Kako da produžite rok upotrebe svom telefonu

Najčitanije

Francuski potaž – recept

Potaž je odličan izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane. Naziv potaž smo prihvatili od francuza, a on zapravo predstavlja gustu čorbu od različitog povrća,...

Saznajte da li je kratka kosa pravi izbor za vas

Ako još nemate kratku kosu, ali ozbiljno razmišljate o promeni, pred vama je velik korak. Kratka kosa ne stoji svima. Zapravo, vrlo kratka kosa...

Ideje za kratke frizure koje ne možete propustiti

Kažu da žena kada zaželi promenu prvo menja frizuru. Moderne kratke frizure neće ostaviti nikoga ravnodušnim, a najkraća i po mnogima najhrabrija ženska frizura...

Šta oblačiti posle četrdesete – Modni saveti

Ako čitaš ovaj tekst znači da si došla do magične brojke 40. Četrdesete ne bi trebale da budu strašne, ali kada si u dvadesetim...

Iako je relativno retko videti pametne telefone više od nekoliko godina u normalnom životu, ne žele svi da se reše svog starog telefona nakon par godina.
Uz stare telefone dolazi gomila problema i neprijatnosti. Smanjuje se trajanje baterije, sve se usporava, prostor za skladištenje se popunjava, aplikacije počinju da se „pucaju“…
Srećom, postoji nekoliko načina da se produži vek starim mobilnim telefonima još neko vreme, bez puno troškova. Evo šta trebate znati.

Čuvanje fotografija

Jedan od najvećih problema sa starijim telefonima je nedostatak skladišnog prostora. Sve do nedavno, mnogi pametni telefoni su dolazili sa 8GB memorije. Kada vam preostane još oko 500MB slobodnog prostora, počinju problemi. Vaš telefon može da radi sporije, a aplikacije počinju da „pucaju“  i odbijaju da se ažuriraju, fotografije ne možete sačuvati.
Za one koji vole da slikaju, fotografije uglavnom zauzimaju najviše memorije. Svaka slika, u zavisnosti od jačine kamere, zauzima u proseku tri megabajta. U cloud aplikacijama možete podesiti da se one samo sačuvaju na njima. Ukoliko vam nisu potrebni originalne fotografije najbolje ih je obrisati i sačuvati na pomenuti način.
Cloud je memorijski prostor koji se nalazi na internetu ili, tačnije rečeno, memorijski prostor kojem se pristupa putem interneta, a fizički se nalazi na serverima kompanije čiju Cloud uslugu koristite. Praktično, korišćenjem nekog od popularnih Cloud servisa dobijate dodatnu memoriju koja vam je uvek dostupna, a jedini uslov da joj pristupite je funkcionalna internet konekcija. Otuda i naziv Cloud, što na našem jeziku znači „oblak“. Naravno, vaš Cloud je obezbeđen korisničkim imenom i šifrom, a podaci koji se u njemu nalaze mogu biti i enkriptovani zbog dodatne sigurnosti.
Čuvanje podataka u „oblaku“ ima brojne prednosti u odnosu na čuvanje podataka lokalno, u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici:
⦁ Svojim fajlovima možete da pristupite sa bilo kojeg uređaja. Potrebna vam je samo internet veza da biste koristili postojeće fajlove ili dodali nove.
⦁ Usled kvara ili gubitka telefona nećete izgubiti i fajlove, jer oni fizički nisu u telefonu već na Cloud-u.
⦁ Cloud je zgodno rešenje za čuvanje rezervne kopije podataka.
⦁ Cloud omogućava lakše deljenje velikog broja fajlova između više korisnika istovremeno. Primera radi, slike sa sinoćne žurke smestite u jedan folder i link do tog foldera pošaljite prijateljima putem SMS-a, email-a, Viber-a i slično. Link će im omogućiti pristup folderu koji ste podelili i preuzimanje fotografija po želji.
⦁ Cloud omogućava slanje velikih fajlova koji se inače ne mogu poslati emailom. Jednostavno snimite fajl na Cloud i željenoj osobi pošaljite link za njegovo preuzimanje.
Neki od najpopularnijih Cloud servisa su Google Drive (uključujući i Google Photos), Dropbox, Microsoft OneDrive, Box i SugarSync. Svaki od navedenih Cloud servisa poseduje i adekvatnu aplikaciju za Android telefone, pa je pristup fajlovima koje čuvate u Cloud-u brz i jednostavan.

Google Photos aplikacija je besplatna i veoma korisna
Mogu je koristiti i vlasnici Andoid i iOS uređaja, a potrebno je samo imati Google nalog.
Preuzima se sa Google Store-a, a nakon toga instalirana je na mobilni telefon i spremna za korišćenje.
Kako biste iskoristili sve prednosti ove aplikacije i sačuvali svoje fotografije i video zapise – potrebno je da dozvolite upload ovih sadržaja sa svog telefona na “google oblak (cloud)”.
Ako želite da upload-ujete više fotografija ovaj proces može malo potrajati, ali Google Photos omogućava jednostavno prebacivanje ovih sadržaja sa računara, fotoaparata i memorijskih kartica.
Ukoliko želite da nastavite da svoje fotografije čuvate na Google Cloud-u – one će biti automatski upload-ovane, čime ćete obezbediti sigurnosne kopije (backup) svojih sadržaja.
Preporučuje se da veličinu koju postavljate na Google Cloud bude High quality.
Ako ne želite da se upload obavlja automatski, isto možete učini i ručnim dodavanjem. Potrebno je da otvorite photos.googe.com, da se ulogujete sa svojim Google nalogom i gmail-om. Nakon toga kliknite na dugme sa malim oblakom sa strelicom usmerenom na gore (smešteno pri vrhu ekrana).
Ručno može da se ubacuje i ako datoteke ili mape ubacite metodom “drag and drop” i smestite ih u Google Photos.
Preuzimanje fotografija sa Google Photos aplikacije
Ukoliko želite da preuzmete fotografije koje se nalaze na vašem Google Cloud-u potrebno je da odaberete željene datoteke pod tabom Camera Roll i da kliknete na dugme – Download (koje se nalazi pri dnu).

Fotografije sa Facebook-a na Google Photos
Iako nije moguće automatske preneti fotografije sa Facebook-a na Google Photos, postoje dve opcije kako biste to uspeli.
– Možete ručno preuzeti sve fotografije se nalaze na Facebook-u i upload-ovati ih na Google Photos
– Možete preuzeti sve podatke sa Facebook-a, pronađite u njima fotografije i video zapise i onda ih upload-ujte na google Photos.

Očistite keš memoriju na telefonu

Činjenica je da određene aplikacije često pokrećemo, čak i po nekoliko puta dnevno. To su najčešće aplikacije za pristup društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter…), pregled internet stranica (Chrome, Firefox…), kao i popularne aplikacije za čitanje vesti iz zemlje i sveta.
Facebook u memoriji telefona čuva sav sadržaj koji je jednom preuzela sa interneta. Drugim rečima, ukoliko ima potrebe da se isti sadržaj ponovo prikaže na ekranu, aplikacija Facebook ga neće ponovo preuzimati, već će odgovarajuću sliku ili video-klip pronaći u memoriji. Na ovaj način, naši telefoni ostvaruju znatno manji internet saobraćaj, a i vreme potrebno za učitavanje sadržaja se primetno skraćuje.
Na istom principu funkcionišu sve aplikacije koje za prikazivanje sadržaja koriste internet vezu. Sadržaj koji one interno čuvaju zarad njegove ponovne upotrebe stručno se naziva keširani sadržaj ili keširani podaci (cached data), a memorija koju keširani podaci zauzimaju u telefonu stručno se zove keš memorija ili samo keš (cache).
Dakle, ukupna količina memorije koju neka aplikacija zauzima u vašem telefonu vremenom raste, jer se „jezgru“ aplikacije pridružuju i keširani podaci kojih će vremenom biti sve više – ukoliko ih periodično ne brišete. Brisanjem keš memorije ništa ne gubite, a oslobadjate memorijski prostor u vašem telefonu.
Dajemo vam primer brisanja  brisanje keš memorije za  Facebook, a postupak je isti i za sve ostale aplikacije. Potrebno je da preduzmete sledeće korake:

⦁ Uđite u Settings meni (Podešavanja)

⦁ Otvorite listu instaliranih aplikacija, to jest opciju Apps (Aplikacije)

⦁ Izaberite željenu aplikaciju, u našem slučaju Facebook

⦁ Tapnite na opciju Storage (Memorija)

⦁ Sada tapnite na Clear Cache (Obriši keš)

Ovime je brisanje keširanih podataka koje je generisala aplikacija Facebook završeno, odnosno slobodan prostor za skladištenje podataka je povećan za onoliko megabajta koliko su keširani podaci zauzimali.

Imajte u vidu da se nazivi funkcija, kao i njihov raspored, mogu neznatno razlikovati u zavisnosti od modela telefona, ali verujemo da ćete se lako snaći.

Uklonite aplikacije koje ne koristite

Da biste deaktivirali aplikacije na telefonu koje je proizvođač instalirao, pratite sledeće uputstvo:
– Otvorite Settings aplikaciju (podešavanja telefona)
– Kliknite na Apps (aplikacije)
-Pronađite aplikaciju koju želite da deaktivirate ili deinstalirate.

Ukoliko aplikacija može da se deinstalira, pojaviće vam se Uninstall taster (deinstaliraj). Ukoliko ne može da se deinstalira, pojaviće vam se tasteri Uninstall Updates (Ukloni ispravke) i Disable (deaktiviraj).

– Kliknite na Uninstall ili Disable taster, tj. na ponuđeni od ova dva.

Deaktivirane aplikacije nalaze se u određenoj sekciji pod imenom Disabled(deaktivirane aplikacije).
Ako se budete predomislili, deaktivirane aplikacije možete ponovo aktivirati jednostavnim klikom na taster Enable (aktiviraj).

Dodajte više memorije

Naravno, postoji ograničenje koliko možete da uklonite sa svog telefona dok ne bude dovoljno.  Naročito ako ga koristite kao kameru na putovanju, izletu ili u nekoj prilici, , možete doći u situaciju da više nemate šta izbrisati.
Na sreću postoje načini da dodate dodatno skladište preko mikro SD kartice. Naročito su korisne za čuvanje fotografija, video i muzike.
Možete kupiti 16-128GB microSD kartice jeftino i instalirati ih za manje od jednog minuta. Ako planirate kupiti veću veličinu (64GB ili više), samo proverite da li telefon podržava to pre nego što kupite.
Za one koji vole da slikaju, fotografije uglavnom zauzimaju najviše memorije. Svaka slika, u zavisnosti od jačine kamere, zauzima u proseku tri megabajta. U cloud aplikacijama možete podesiti da se one samo sačuvaju na njima. Ukoliko vam nisu potrebni originalne fotografije najbolje ih je obrisati i sačuvati na pomenuti način.
Takođe možete USB-om povezati telefon sa računarom i sve slike prebaciti na njega.

Ubrzajte punjenje i produžite vek trajanja baterji

Loša baterija je jedna od najčešćih pritužbi  vlasnika starih telefona. Posle nekoliko godina, trajanje je često duplo smanjeno u odnosu na novi telefon. U većini smartfona nalaze se litijum-jonske baterije koje bi trebalo da zadrže najmanje 80% svog kapaciteta tokom 300 do 500 punih ciklusa punjenja. Za prosečne korisnike to znači da imaju oko dve godine pre nego što smartfone ozbiljnije počne da se kvari. Isidor Bučmen, čelnik kompanije Cadex Electronic i edukativne stranice Univerziteta za baterije, kaže da su baterija izrađene s takozvanim planiranim zastarivanjem. Baterije neće „riknuti“ preko noći, ali sve one se polako iscrpljuju, a većina vlasnika toga nije ni svesna, objašnjava Isidor.Opšte pravilo: kako bi vam baterija trajala najduže, napunite je na 80 posto i ponovo je napunite kad dođe do 20 posto kako sistem ne biste izložili stresu.
Na punjačima i kablovima ne treba škrtariti. U redu je koristiti zamenske punjače pouzdanih marki, ali ne i loše jeftinjake. Takvi vašem telefonu mogu da daju premalo energije, što znači da punjenje traje duže, ali i previše energije, što je puno opasnije jer može dovesti do pregrevanja baterije.
Nema „čarobnog odgovora“ za dobijanje velikih poboljšanja baterije, ali postoji nekoliko načina da se postignu manji. Tri najveća potrošača baterija na većini telefona su ekran, GPS i mobilni podaci. Isključite osvetljenost ekrana što je više moguće dok još uvijek možete da ga gledate udobno. Zatamnjenje ekrana, dovodi do manj potrošnje baterije.
Kao i kod skladištenja, počnite deinstaliranjem aplikacija koje se retko ili nikad ne koriste. Čak i aplikacije koje su samo u pozadini mogu da koriste iznenađujuću količinu trajanja baterije.
Posebno obratite pažnju na aplikacije koje koriste usluge lokacije. To nisu samo karte, već mnoge fotografije, društvene i druge aplikacije žele da znaju gde se nalazite. Možete isključiti korišćenje korišćenje GPS-a na sledeći način: Podešavanja – Privatnost – Lokacijske usluge na iOS-u, Podešavanja – Lokacija na Androidu
Isključite mobilne podatke kada ga ne koristite ili kada se nalaze u područjima sa lošim prijemom jer se tada baterija troši čak i brže nego uobičajeno.
Tokom vremena pametni telefoni se  pune sporije nego što je to bio slučaj. Počnite sa osnovnim čišćenjem porta za punjenje i oba kraja kabla. Vremenom, prljavštine, prašina i oksidacija nastaju na utičnicama, što čini lošiju vezu i sporije punjenje.
Koristite četkicu za zube ili iglu da biste izvukli prašinu i drugu prljavštinu iz porta za punjenje telefona. Na kraju prebrišite pamučnom krpom i alkoholom.

Ako je vaš telefon star star oko 18 meseci, a ništa što pokušavate nije poboljšalo životni vek baterije, razmislite o zamjeni baterije u potpunosti. Neki Android uređaji vam omogućavaju da to učinite samo uklanjanjem zadnjeg poklopca, a ako ne  moraćete da ga odnesete u prodavnicu mobilnih telefona.

Izvor: cnet.com/telegraf.rs

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najnovije

Lazanje od tikvica sa mlevenim mesom – recept

Za ljubitelje zdrave ishrane tikvice su nezaobilazno povrće. Zato sam rešila danas da pišem o jelu koje sam skoro probala i koje me je...

Francuski potaž – recept

Potaž je odličan izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane. Naziv potaž smo prihvatili od francuza, a on zapravo predstavlja gustu čorbu od različitog povrća,...

Omlet sa pečurkama i bosiljkom – predlog za zdrav doručak

Evo predloga za zdrav doručak, koji mogu konzumirati i vegetarijanci.Potrebni sastojci za ovaj preukusan omlet sa pečurkama, bosiljkom i paradajzom:2 paradajza 3 jaja 1 kašika narezanog...

Letnje obrok salate – recepti

Ovih vrelih dana po ovoj vreloj temperaturi, verujem da većina razmišlja kao ja - samo mi još fali i zadržavanje u kuhinji uz vreo...

Magična šminka za venčanje za svaku mladu

Odabir savršene šminke za venčanje može biti veoma kompleksan – toliko stilova, izbora i trendova mogu komplikovati donošenje odluke. Pripremili smo ti vodič za...

Još sličnih tekstova