Da li znaš da čokolada može biti otrovna za tvog ljubimca

Čokolada… ko joj može odoleti! Ona je veliko zadovoljstvo za nas, a i životinje je obožavaju.

Ali, da li znaš da čokolada, kao i svi ostali slatkiši koji sadrže šećer, mogu biti noćna mora za naše ljubimce – pse, mačke, čak i zečeve. Psi pogotovo žele da probaju svu hranu na koju naiđu, a ako imaju priliku mogu da pojedu čokoladu u velikoj količini. I drugi kućni ljubimci pate od istih simptoma kao i psi ukoliko konzumiraju cokoladu. Mačke su više podložne negativnim efektima konzumiranja čokolade od pasa!

Pas i čokoladni kolači
Čokolada je otrovna za kucne ljubimce

Šta čokoladu čini otrovnom za ljubimce?

Čokolada sadrži sastojke koje naši kućni ljubimci ne mogu tolerisati. Ovi sastojci, teobromin i kofein, najvise su koncentrisani u tamnoj čokoladi i u čokoladi za kuvanje.

To znači da nema „sigurne“ količine čokolade za tvog ljubimca. Čak i bela čokolada, koja ima najniži nivo teobromina ima puno masti i šećera što može izazvati pankreatitis i doprineti gojaznosti. Manji psi su podložniji negativnom uticaju čokolade od velićih.

Za kućne ljubimce se proizvode „slatkiši“ koji sadrže rogač umesto čokolade i šećera, dostupni su za kupovinu, tako da na zdrav način mozeš da urećiš svog ljubimca.

Koji su znaci trovanja čokoladom?

Ako pratiš svoje kućno ljubimče, početni znaci teobrominske i kofeinske toksičnosti uključuju:

  • Bolest
  • Dijareja
  • Nemir
  • Učestalo mokrenje

Ako ljubimac nastavi sa konzumiranjem čokolade, posledice trovanja čokoladom mogu napredovati, a posledice su:

  • Nepravilan srčani ritam
  • Unutrašnje krvarenje
  • Smrt

Zato, ako zaista voliš svog ljubimca, nemoj ga hraniti čokoladom! Ako želiš da ga usrećiš, kupuj mu isključivo poslatice specijalno za njih namenjene.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese