Doziranje lekova na bazi ibuprofena

Već sam ranije pisala kako da izaberete lek za temperaturu. Dakle, na našem tržištu, kao i u ostatku sveta, su prisutni lekovi na bazi paracetamola i ibuprofena.

Danas ću vas savetovati u vezi doziranja lekova na bazi ibuprofena.

Ibuprofen je ime aktivne supstance, one koja deluje protiv bola i/ili temperature a svaka fabrika ima svoje zaštićeno ime (Brufen, Nurofen, Blokmax, u inostranstvu je Advil). Ali se može zvati i baš Ibuprofen (Hemofarm).

Od sirupa na našem tržištu imamo Brufen (od 100mg i od 200mg u 5ml), Nurofen (od 100mg i od 200mg u 5ml), Ibuprofen (od 100mg u 5ml), Blokmax (od 100mg u 5ml).

Blok Max sirup za decu
Blok Max sirup za decu

Različitog su ukusa (najčešće narandže) i skoro jednakog dejstva. Da biste znali koji vašem detetu najbolje služi, morate probati… ne morate se slepo držati jedne vrste.

Strogo vodite računa kod sirupa koji imaju dve jačine (Brufen, Nurofen), kako se ne bi desile greške pri doziranju, pa izbegavajte da imate oba u isto vreme u frižideru.

Brufen i Nurofen sirupi za decu
Brufen i Nurofen sirupi za decu

Pri tome vam može pomoći to što je Brufen od 100mg narandžaste boje, a od 200mg bele boje.

Nurofen je bele boje uvek, ali od 100mg ima ukus narandže a od 200mg ukus jagode.

Dobro je i da na kutiji stoji koliko mililitra je pojedinačna doza za vaše dete, a ako imate više dece, za svako poimenice.

Tablete Brufen, Ibuprofen, Rapidol su od 200 i od 400mg. U obliku praška/granula je Spedifen (200mg i 400mg) i Brufen od 600mg.

Maksimalna pojedinačna doza ibuprofena je 10mg po kilogramu telesne težine, ali maksimalna! Ne sme se prekoračiti ni u kom slučaju!

Za sirupe koji su jačine 100mg u 5ml, to praktično znači za dete od 10kg – da treba doza da bude 5ml (100mg), za 12kg – 6ml, 14kg – 7ml, 16kg – 8ml, 18kg – 9ml.

Za decu koja su bliže težini od 20kg je pametnije da koristite sirup jačine od 20ml, jer su u suprotnom velike količine, preslatko je i često ih deca povraćaju.

Znači, za 20kg ide 5ml sirupa jačine od 200mg/5ml, za 24kg – 6ml, za 28kg – 7ml, 32kg – 8ml, 36kg – 9ml i 40kg – 10ml (ovoliku dozu, čak i za ovu kilažu koristiti samo izuzetno, ako dete nema 12god!).

Sve su ovo MAKSIMALNE doze, koriste se za visoke temperature i nikad više od 3-4 puta dnevno!

Ona donja granica, koja se koristi za manje temperature i bolove je duplo manja! Tada se mogu dati i 4-6 ovakvih (manjih) doza na dan, nikad sa manjim razmakom od 4h!

Tablete od 200mg mogu da piju deca teža od 20kg i koja znaju da gutaju tablete, predškolskog i školskog uzrasta. Posebno je pogodan i lako se guta Rapidol jer je gelaste strukture i nije gorak, brzo i deluje.

Tablete od 400mg su za decu težu od 40kg i stariju od 12 godina, a granule od 600mg smeju da koriste samo gojazni adolescenti sa težinom preko 80kg.

Defrinol tablete
Defrinol tablete

Ibuprofena ima i u Defrinol sirupu (100mg/5ml) i tabletama (po 200mg ili 400mg), koji se takođe mogu davati kod temperature, kada je praćena drugim simptomima prehlade kao što su zapušenost i curenje iz nosa.

Zbog one druge komponente – efedrina, izuzetno je važno strogo se pridržavati doziranja po preporuci lekara, farmaceuta ili uputstva iz leka! Nikako ne primenjivati maksimalne doze ovde navedene!

Reference:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese