Kako da izaberem lek za temperaturu?

Da li ste u dilemi koji lek da izaberete za Vaše dete koje gori od temperature? Možda je za Vas to nova i zastrašujuća situacija ili odavno niste imali taj problem pa ste pomalo zaboravili? A možda ste od onih, savremenih roditelja (svaka čast i za bake i deke 😊) koji žele samo najbolje za njihovo dete i zato se na vreme edukuju kod stručnjaka? Onda ste na pravom mestu!

Kako izabrati lek za temperaturu?

Lekovi za snižavanje temperature
Lekovi za snižavanje temperature

Na našem tržištu, kao i u ostatku sveta, su prisutni lekovi na bazi paracetamola i ibuprofena. Tačno je da u Grčkoj (i u još nekim zemljama) možete naći i Ponstan, ali je sve ostalo manje više isto. Preparati Diklofenaka su ranije bili više zastupljeni, i to kao čepići (supozitorije) u pedijatrijskim dozama, pa se npr Voltaren proizvodio i u dozama od 12.5mg i 25mg, a danas imamo samo od 50mg – što znači da ih mogu koristiti samo teži od 50kg.

Po pravilu, treba početi sa preparatom paracetamola (Panadol, Efferalgan, Paracet, Febricet) jer je bezbedniji za dečji uzrast, ređa su i predoziranje i neželjena dejstva. Za mlađu decu preporučujem sirupe koji imaju kapaljke sa označenim težinama i onda tačno znate koliko treba dati detetu koje ipak poraslo od prethodnog puta ili možda imate više dece pa ćete i onda mnoogo lakše odrediti koliko kome treba dati sirupa. Za stariju decu preporučujem šumeće oblike koji brže deluju.

Bilo koji od paracetamola se preporučuju i kad je temperatura udružena sa stomačnim tegobama, jer brufen i slični njemu iritiraju već nadraženi želudac i još više provociraju povraćanje i bol u stomaku.

Dešava se da roditelji kažu „mom detetu Paracetamol (ili Brufen, svejedno) ne pomaže“ i nije da nisu u pravu. Ali to se odnosi na tu bolest tokom koje se desilo da određeni lek nije delovao (ili bar nije delovao onako kako je roditelj to očekivao). Zato, ne odustajte od toga da imate u arsenalu oba leka, jer se i sa jednim i sa drugim može desiti da „ne deluje“ kad je prosto virus takav…

Nekada se deci koja boluju od Astme izričito zabranjivalo da koriste ibuprofen. Slično se dešavalo kasnije i sa Paracetamolom, pa je ispalo da nijedan lek nije bezbedan za mališane sa ovom boljkom. Sada se zna da su to posebni oblici Astme gde su napadi provocirani aspirinom i (mnogo ređe) ibuprofenom, pa se ograničenje odnosi samo na ovu kategoriju.

Znači, mogu se davati i preparati Ibuprofena (Brufen, Nurofen, BlokMax, Ibuprofen), pogotovo kada se temperatura brzo vratila i nije još vreme za novu dozu Paracetamola. Ako verujete u “svoj lek” protiv temperature, slobodno i počnite s njim – nećete naškoditi detetu dokle god se pridržavate uputstava.

Pazite samo kod preparata ibuprofena, da li su jačine 100mg/5ml ili 200mg/5ml. Pomoći će to što je ovaj „slabiji“ narandžaste boje, a ovaj „jači“ – bele. I kutije im se razlikuju, mogu se i obeležiti dodatno. Ali opet, uvek dva puta proverite jačinu sirupa i dozu koju dajete. To uostalom važi za sve lekove, zar ne?

Što se doziranja tiče, pomoći će Vam farmaceut, uputstvo iz kutije leka, pedijatar (kog ćete sve o dozama pitati pre nego što dođe do „vruće situacije“) ili medicinska sestra koja Vam može i telefonom dati puno dobrih saveta o svemu što Vas interesuje. Važno je i da znate kilažu svog deteta, bar u okvirima od 2-3 kg (što podrazumeva da ste merili dete starije od 2 godine u poslednjih 6 meseci).

Doziranje i razmake između doza pedijatrijskih lekova za temperaturu ćemo obraditi u posebnom postu, već sledeće nedelje 😊

Koji oblik leka izabrati?

Devojčica sa tabletama lekovima
Koji oblik leka za temperaturu izabrati?

Lekovi protiv temperature se prave kao sirupi, čepići (supozitorije), tablete, šumeće tablete i praškovi.

Kod manjeg deteta se obično odlučuje između sirupa i čepića. U principu je svejedno, razlika je samo u načinu davanja (na usta ili u guzu), ali ćemo čepićima svakako dati prednost kada dete povraća. Tada se često dešava da dete povrati i sirup koji smo mu dali protiv temperature pa tek onda ne znamo šta dalje 😊 Pravilo je da, ako je prošlo manje od 15min i ako smo u povraćanom sadržaju jasno videli sirup koji je i isprovocirao povraćanje – ponoviti dozu!

Čepići su jako zahvalni kada je temperatura visoka (preko 39°C) jer se tada rastope za nekoliko sekundi i dejstvo je brže. Pogotovo noću kada je (malo) dete bunovno i odbija sirupe. Ako je temperatura nedovoljno visoka, čepići se teško tope i dete stalno ima nagon na stolicu. Zato teži da ga izbaci, pa je ponekad baš potrebno strpljenje i držanje stisnutih „guzova“ bebi po nekoliko minuta kako ne bi „katapultirala“ čepić napolje.

Kada je čepić jači nego što je uzrast/kilaža Vašeg deteta, može se i (bukvalno) skratiti i tako prilagoditi Vašem detetu. Vodite samo računa da uvek skraćujete samo zadnji deo čepića, a ne vrh!

Često čujemo od roditelja da „ne znaju kako da stave čepić detetu“, što nije ništa neobično jer se niko nije naučen rodio. Neobično je koliko se izgubila uloga baka, starijih rođaka, prijatelja pa i komšinica koje imaju decu pa samim tim i iskustva sa ovom veštinom. Srećom, vreme je i Youtube klipova o svemu i svačemu, online informacija, telefonskih saveta stručnog osoblja pa evo i ovakvih pedijatrijskih tekstova koji Vam mogu pomoći. „Doktor Google“ ne služi da se ljudi leče preko interneta, već da se reč stručnjaka dalje čuje i da prave informacije mogu biti dostupne svima.

Eferalgan čepići protiv temperature
Eferalgan čepići protiv temperature

Dakle, dete se položi na bok (bebe mogu i na leđa) i noge se saviju prema stomačiću. Čepić se izvadi iz ambalaže i okrenut vrhom se pažljivo stavi bebi u guzu, pustite nožice i onda sledi već pomenuto držanje guzova stisnutim, kako ne bi čepić ponovo iskliznuo napolje. Koliko dugo? Ako je temperatura visoka, preko 39, dovoljno je desetak sekundi. Za niže temperature – i ceo minut. Logično je da čepić nije pravi izbor ako dete ima proliv 😊

Izbegavamo ih i kod veće dece iz razumljivih razloga – stide se i neprijatno im je, ali kada povraćaju onda i kod njih možemo izabrati ovaj oblik leka.

Diklofen čepiće dajemo kod „dece“ teže od 50kg i jako su efikasni za visoke temperature i brzo deluju.

Kod većeg deteta biramo da li ćemo dati sirup ili (šumeću) tabletu. Za dete koje zna da guta i ima preko 40kg, je tableta bolji izbor jer su sirupi isuviše slatki i u toj količini (npr 15 ili 20ml) bi vrlo verovatno izazvali nagon na povraćanje. Srećom, sada ima oblika sirupa ibuprofena od 200mg pa je doziranje lakše i količine manje, a imamo i šumeći Efferalgan od 330mg za školsku decu.

Šumeći oblici brže deluju od običnih tableta i mana im je što ponekad ukus ne odgovara detetu, ali se tada mogu razmutiti u soku koji će maskirati ukus. Ne treba lomiti obložene, film tablete i dražeje (jer tada je želudac više “na udaru”), osim ako nemamo drugi izbor.

Šumeće eferalgan tablete protiv temperature
Šumeće eferalgan tablete protiv temperature

Savremeni lekovi protiv prehlade praćene temperaturom su u obliku kesica, tj praškova koji se rastvaraju (isto kao i šumeće tablete) u toplim ili hladnim napicima. Fervex, Tylol Hot, Coldrex i slično. Ali, to su lekovi za starije od 18 god, ili preko 16 godina ako imaju preko 50kg. Sa izuzetkom Fervex Juniora koji je predviđen za decu preko 12 godina. Doduše, ovi kombinovani praškovi su više usmereni na ostale simptome prehlade (zapušen nos, kašalj, bol u grlu, glavobolju) nego na temperaturu i ponekad imaju samo „polovičnu“ dozu protiv temperature (250mg paracetamola na primer). Slični su i Defrinol ili Rhinostop (njih prave i u sirupu, što znači da se mogu koristiti i kod dece). Znači, dobar izbor ako temperatura nije previše visoka i ako uz nju imamo izražene simptome prehlade.

Za savim malu decu koja često novopečenim roditeljima prave problem i pljuju sirup protiv temperature, možemo ga pomešati sa malo soka ili hrane (npr sa voćnim jogurtom). Lek se takvoj deci može davati i špricom, u prostor između obraza i zuba/desni i to po samo jednu „crticu“, pa iz više puta. Praktično samo razmazujemo male količine leka koji se tada resorbuje iz usta i dete i nema šta da pljune (ili da povrati). A kada dete odbija sve – čepić je jedini izbor.

Davanje sirupa bebi pomoću šprica
Davanje sirupa bebi pomoću šprica

Da li postoji injekcija protiv temperature kada su deca u pitanju? Ne! Deci se injekcije Novalgetola ne daju jer postoji opasnost od vrlo retkog, ali po život opasnog Reyevog sindroma.

Zato, naoružajte se znanjem i strpljenjem pa Vam ni temperatura ni drugi uobičajeni simptomi „dečjih bolesti“ neće biti bauk. Samim tim biće lakše i Vama i vašem bolesnom detetu.

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Komentari

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese