Početna Lepota Kosa Tehnike za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose – video

Tehnike za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose – video

Odučila si se da osvežiš izgled svoje kose pramenovima? Pomoći ću ti da izabereš pravi način za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose
AUTOR Vanja Đorđević

Odučila si se da osvežiš izgled svoje kose pramenovima? Bravo! Samo još da izabereš način za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose. Verujem da si potpuno zbunjena… ranije se to prosto zvalo šatiranje a sad svi govore o različitim tehnikama – ombre, balajaž, flambojaž, sombre… a u poslednje vreme pričaju i o nekom strandlights-u!

Sigurno se pitaš kako ja sad da znam šta u stvari hoću… šta da kažem frizeru? Ee, zato sam ja sada tu, da razjasnimo jednom zauvek o čemu se tu zapravo radi i kako odabrati pravu tehniku.

Tehnike za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose

Potpuno i delimično šatirana kosa

Šatiranje kose je najefektnija tehnika bojenja kose koja garantuje prirodan izgled. Pramenovi naglašavaju strukturu kose jer odsjaji stvaraju razigrane efekte senki i svetlosti. Nijansiranje kose vizuelno podmlađuje i kosi daje dodatnu dimenziju. Nijanse će se presijavati poput sunca u kosi, imaćeš nežiji izgled.

Različite tehnike nijansiranja kose

Kada odlučiš koji tip pramenova želiš da izvučeš, onda dolazi na red pitanje koliko pramenova treba da uradiš. Da li ćeš šatirati celu kosu ili samo određene delove?

Delimično šatiranje se uglavnom radi oko lica kako bi se došlo do efekta posvetljavanja ili uokvirivanja lica.

Potpuno šatiranje je upravo ono što mu i ime kaže – posvetljavanje čitave kose uz pomoć pramenova.

Ako je tvoja kosa tamna, onda će ti biti potrebno potpuno šatiranje. Ako nije prošlo puno vremena od poslednjeg šatiranja ili ako ti kosa nije tako tamna, naročito pozadi, onda se doluči za delimično šatiranje.

Izvlačenje pramenova kod klasičnog šatiranja kose

Pramenovi pomoću folije – odličan način za izvlačenje pramenova. Samo vodi računa da ti pramenove uradi dobar frizer, kako ne bi dobila ono što ne želiš ili pramenove izvučene kao lenjirom. Pramenovi na foliji su dobar izbor i ako želiiš efekat posvetljenja iz korena, i upadljive  pramenove.

Pramenovi pomoću folije

Pramenovi pomoću kape daju prirodan izgled. Ovim postupkom dobijaš najprirodniji izgled pramenova. Pored svih prednosti koje daju klasični pramenovi pomoću kape, oni poslednjih godina padaju u zaborav i frizeri se odlučuju na druge, inovativne načine za šatiranje kose.

Pramenovi pomoću kape

Nove tehnike farbanja – ombre, balajaž, flambojaž, sombre…

Tehnike farbanja kose – ombre, sombre, balejaž, flambojaž

Već nekoliko sezona unazad, ombre je veoma popularan stil šatiranja. Još pre 15-20 godina, Sara Džesika Parker, u seriji “Seks i grad”, imala je taman koren kose i svetlije pramenove. Postepeno, ovaj trend se širio, da bismo danas imali žene koje nose super tamnu osnovu kose i super plave pramenove srednje dužine.

Frizerskim rečnikom rečeno, ombre se odnosi na boju kose koja ide od tamne ka svetloj. Ako voliš kako ti kosa izgleda leti, kada sunce učini svoje i prošara kosu prekrasnim pramenovima za tebe su idealni plavi ombre pramenovi. Pružiće tvojoj kosi svež i prirodan izgled, a da se pritom ne moraš brinuti oko izrastka.

Ombre pramenovi su veoma jednostavni za održavanje jer ih ne treba često obnavljati. Plavi ombre pramenovi se rade tako da njihova nijansa bude svetlija od boje kose kako bi se dobio efekt osunčanosti i postigla fina gradacija tonova. Suptilni prelaz boje s tamnije u korenu do svetlije na vrhovima je frizura koja se lako održava i izgleda potpuno prirodno.

Pramenovi se ne izvlače od korena kose već samo od polovine, odnosno na vrhovima kose. Da bi se dobio ovakav izgled, frizer treba da posvetli donju polovinu kose služeći se tradicionalnim folijama za pramenove, dok će koren kose i osnovnu boju ostaviti netaknutim.

Razlika između ombrea i balajaža

Balajaž potiče od Francuske reči balayage što znači slikanje slobodnom rukom. Boja se postiže tehnikom slobodne ruke u kojoj se odvajaju pramenovi i ručno boje na ploči ili nekoj površini. Kako su uzeti nesimetrični pramenovi, nakon bojenja ostaje efekt kao da nam je kosa posvetlela na suncu.

Glavna razlika od ombrea je ta što nisu svi vrhovi svetli nego su neki ostavljeni tamni kako bi se dobila dimenzija i prirodniji izgled. Varijante Balajaža su Flambojaž i Sombre.

Flambojaž tehnika je izvlačenje pramenova nasumično. Za ovaj metod vam ne treba folija, ali takođe vam treba odličan frizer koji će tačno proceniti na kojim pramenovima treba posvetliti kosu. Flambojaž tehnika bojanja pramenova, označava nijajnsiranje kose i kosi daje potpuno prirodan efekt sunca u kosi.

Flambojaž

Boje se nasumično odabrani tanki pramenova izvučeni iz čitave površine kose. Flambojaž tehnika – postupak gde se kosa prvo boji osnovnom, to jest tamnijom nijansom, a zatim se stavi nekoliko svetlih pramenova.

Sombre je iznijansiraniji i blaži oblik posvetljivanja kose. Sombre uvek izgleda nežno i prirodnije i kosa izgleda kao da je posvetlela na suncu. U sombre trendu nema oštrih kontrasta između korena i vrhova nego će boje biti nežnije sjedinjene pa će prelazi biti mekši. Za ovu tehniku koriste se nekoliko nijansi svetlije i nekoliko nijansi tamnije boje od prirodnih i tako se postiže najbolji i najprirodniji rezultat. Ovakvim bojenjem kose postiže se optička varka da su vlasi kose deblje, kao i da je kosa gušća.

Sombre tehnika farbanja kose

Najnovija tehnika nijansiranja – stranglights

„Stranlightinghts“ je najnovija tehnika nijansiranja kose. Razlikuje se po tome što se uzimaju sasvim tanki pramenovi, od korena kose. Tako dobijate nijansiranu kosu koja izgleda potpuno prirodno, kao nakon sunčanja.

Mene lično ova tehnika podseća na klasično šatiranje, sa izvlačenjem što tanjih pramenova.

Stranglights tehnika izvlacenja pramenova

Kreatorka ove tehnike je profesionalni frizer Liz Haven, koja je „strandlights“ nazvala „poljupcem sunca“. Takođe, Liz je dodala da ovakav vid izvlačenja pramenova zapravo dodaje volumen.

Pramenovi dobijeni strighlight tehnikom

Ovi pramenovi veoma laki za održavanje, a zbog minimalne debljine pramena koja se uzima kod nijansiranja, prelaz kod rasta kose je gotovo nevidljiv, jer se pramenčići stapaju sa prirodnom bojom. Ukoliko se odlučiš za ovu tehniku, frizera možeš posećivati jednom u 3-4 meseca.

Pramenovi dobijeni strighlight tehnikom

Ovu tehniku možeš primeniti bez obzira na osnovnu boju kose. Pramenovi mogu biti plavi, ali i tamni ili crveni. Plavi pramenovi su najčešći izbor.

Konačno smo razjasnili različite tehnike za izvlačenje pramenova i nijansiranja kose, tako da ubuduće nećeš više biti zbunjena kod frizera i bez teškoća ćeš moći da objasniš šta zapravo želiš.

Ukoliko si ljubitelj kose srednje dužine, obavezno pogledaj ove Moderne frizure srednje dužine za predstojeću sezonu.

Preporučujem da pogledaš predloge za nijansiranje kose – pramenovi, ombre balajaž.

Ove godine su posebno popularne frizure sa maramom, nemoj propustiti da pogledaš  moderne ideje kako vezati kosu maramom.
Ukoliko imas problem sa opadanjem kose, evo kako prirodnim tretmamima možeš rešiti problem.

Prijatelji znaju da cene
kad sa njima podeliš dobar link

Tehnike za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose – video
Odučila si se da osvežiš izgled svoje kose pramenovima? Pomoći ću ti da izabereš pravi način za izvlačenje pramenova i nijansiranje kose
Podeli  


Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version