Pet modnih saveta za muškarce u tridesetima

Ušli smo  tridesete godine života. Šta to znači za naš modni stil? Osnova svakog dobrog modnog stila podrazumeva svest o aktuelnim modnim trendovima, koja je usklađena sa ličnim osećajem za lepo, kao i zahtevima životnog stila, telesne građe i starosnog doba pojedinca. S druge strane, čini nam se da se u domenu modnih eksperimenata iskoraci više opraštaju ženama, dok mušku modu karakteriše veća uzdržanost i postavljanje funkcionalnosti odeće kao imperativa.

Muskarac u teksas kosuljiKako ulazak u tridesete godine predstavlja svojevrsnu prekretnicu i početak zrelog doba, ova činjenica u tom periodu dobija na snazi i postavlja se pitanje koji su to prikladni modni odabiri za nas kao muškarce u ovoj fazi života. Pronalazeći rešenja koja će odgovoriti na potrebe našeg životnog stila, ne smemo marginalizovati estetiku kao ključni faktor u izgradnji dobrog modnog i uopšte ličnog stila.

Iskoraci iz formalnog stila

muskarac u sportskoj odeci

Kako se nosimo kada su u pitanju prilike za koje dress code zahteva eleganciju? U ovim slučajevima moramo priznati imamo tendenciju da se držimo strogo u okvirima klasičnih rešenja. Plavo, sivo ili crno odelo u kombinaciji sa košuljom bele ili svetloplave boje je zona komfora koju u formalnim prilikama nerado napuštamo. Šta mislite o iskoraku iz uobičajenog? Pri odabiru odevnih kombinacija za formalne prilike, možemo eksperimetisati u domenu boje košulje i odabrati manje očekivanu intenzivniju nijansu roze, narandžaste ili zelene. Iz okvira konvencionalnog moguće je takođe izaći dezenom sakoa. Ukoliko umesto kravate odaberemo šal zanimljivog dezena, odgovorićemo na zahtev formalnosti, a ujedno doprineti jedinstvenosti stila.

Casual varijanta

Muskarac u sportskoj odeci pored auta buba

Sjajna je vest da street style modni trendovi zapravo danas pružaju više mogućnosti modnog izražaja za muškarce no ikada. U domenu casual garderobe, osnovu svakog garderobera savremenog muškarca bi trebalo da čine moderni muški duksevi, dobro odabrane farmerice i nekoliko klasičnih majica, među kojima je neizostavna jedna bela. U osnovi svega je ideja da se poigravamo se sa dobro izgrađenom bazom svog garderobera, kombinujući ove komade sa blejzerima i kardiganima, kožnom ili teksas jaknom i aksesoarima. Ovo nije novost, ali imajte na umu da bela majica, farmerice i ležerni blejzer ne mogu biti obeleženi kao loš izbor ni u tridesetim, kao ni u pedesetim godinama života.

Krojevi i materijali

muskarci u odelu na ulici

Jasno je da bi odabir kroja pantalona trebalo pre svega načiniti spram telesne građe. U osnovi je muška moda prepoznala visoki struk kao najlaskavije rešenje u većini slučajeva. Iako se ležerni krojevi ističu kao najpopularnije rešenje u okviru aktuelnih trendova, ne bi trebalo bežati ni od užih modela. Na mušku modnu scenu se iz ženske mode prenosi trend oversized džempera i dukseva, koji se uspešno kombinuju sa kaputima i pomenutim užim modelima pantalona. O materijalima možemo diskutovati u zavisnosti od godišnjeg doba, ali na prvom mestu bi trebalo da stoji fokus na prirodne materijale, kojima se podržava održivost mode kao parksa neopozive važnosti.

Modni dodaci

Muski sat na ruci

Zašto su aksesoari su među muškarcima značajno manje zastupljeni nego što je to slučaj u ženskoj modi? Razlozi za to mogu počivati na pomenutoj sklonosti da se fokusiramo na fukncionalnost odeće, ne zalazi previše u domen estetike. U vezi sa time, aksesoari se među muškarcima mahom svode na one koji imaju praktičnu primenu, poput sata i sunčanih naočara. Iako je svakako lepo videti sat na muškoj ruci i naočare mogu značajno da doprinesu i izgledu, proširimo vidike kada su modni dodaci u pitanju i doprinesimo svom stilu narukvicama ili ešarpom. Važno je ne ostaviti dodir dečačkog šarma iza sebe samo zbog utiska da godine i posao to nalažu. Naposletku, interesantni modni odabiri ne upućuju na neozbiljnost i u pozitivnom smislu upotpunjuju utisak koji ostavljamo na druge.

Odabir obuće

muskarac sedi na betonu u trenerkama i patikama

Izbor obuće neretko određuje stil odevne kombinacije. Farmerice će uz patike biti osnova casual dnevnog stila, a u kombinaciji sa cipelama mogu biti sasvim prikladne za formalnije prilike. S druge strane, iako je važno raspolagati i pojedinim klasičnim modelima, koji će umirivati smelije kombinacije, nemojmo se odricati poigravanja sa modelima obuće. Kada su patike u pitanju, neon boje, koje svoju popularnost duguju osamdesetim i devedesetim godinama prošlog veka, ove godine ponovo dobijaju na popularnosti. Prema tome možemo uzeti u obzir da svom garderoberu priključimo obuću poput glomaznijih patika jarkih boja i na taj način uspešno jednostavne kombinacije preobratimo u upečatljive i trendi. Kada su cipele u pitanju, takođe je smelost osnovni savet. Muške cipele više nisu stroge, ne upućuju isključivo na formalnost i gotovo je šteta odricati se mogućnosti da klasično odelo učinimo zaista modernim rešenjem, kombinujući ga sa interesantnim cipelama.

Ulazak u tridesete godine života ne znači da su slobode u pogledu modnog i uopšte ličnog stila ograničene zahtevima izvesne ozbiljnosti. Naposletku, šta znači biti ozbiljan kada je u pitanju modni izražaj i gde je granica neozbiljnosti? Da li je ona isto što i granica ukusa? Obući se prikladno znači samo uskladiti svoj stil odevanja sa sopstvenim osećajem za lepo, uzimajući u obzir društveni kontekst, odnosno priliku. Negovanje određene estetike kada je lični stil u pitanju je veoma važno i nemojmo dozvoliti da zanemarimo ovaj segment života, jer on može značajno uticati na samopouzdanje i utisak koji svojom pojavom ostavljamo na druge. Razmislite na koji način bi mogli upotpuniti svoja modna rešenja trendi komadima i dodacima i zasigurno ćete doprineti svom doživljaju sebe i svoje svakodnevice.

Autor: Velibor Živkov

Velibor je modni kolumnista za Lips & Heels magazin. U slobodno vreme se bavi istraživanjem modnog marketinga, dizajnom keramike i fitnesom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese