Smernice za odgajanje tinejdžera

U svom blogu o smernicama za odgajanje tinejdzera Dr Olivera M. Ćirković, spec. pedijatrije, geštalt psihoterapeut kaže sledeće:

Veoma veliki i ozbiljan posao je pomoći adelescentu da postane nezavisna, odgovorna i brižna osoba. Neophodno je da roditelji razumeju i prihvate veštine (da ih savladaju) koje su im neopodne za odgajanje tinejdžera.

Period adolescencije može predstavljati konfuzno vreme, kako za tinejdžere tako i za roditelje. I pored teškog perioda kroz koje sa detetom roditelji prolaze, postoji veliki broj smernica koje roditeljima mogu pomoći u odgajanju deteta i podržavanju da tinejdžeri mogu da se razviju u osobe se odgovornim ponašanjem. Te smernice i veštine treba koristiiti kako biste se lakše nosili sa iskušenjima odgajanjem tinejdžera.

Majka i tinejdžerka učе
Smernice za odgajanje tinejdžera

Pokažite ljubav svom tinejdzeru

Verujem da ću sa ovom prostom rečenicom dosaditi mnogima. Mnogi će se i pitati (pa i naljutiti) da li zaista mislim da ja to treba da vam kažem, da vi svoju ljubav pokazujete “24/7”, kako bi mi jedna mama rekla.

Ljubav je isceljujuća. “Ima mnogo sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji nisu ništa mogli dati” reči su našeg blaženo počivšeg patrijarha Pavla.

Pozitivna pažnja je neophodna u odgajanju tinejdžera. Što duže provodite vreme sa detetom. Pokažite im da brinete o njima. Nemojte ih samo slušati već čujte šta vam deca pričaju, poštujući njegova ili njena osećanja.

Ne računajte na to da vaše dete zna koliko ga volite!

Nemojte odustajati ukoliko tinejdžer odbija da se poveže, da uspostavi kontakt. Nastavite da se trudite. Ako ne znate kako, potražite pomoć profesionalca, pitajte za stručan savet. Bitno je da vašem tinejdžeru vaši pokušaji ne izgledaju preagresivno i prenapadno, a da iza toga ne stoji i vaša promena. Zamolite dete za pomoć, za podršku, pitajte za mišljenje. Ovi i slični primeri mogu vam dobrodoći da započnete konverzaciju sa tinejdžerom.

Imajte na umu da bezuslovna ljubav ne znači i bezuslovno odobravnje i popuštanje. Urazumićete (disciplinovaćete) tinejdžera pokazujući mu da vašu ljubav prema detetu neće promeniti njegovo ili njeno ponašanje. Ukoliko pokušavate da podvučete vašem tinejdžeru da bi neki određeni zadatak mogao bolje da uradi, zadržite vaše kritike ciljano na ponašanju deteta pre nego na iznošenju ličnih izjava i stavova o vašem detetu.

Definišite razumna očekivanja za vašeg tinejdžera

Tinejdžeri imaju običaj da, kada su roditeljska očekivanja u pitanju, manifestuju uspone i padove. Iz tog razloga postavite više standarde. Međutim, umesto da se fokusirate na dostignuća, kao što je postizanje najboljih rezultata, očekujte od vašeg tinejdžera da bude pristojan, uviđajan, pun razumevanja, iskren i darežljiv.

Kada se ova dostignuća dostižu dan za danom upamtite da tinejdžeri tako izgrađuju svoje samopuzdanje, da postaju sigurniji i samopoštovaniji kroz te uspehe, što ih automatski priprema za nove životne izazove. Ukoliko dete odabere jedan težak zadatak, umesto da ga stavi pred vas na rešavanje, podržite je ili podržite ga do mere u kojoj ona ili on mogu da reše isti zadatak. Ukoliko zastane, uspori, podržite dete i ohrabrite da nakon predaha nastavi dalje ili pokuša ponovo, da ne odustaje, da se ne povlači. Važnije je da oseti snagu koju ulaže u rešavanje zadatka nego da rezultat istog dostigne.

Postavite pravila i definišite posledice vašem tinejdžeru

Disciplina ne predstavlja kažnjavanje i kontrolisanje vašeg tinejdžera. Disciplina predstavlja učenje tinejdžera o….

Kako biste ohrabrili tinejdžera da se pristojno ponaša, razgovarajte o ponašanju koje je prihvatljivo, koje ne ponižava, koje ne povređuje. Razgovarajte o ponašanju koje je prihvatljive i koje to nije i u samom domu, kao i u školi ili bilo gde drugo. Definišite fer i prihvatljive posledice na ponašanje vašeg tinejdžera (postavljajte granice i ne odstupajte). Kada to činite, poštujte neka pravila:

  • Izbegavajte ultimatume (tinejdžer može ultimatum doživeti i kao izazov)
  • Budite jasni i precizni (vaš tinejdžer će se pravilima manje suprotstavljati kada shvati razlog za postojanje istog)
  • Budite razumni (izbegnite postavljane pravila po kojima treba da se ponaša i živi vaš tinejdžer)
  • Objasnite vaše odluke (kada dete shvati da je tako bezbednije u nekim svojim postupcima, neće ih ni praviti)
  • Budite fleksibilni (kako vaš tinejdžer demonstrira više odgovornosti tako mu obezbedite i garantujte više slobode)
  • Ne budite sarkastični, uvredljivi, nepoštujući
  • Ne sramotite vaše dete (sramoćenje izaziva osećaj stida i postavlja ga u odbrambeni položaj, a to ima dalju ulogu u kreiranju šeme po kojoj će se u životu dalje ponašati i živeti)
  • Pre nego što se obratite detetu razmotrite svoje stavove i zapitajte sebe da li je to što pričate zaista tačno, neophodnbo, nepogrešivo i neosuđujuće.

Definišite pravila vašem tinejdžeru

Ukoliko je neophodno da definišete i uspostavite pravila, ne zaboravite da ponekada možete napraviti i izuzetke. Ovakav odabir prioriteta otvoriće put vašem tinejdžeru i vama da promenom svakodnevnih aktivnosti date šansu vežbanju pregovaranja i kompromisa.

Ipak neka pravila se ne mogu menjati! Budite jasni da nećete tolerisati zloupotrebu alkohola, droga, kocku, promiskuitet, rizičnu vožnju.

Pokažite pozitivne primere vašem tinejdžeru

I na kraju vrlo bitno – tinejdžeri se uče ponašanju gledajući u svoje roditelje. Vaša dela govore mnogo više i glasnije od vaših reči. Pokažite vašem tinejdžeru kako da se nosi sa stresom u svakodnevnom životu. Budite dobar primer i tinejdžer će vas sa zadovoljstvom slediti.

Kvalitetno provedite vreme sa vašim detetom, ako vi čitate elektronsku poštu, najnovije vesti, telefonirate, i sl. dok se dete na sličan način samo zabavlja u vašoj neposrednoj blizini ništa niste uradili. Smanjite uticaj medija na vašu decu kako biste izbegli zamke sadašnjice u vaspitavanju dece.

Izvor: psihoterapeut.co.rs

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese