Dron koji vas štiti od sunca i kiše je na putu ka proizvodnji

Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, možda ce držanje kišobrana i suncobrana postati prošlost. Dron koji vas štiti od sunca i kiše je na putu ka 2019. godini, što bi trebalo da omoguću slobodne ruke i zaštićenu glavu.

Žuti kišobran u vazduhu među sivima

Japanski proizvođač dronova, APS, (engl. Asahi Power Service) stvorio je prototip pokretnog suncobrana (engl. Free Parasol), drona koji locira glavu svog vlasnika kako bi stalno mogao da leti iznad nje štiteći ga od sunca i kiše. APS se nada da će dronovi početi da se prodaju 2019. godine. Ovi dronovi koštaće 30.000 jena (230€), što deluje pristupačno u poređenju sa drugim vrhunskim dronovima. Međutim, još uvek nije poznato kakve će sve karakteristike ovaj dron imati pored autonomnog režima.

Prototip pokretnog suncobrana, širine 150 cm i težine 5 kg, može da leti dvadeset minuta po punjenju i koristi tehnologiju veštačke inteligencije, kao i kamere kako bi locirao i autonomno pratio svog vlasnika. Kada konačna verzija bude u prodaji, APS se nada da će težina drona biti samo 1 kg i da će moći da leti čak jedan sat po punjenju. Međutim, najvažnije od svega je da dron postane vodootporan. Ovaj dron nas trenutno može štititi od sunca i ima propelere koji rade kao ventilator, ali ne sme doći u kontakt sa vodom.

Međutim, APS ne spominje budućnost ovih dronova, što može biti veliki problem jer će nam konstantno biti iznad glave. Zujanje dronova iritantno je i kada je na većoj razdaljini od nas, a možete samo zamisliti koliko ljudi će vam uputiti pogled kada shvate da vam iznad glave leti nešto što ispušta zvuke poput usisivača.

U mnogim zemljama postoje strogi propisi o tome gde je dozvoljeno puštati dronove, a let nekoliko metara iznad pešačkog saobraćaja sigurno neće biti dozvoljen. APS se nada da će zaobići ove prepreke time što će reklamirati da se ovaj model koristi na privatnim prostorima kao što su tereni za golf, gde vlasnici imanja mogu sami da sprovode zakone o korišćenju dronova. Međutim, postavlja se pitanje da li će vlasnici privatnih prostora želeti da potroše hiljade dolara na dronove za svoje klijente, kada su im obični kišobrani nadohvat ruke.

Napredna tehnologija pogoduje i svima onima koji su pomalo lenji. Većina nas baš i ne voli da vuče sa sobom kišobran u toku dana, te ovi dronovi deluju veoma primamljivo jer će nam ruke biti slobodne dok ćemo u isto vreme biti zaštićeni od sunca ili kiše. Ipak, da li zaista vredi uložiti toliko truda na punjenje ovih uređaja i šta ako dođe do slučajnih sudara?

Izvor mashable.com

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese