Kako nastaje jezik?

Na Zemaljskoj kugli se govori od 5 do 7 hiljada jezika. Ni danas ne postoji usaglašeno mišljenje stručnjaka o poreklu jezika. On jeste evoulirao, ali kako je nastao?

Sposobnost govora razlikuje ljude od životinja. Svaki čovek koji oseća, misli može prepoznati drugog, sebi sličnog čoveka. To uzajamno delovanje, to jest, razumevanje, čini se preko čula. Dovoljno je jedno čulo da bi se izrazila osećanja. Pokret ili glas? Svaka slika opisuje stvarnost. Sam pogled na neki predmet budi u nama radoznalost kojom mi tražimo objašnjenje. Primer, ljubav. Jedna slika govori hiljadu reči. Jedan pogled upućen voljenoj osobi, omiljenoj hrani, predmetu, iz samo tog pogleda možemo zaključiti koje je osećanje u pitanju i to bez objašnjenja.

Međutim, šta je ono što dopire do nas? Šta je ono što nas tera na plač i saosećanje sa drugima?

Devojke šapuću

Glas… Ako određenom bojom i akcentom opišemo tragičnu ili najsrećniju situaciju, to bi pojačalo naša osećanja i objasnilo više tu situaciju. Tipa, svadba ili venčanje sa dodatnom pričom i sa slatkim tonom ispričana, nateraće vas da pustite suzu. Glas pojačava dejstvo slike. U muzeju, jednu sliku možemo gledati više sati bez i jedne izgovorene reči, u nama se tada gomilaju strasti, osećaji koje moramo nekako istisnuti iz sebe. Tek nakon jednog krika, jednog uzdaha ili tipičnog “uh“ imamo kompletnu sliku o nečemu. Bilo da je taj komentar izazvan nekim gestom, pogledom, jednake je važnosti kao i sama slika. Čovek tada nije razmišljao, on je osećao!

Sve strasti su prouzrokovale govor. Nije potreba za hranom terala ljude da govore, već strasti. Ljubav, tuga, mržnja… Kako ih drugačije opisati ako ne jezikom? Njihovim jezikom, jezikom ljubavi, tuge.

Evropljani gestikuliraju u toku govora. Zašto? Da bi tom govoru, jeziku, dali neku jačinu. Govor se bolje izražava očima, a strasti su te koje pokreću čoveka. Ljubav, mržnja, osećaji su važne činjenice u jeziku. Da li bi čovek mogao preživeti bez jezika? Da, mogao bi. Ali kako je čovek svako razumno biće sa mogućstvom razmišljanja i govora, zašto ne bi svoje strasti objasnio i izneo? Zahvaljujući jeziku, zahvaljujući gestovima, glasovima, čulima, on to može.

Jezik jeste nastao iz strasti i strasti jesu te koje pokreću čoveka. Možemo mi potisnuti strasti, ali ne možemo ih zauvek držati u nama. Možemo gledati, a ne pričati, a ipak iz tog pogleda možemo dosta saznati. Najdublja osećanja iskazujemo jezikom, govorom. “Ljubav je stvorila sliku, a slika jezik“.

Autor
Katarina Nikolić
Izvor
magazinzdravo.rs

Najnovije

Preporuka

Najčitanije

Ideje za frizure: Plavi pramenovi

Mi žene, samo bi nešto da menjamo. Od garderobe do nameštaja, a ponekad bogme i posla, partnera. Srećom, najčešće pribegnemo promeni frizure i boje...

Ideje za Paž/bob frizure

Ovih dana sretoh prijateljicu koja ima predivnu paž/bob frizuru, koja me je odmah inspirisala da istražim njene verzije. Reših da podelim sa tobom svoja...

Da li je kratka kosa – „Pixie“ frizura, pravi izbor za tebe – predlog frizura

Kratke frizure su uvek moderne i mladalačke. One ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a najkraća i po mnogima najhrabrija ženska frizura je takozvana "Pixie frizura".Kažu...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese