Kako nastaje jezik?

Na Zemaljskoj kugli se govori od 5 do 7 hiljada jezika. Ni danas ne postoji usaglašeno mišljenje stručnjaka o poreklu jezika. On jeste evoulirao, ali kako je nastao?

Sposobnost govora razlikuje ljude od životinja. Svaki čovek koji oseća, misli može prepoznati drugog, sebi sličnog čoveka. To uzajamno delovanje, to jest, razumevanje, čini se preko čula. Dovoljno je jedno čulo da bi se izrazila osećanja. Pokret ili glas? Svaka slika opisuje stvarnost. Sam pogled na neki predmet budi u nama radoznalost kojom mi tražimo objašnjenje. Primer, ljubav. Jedna slika govori hiljadu reči. Jedan pogled upućen voljenoj osobi, omiljenoj hrani, predmetu, iz samo tog pogleda možemo zaključiti koje je osećanje u pitanju i to bez objašnjenja.

Međutim, šta je ono što dopire do nas? Šta je ono što nas tera na plač i saosećanje sa drugima?

Devojke šapuću

Glas… Ako određenom bojom i akcentom opišemo tragičnu ili najsrećniju situaciju, to bi pojačalo naša osećanja i objasnilo više tu situaciju. Tipa, svadba ili venčanje sa dodatnom pričom i sa slatkim tonom ispričana, nateraće vas da pustite suzu. Glas pojačava dejstvo slike. U muzeju, jednu sliku možemo gledati više sati bez i jedne izgovorene reči, u nama se tada gomilaju strasti, osećaji koje moramo nekako istisnuti iz sebe. Tek nakon jednog krika, jednog uzdaha ili tipičnog „uh“ imamo kompletnu sliku o nečemu. Bilo da je taj komentar izazvan nekim gestom, pogledom, jednake je važnosti kao i sama slika. Čovek tada nije razmišljao, on je osećao!

Sve strasti su prouzrokovale govor. Nije potreba za hranom terala ljude da govore, već strasti. Ljubav, tuga, mržnja… Kako ih drugačije opisati ako ne jezikom? Njihovim jezikom, jezikom ljubavi, tuge.

Evropljani gestikuliraju u toku govora. Zašto? Da bi tom govoru, jeziku, dali neku jačinu. Govor se bolje izražava očima, a strasti su te koje pokreću čoveka. Ljubav, mržnja, osećaji su važne činjenice u jeziku. Da li bi čovek mogao preživeti bez jezika? Da, mogao bi. Ali kako je čovek svako razumno biće sa mogućstvom razmišljanja i govora, zašto ne bi svoje strasti objasnio i izneo? Zahvaljujući jeziku, zahvaljujući gestovima, glasovima, čulima, on to može.

Jezik jeste nastao iz strasti i strasti jesu te koje pokreću čoveka. Možemo mi potisnuti strasti, ali ne možemo ih zauvek držati u nama. Možemo gledati, a ne pričati, a ipak iz tog pogleda možemo dosta saznati. Najdublja osećanja iskazujemo jezikom, govorom. “Ljubav je stvorila sliku, a slika jezik“.

Autor
Katarina Nikolić
Izvor
magazinzdravo.rs

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese