Martini protiv Martinija!

Postaviću vam pitanje: Znate li šta je Martini?

Verujem da će većina vas klimati glavom. Očekujem i da nekolicina odvažnih ustane i kaže – „Da, ja to stalno pijem!“. Međutim, isto tako očekujem i da su mnogi od vas u zabludi.

Martini Bianco

Nije mi cilj da ikoga vređam, ali tako se do sada više puta pokazalo u praksi. Nekoliko puta su me razni šankeri ubeđivali da se martini pravi tako što se izmešaju džin, vodka i biter lemon! Dešava(lo) se i da mi ljudi kažu – „Obožavam Martini! To je moj omiljeni koktel! Ima ga i u flaši, znaš?“ ili „Smućkaj mi jedan Martini Bjanko“.

Još uvek vam nije jasno o čemu pričam? Onda obavezno nastavite sa čitanjem!

Za nestrpljive: ukratko rečeno, dve različite stvari nose naziv – Martini. Jedna je kompanija koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića. Druga je poznati koktel. Dve različite stvari, koje nemaju gotovo ništa zajedničko, osim naziva, alkohola i još jedne stvari o kojoj će biti par reči kasnije.

Kompanija Martini (i njihovi vermuti)

Vermuti kompanije Martini

Kompanija je osnovana 1863. godine u Italiji. Osnovali su je  Alesandro Martini, Teofilo Sola i Luiđi Rosi. Nakon Soline smrti, preostali vlasnici su kompaniju preimenovali u ”Martini & Rossi”. Među prvima su spoznali moć reklamiranja i marketinških kampanja, pa su vremenom stvorili jedan od najuspešnijih brendova na svetu. To je samo doprinelo produbljivanju zabune oko Martinija.

U nekom trenutku postojanja kompanije ustalilo se ime ”Martini”, bez nastavka ”Rossi”, pa se, prirodno, taj naziv zadržao i na etiketama njihovih proizvoda.

Dobro, i šta oni proizvode? Po čemu su toliko posebni? U suštini, njihov najpoznatiji proizvod, od koga je sve i počelo, nije ništa drugo do – vermut. A šta je, sad, pa, vermut? Ukratko, vermut je dezertno (fortifikovano) vino sa oko 17% alkohola, u koje se, u procesu proizvodnje, potapaju razne biljke i začini. Kompanija Martini nije jedini proizvođač vermuta – vermut proizvodi veliki broj proizvođača širom sveta. I nekolicina proizvođača u Srbiji proizvodi vermut. Gore pomenuti Martini Bjanko (Martini Bianco) je, zapravo, samo ”bela” verzija vermuta, koju proizvodi ova kompanija. Pored drugih pića, oni proizvode i crvenu verziju – Martini Rosso.

Kako se pravi martini koktel?

Martini Bianco Koktel

Svejedno da li pravite Dry Martini, prateći originalan recept, tako što ćete pomešati džin i suvi vermut i dodati masline; Martini (sa istim sastojcima, ali sa malo više vermuta, ili sa običnim vermutom); ili, pak, Vodka martini (Vodkatini), u stilu Džejms Bonda, u kome ćete umesto džina sipati vodku – pravite Martini koktel. Barem neku od brojnih varijacija na temu.

Ovo je jedan od klasičnih koktela, a toliko je popularan da se koktelske, Y-čaše, često nazivaju i martini čašama.

Poreklo koktela nije sigurno, jer postoji više teorija o nastanku. Po nekim pričama, naziv potiče od naziva grada Martinez, u kome je koktel prvi put napravljen. Drugi izvori, pak, tvrde da je ovaj koktel prvi put smućkao barmen po imenu Martini, pa otuda i naziv. Po nekim pričama, naziv koktela potiče upravo od naziva kompanije – Martini. Šta je, zapravo, istina, verovatno nikada nećemo saznati.

Osnovni recept za Martini koktel:

  • 45 ml – džina (ili vodke, za Vodka-Martini
  • 15 ml – (suvog) vermuta
  • 1 ili 2 masline za dekoraciju

Sipati džin i vermut u čašu za mešanje, sa ledom, i promešati. Procediti u prethodno ohlađenu koktelsku čašu, dodati masline na čačkalicu i servirati.

Džejms Bond i Martini
Bond, James Bond and martini

Iako Džejms Bond voli promućkan, a ne promešan, ovo je originalan recept. Mućkanje u šejkeru dodatno razblažuje piće (led se brže lomi/topi), a od mehurića vazduha, usled mućkanja, koktel je izvesno vreme zamućen.

Martini vermut

Martini vermut

Ono što znamo je da postoji jedna sigurna veza između kompanije i koktela – vermut. Kompanija proizvodi vermute; vermut je jedan od obaveznih sastojaka koktela. Priznaćete, ova činjenica samo doprinosi zabuni oko Martinija.

Naravno, možete sipati Martini vermut u vaš Martini koktel. Ali, takođe, možete upotrebiti i vermut bilo kog drugog proizvođača – u svakom slučaju će vaš koktel biti – Martini koktel.

Kao što se da videti iz priloženog, postoje mnoge razlike između Martinija u ovom ”duelu”, ali postoje i veze između njih, koje samo komplikuju stvari. Upravo zbog toga je i nastao ovaj članak – sa ciljem da pomogne.

Sledeći put kada u kafiću želite da popijete čist vermut, slobodno se odvažite i naručite Martini Bianco ili Martini Rosso, ili koji god vermut želite da popijete. Ukoliko, pak, želite Martini koktel, tražite upravo to. Ako u koktel karti nema Martini koktela (što je gotovo nezamislivo), ili volite da popijete sopstvenu verziju Martinija, slobodno opišite recept barmenu – gotovo svaki kafić u ponudi ima džin i vermut. Potom se zavalite i uživajte u piću, napokon sigurni u to šta pijete.

Kultura konzumiranja najpopularnijeg Martinija – Martini Bianco

Kao što smo napomenuli, kada govorimo o Martiniju, često se ima u vidu Bianko. Bianco je prepoznatljiv po blagim mirisima vanile i začina, slatkog ukusa s notom kadulje i drugih biljaka. Kako bi uživali u punom raskošnom ukusu potrebno je slediti odredjena uputstva kod konzumiranja.

 1. Temperatura

Martini Bianco treba ohladiti na 12-15 ° C, ili služiti sa ledom (može se dodati umesto leda smrznuto voće: jagoda, trešnja, dinja, ananas). Na višim temperaturama, oseća se gorčina i opor miris pelina. Ukoliko je Martini previše ohladjen „zamrzava“ jezik, i pravi ukus je izgubljen.

2. Čaša za Martini

Za čist Martini potrebna je čaša koja se sužava na dugim nogama – Y Martini čaša. Ako se dodaje led ili sok, možete koristiti bilo koju čašu od 120-250 ml (ispuniti do ¾).

3. Način konzumiranja Martinija

Martini Bianco se pije malim gutljajima kako bi se uživalo u ukusu. Akcenat je na mirisu, ne na strukturi.

4. Snek uz Martini

Beli Martini služi sa laganim slanim grickalicama ili voćem. Dobra opcija su klasični tvrdi sirevi i krekeri. Bogatija opcija sneka – sendviči sa sirom i šunkom.

Ukoliko se odlučite za voće, onda je najbolji izbor narandža, ananas, kivi, jagode.

Kikiriki, lešnici, pistaći i bademi se ne preporučuju jer blokiraju receptore za ukus, tako da se ne oseća pun ukus.

5. Kombinacija Martinija sa drugim pićima

Kako bi ublažili slatkoću i jačinu, možete dodati voćni sok (od narandže, grejpfruta, limuna, ananasa), u proporcciji 1:1, ili već kako vam odgovara.

Kombinacija Martinija sa drugim pićima
Kombinacija Martinija sa drugim pićima

Postalo je moderno razblažiti Martini sokom od breskve ili manga. Ovo je više ženske verzije. Muškarci vole da mešaju koktel sa vodkom ili džinom.

Reference:
Dejan Pejčić
alcheek.com
liquor.com

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese