanje za opekotine od sunca i ne smanjuje šansu za oštećenje kože. Rak kože se vremenom razvija sporo. Sa svakim opekotinama od sunca povećava se vaša šansa za razvoj raka kože. Mogu proći godine da se opekotina pretvori u kancerogenu mrlju na koži.

• Izbegavaj sunčanje: Kao što rekoh, bez kreme sa zaštitnim faktorom ne treba izlaziti na sunce. Čak i sa kremom sa zaštitnim faktorom treba izbegavati boravak na najjačem suncu. Opekotine od sunca se akumuliraju tokom celog dana; jedini način da se spreči izlaganje opasnosti od opekotina je boravak u senci.

Nega kože tokom jeseni

Kada nakon leta vazduh postane suvlji i hladniji, koža može izgubiti dragocenu vlagu. U jesen je takođe vreme da se koža oporavi od letnjih uticaja koje ostavljaju sunce, hlor i slana voda.

Ovo su osnovni koraci u nezi kože u jesenjim mesecima:

• Piling i hidratacija: Najbolje je naneti hidratantnu kremu neposredno nakon kupke ili tuširanja kako bi se zatvorile pore i koža napunila potrebnom vodom i uljem.

• Zaštiti usne: Nastavi da štitiš usne od sunca i ultraljubičastih zraka. U ovo doba je važno i hidriranje kako bi sprečila da ti usne budu suve i ispucale.

• Pređi sa losiona na kremu: Kako vazduh postaje suvlji, koži je potrebna gušća hidratantna krema. Kreme obezbedjuju bolju hidrataciju.

• Uloži u dobru kremu za ruke: Ruke tokom zime često postaju suve i napukle. Njihova hidratacija je važna kako bi bile meke i zdrave tokom cele zime.

• Ne zaboravi na kremu za sunčanje: Iako su temperature hladnije, a dani kraći, deca i odrasli treba da nastave sa nanošenjem kreme za sunčanje pre izlaska iz kuće.

Detaljnije o nezi kože u jesen pročitaj ovde.

Nega kože tokom zime

Da bi ostala zdrava u zimskim mesecima, koži je potrebno više od šešira i kaputa kao slojeva zaštite od hladnog vremena. Hladnije vreme i vetar donose nedostatak vlage napolju, što može prouzrokovati pucanje, peckanje, iritaciju, čak i ekcem. Ono što je takođe važno, i u zimskim mesecima je potrebno  štititi kožu od sunca.

Ovo su osnovni koraci u nezi kože u zimskim mesecima:

Hidriranje kože: Hidriranje pomaže da se zaštiti od oštrog vazduha. Kao što sam rekla za hidriranje u jesenjim mesecima – Najbolje je naneti hidratantnu kremu neposredno nakon kupke ili tuširanja kako bi se zatvorile pore i koža napunila potrebnom vodom i uljem.

• Važno je nositi rukavice: Nošenje rukavica je jednostavan, lak način da se zaštite ruke od hladnih temperatura i suvog vazduha koji pokreću ekcem. Nokti takođe mogu postati lomljivi; rukavice takođe pomažu u uklanjanju pukotina i pucanja zanoktica i noktiju. Dakle, pored nanošenja kreme za rke, obavezno nosi i rukavice.

Ne zaboravi kremu za sunčanje: S obzirom da sneg odbija sunčevu svetlost, ultraljubičasti zraci sunca tokom zime su i dalje jaki. Učestvovanje u zimskim rekreativnim aktivnostima bez nanošenja kreme za sunčanje može rezultirati ozbiljnim opekotinama.

Ne zaboravi na usne: Nedavno istraživanje u Americi je pokazalo da je samo 6% ispitanika svesno da ultraljubičasti zraci mogu izazvati karcinom usana. Takođe, rezultat istraživanja kaže da muškarci u Severnoj Americi imaju 5 do 10 puta veću učestalost raka usana od žena. Tokom zimskih meseci i muškarci i žene bi trebalo da nanose balzam za usne, kremu ili šminku koja sadrži visok faktor zaštite od sunca (SPF).

• Izbegavaj dugo tuširanje vrućom vodom: Mnogi od nas vole duga tuširanja vrućom vodom, a vrela voda vodi suvoj koži. Umesto toga, preporučuje se kraće tuširanje mlakom vodom.

Takođe pročitaj kako da neguješ kosu tokom zime  prirodnim tretmanima.

Podseti se kako doći do lepe i zdrave kože u pet koraka.

Prijatelji znaju da cene
kad sa njima podeliš dobar link

Nega kože prema godišnjem dobu
Lepa i negovana koža krasi svaku ženu. Da bi blistala, potrebno je primeniti adekvatnu negu za svako godišnje doba.
Podeli  


Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version