Kako da očistitim peglu? – detaljno uputstvo

Kako da ocistim peglu?

Čišćenje pegle se sastoji iz dva dela: čišćenja dna i čišćenje rezervoara za vodu, dnosno čišćenja pegle od kamenca, zagorele tkanine i nečistoća sa površine grejne ploče. Za čišćenje se koiste sredstva koja već imamo u kuci. U zavisnosti koji deo peglle i šta čistimo koristi se: So, Soda bikarbona, Deterdžent za sudove, Pasta za zube i tko dalje. Detaljnim uputsvom u nastavku teksta objasnjeno je sve o tome.

Kada je vreme da očistiš peglu? Tkanina se gužva i lepi, para otežano izlazi, povremeno curi voda. Ako imaš ove probleme definitivno je vreme za temeljno čišćenje pegle.

Najčešći problem pegla ima sa kamencem, ali su čest problem i ostaci zagorele tkanine i druge nečistoće koje se hvataju na pegli. Sve one čine peglanje napornijim, umanjuju efikasnost i funkcionalnost pegle i skraćuju joj životni vek.

Pegla sa zalihama kamenca na grejnoj ploči oštećuje odeću i tkaninu, ostavlja na njima mrlje i fleke, ili jednostavno nije u stanju da ih potpuno ispegla.

Čišćenje pegle se sastoji iz dva dela: čišćenja dna i čišćenje rezervoara za vodu dnosno čišćenja pegle od kamenca i od zagorele tkanine i nečistoća.

Kako očistiti peglu od zagorele tkanine?

Pegla uprljana zagorelom tkaninom i čista pegla

Prvo je važno da objasnim kako dolazi do lepljenja zagorele tkanine za dno pegle.

Dok peglamo, često peglamo različite materijale koji su različito osetljivi na temperaturu. Neke bi trebali da peglamo na nižim a neke na višim temperaturama. Međutim retko ko menja temperaturu svaki put u toku peglanja. Upravo to je razlog da osetljiva tkanina zagori i zalepi se na dno pegle. Ovo se dešava u roku od par sekundi, kad je pegla vrela.

Zagorela tkanina je teška za čišćenje, ali nije nemoguče očistiti je. Evo koraka koji će te dovesti do čiste pegle:

 1. Isprazni vodu iz rezervoara.
  To je prvo što treba da uradiš.
 2. Uključi peglu na najnižu temperaturu.
  Ovo će ploču učiniti tek nešto zagrejanom ali dovoljno da zagorela tkanina malo omekša.
 3. Spremi vlažnu pamučnu krpu.
  Uradi ovo dok se pegla greje.
 4. Zagrejanu peglu trljaj o pamučnu krpu.
  Tkaninu zalepljenu na grejnoj ploči najbolje ćeš očistiti ako zagrejanu peglu snažno otireš o pamučnu, prethodno pokvašenu, krpu.
 5. Ispeglaj parče papira posutog solju.
  Pospi običan, beli papir kuhinjskom solju i pređi nekoliko puta peglom u smeru napred-nazad. Do sada bi trebalo da se skoro potpuno skinula sva tkanina sa pegle, a so će pomoći da se se uklone i poslednji lepljivi ostaci.
 6. Isključi peglu.
  Nakon što je završeno “peglanje” papira, isključi peglu i ostavi je da se ohladi. Pošto se ohladi, a pre sledećeg korišćenja, obriši je vlažnom tkaninom kako bi bili uklonjeni svi ostaci soli.
 7. Pastom od sode bikarbone ili sredstvom za skidanje laka za nokte na bazi acetona, nakon hlađenja ploče, prbobaj da odstraniš ostatke koje do sada nisi uspeo da ukloniš.

Napravi 50-50 mešavinu vode i sode bikarbone (podjednaka količina oba sastojka). Umoči čisto parče tkanine u tečnost, a zatim kružnim pokretima odstrani ostatak nečistoća.

Ukoliko je zagorela tkanina bila poliester, možeš koristiti i sredstvo za skidanje laka za nokte na bazi acetona. Vodi računa da materijali od kojih je ploča pegle izrađena i kojima je prevučena to dozvoljavaju.

Nakon završetka čiščenja pokušaj peglanje na čistom parčetu tkanine za koju ti nije žao da isprljaš ili oštetiš. Na taj način uverićeš se da je čišćenje bilo uspešno, pa možeš nastaviti sa normalnim korišćenjem pegle.

Što se tiče žičanih sunđera, struganja nožem ili drugim oštrim predmetima, to sve odmah zaboravi, jer bi oni trajnim oštećivanjem grejne ploče mogli napraviti više štete nego koristi.

Kako očistiti peglu od nečistoća?

Čišćenje pegle od nečistoća

Prevelika temperatura prilikom peglanja i korišćenje vode sa puno kamenca nisu jedini razlozi zbog kojih je pegli potrebno čišćenje. Ponekad su u pitanju nečistoće koje su se polako, vremenom skupljale na njenoj grejnoj ploči. Peglanje odeće koja nije sveže oprana i ostavljanje na nečistim površinama su samo neki od razloga.

Ali, koji god da je razlog, ponekad je pegli potrebno malo osveženja kako bi povratila svoju punu funkcionalnost i sjaj. To je moguće uraditi uz pomoć sredstava koja se već nalaze u tvojoj kuci. Trebaće ti:

 • Deterdžent za sudove
 • Pasta za zube
 • Čista krpa ili parče tkanine
 • Čist peškir (koji ti nije žao da isprljaš)

Krenimo redom:

 1. Napravi tečnost za pranje.
  Pomešaj deterdžent za pranje sudova i mlaku vodu u posudi i dobro promešaj. Napravi rastvor koji je blaži od onog koji koristiš za pranje sudova. Što je pegla prljavija to možeš staviti više deterdženta ali nemoj preterivati.
 2. Kružnim pokretima operi ploču pegle.
  Čisto parče tkanine natopi u tečnosti, iscedi i kružnim pokretima čisti grejnu ploču pegle. Ne zaboravi da posebnu pažnju posvetiš ispustima za paru jer se tu nečistoće najčešće zadržavaju. Ova vrsta čišćenja blagim rastvorom je idealna za osetljive grejne ploče ili one sa teflonskim prevlakama. Takve vrste prevlaka sprečavaju lepljenje prilikom peglanja ali su posebno osetljive na ogrebotine.
 3. Očisti peglu od deterdženta.
  Natopi parče tkanine vodom, iscedi ga i pokretima napred-nazad očisti ploču od deterdženta. Ponovi postupak više puta dok u potpunosti ne ukloniš deterdžent. Određene tkanine su osetljive na ovu vrstu hemikalija i zbog toga je potrebno da se ona dobro ispere, kako ne bi došlo do oštećenja tkanine kasnijom upotrebom pegle. Uspravi peglu i ostavi je da se osuši. Možeš postaviti peškir ispod pegle kako bi skupljao i upijao tečnost koja nastavi da se sliva iz otvora za paru.
 4. Namaži ploču pegle pastom za zube.
  Za neke upornije fleke i nečistoće sâm deterdžent neće biti dovoljan – potrebno je nešto što ima određene abrazivne karakteristike. Nanesi malu količinu paste za zube na ploču i utrljaj je kružnim pokretima. Koristi belu pastu za zube, ne neku na bazi gela, jer ona proizvodi veću penu tokom čišćenja.
 5. Utrljaj pastu tkaninom.
  Kružnim pokretima nastavi da utrljavaš pastu za zube. Možeš koristiti tkaninu, sunđer ili neki drugi materijal koji neće oštetiti ploču pegle.
 6. Očisti pastu vlažnom tkaninom.
  Utopi parče tkanine u vodu, ocedi je i pokretima napred-nazad ukloni sve ostatke paste za zube. Uveri se da ništa nije ostalo kako ne bi došlo do prljanja odeće kasnijim korišćenjem.
 7. Ispeglaj čistu tkaninu.
  Podesi peglu na najjaču temperaturu i odaberi tkaninu za peglanje koja odgovara najjačem podešavanju pegle. Tkanina mora biti čista, ali neka bude stara, koju ti nije žao da isprljaš. Peškir koji je prethodno korišćen da na njega postaviš peglu mogao bi biti odgovarajuća opcija. Peglaj nekoliko minuta tkaninu pokretima napred-nazad. Ukoliko postoji opcija za manuelno uključivanje pare, aktivirajte je. Cilj je da sve nečistoće ostanu na tkanini nakon peglanja.

Kako očistiti peglu od kamenca?

Iako novoproizvedene pegle u rezervoaru imaju kapsulu koja sprečava nakupljanje kamenca, kada se pojave prvi problemi, ona je već davno istrošena.

Medjutim, kamenac u pegli nije nerešiv problem. Dve stvari možeš da uradiš da se rešiš kamenca. Prva je da očistiš grejnu ploču a druga je da očistiš posudu za vodu.

Čišćenje grejne ploče pegle od kamenca:

Čišćenje pegle štapićima za uši

1. Napravi pastu od sode bikarbone.

Soda bikarbona je fenomenalno sredstvo za čišćenje pegle. Ona funkcioniše na nekoliko nivoa:

 • Funkcioniše kao sredstvo za čišćenje
 • Razlaže slojeve kamenca i nečistoća
 • Upija vodu sa nečistoćama i vezuje ih za sebe

Sve ovo je čini univerzalnim sredstvom kada je u pitanju čišćenje. Može se koristiti na svim površinama, od tkanine do mermera, za uklanjanje fleka ili skidanje naslaga nečistoća nastalih tokom dugog niza godina.

Kako očistiti peglu sodom bikarbonom? Tako što ćeš od nje napraviti finu pastu za čišćenje. Trebaće ti:

 • Soda bikarbona
 • Destilovana voda
 • Čista krpa ili parče tkanine
 • Štapići za uši
 • Čist peškir (koji ti nije žao da isprljaš)

Pomešaj sodu bikarbonu i vodu u odnosu 2:1 (za svaku kašičicu vode dodaj dve kašičice sode bikarbone). Želite da pasta bude dovoljno retka da se može razmazati a opet dovoljno gusta da se lepi za grejnu ploču pegle u debelom sloju.

Takođe, koristi destilovanu vodu. Destilovana voda nema kamenca u sebi tako da tokom čišćenja neće nanositi nove slojeve kamenca.

2. Nanesi pastu na grejnu ploču pegle

Prstima ili drvenom/plastičnom špatulicom nanesi i utrljaj pastu na ploču pegle kružnim pokretima. Ukoliko sprovodiš generalno čišćenje, možeš naneti pastu na čitavu ploču. U suprotnom, nanesi je na kritične delove kojima je najpotrebnije čišćenje.

Nakon nanošenja ostavi je nekoliko minuta kako bi natopila i razložila slojeve kamenca i prljavštine, kako bi se kasnije svi ti slojevi lakše uklonili.

3. Ukloni pastu vlaznom krpom

Čistu krpu ili parče tkanine natopi vodom, dobro je iscedi i obriši ploču u smeru napred-nazad. Ukoliko ste koristili dosta paste s vremena na vreme isperite tkaninu.

4. Štapicem za uši očisti ispuste za paru

Čistom destilovanom vodom natopi štapić za uši i očisti svaki prorez za ispuštanje pare pojedinačno.

U prorezima se obično skuplja velika količina kamenca tako da će ti verovatno trebati više od jednog štapića. Ukoliko se na njemu uhvati dosta prljavštine zameni ga. Nemoj da jednim štapićem prenosiš kamenac sa jednog proreza na drugi.

Čišćenje posude za vodu od kamenca:

Osiguraj se maskom za lice, pa zagrej u jednakoj razmeri jabukovo sirće i so, tek toliko dok se sva so ne otopi. Peglu isključi iz struje, pa napuni ovom tečnošću 3/4 rezervoara i lagano tresi/mućkaj nekoliko minuta. Potom, pritiskajući dugme za otpuštanje pare, isprazni rezervoar.

Kako je sirće dobar borac protiv naslaga kamenca, ovom metodom uklonićeš ga iz rezervoara i oslobodićeš rupice za paru.

Naknadno peglu treba isprati vodom nekoliko puta, ali rezultate ćeš videti odmah, u vidu sitnih komadića koji će sa sirćetom izaći napolje.

Prevencija

Da bismo sprečili pojavu ovih problema u budućnosti, uvek treba prilagoditi temperaturu vrsti tkanine, povremeno treba oprati dno blagom sapunicom i uvek koristiti destilovanu vodu, a rezervoar nakon upotrebe obavezno isprazniti.

Tako, pored dugovečnosti pegle, osiguravamo i zaštitu finih tkanina koje njome peglamo.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese