Kako treba meriti temperaturu deci?

Oko ovog pitanja (ali i oko skoro svega kada je reč o temperaturi kod dece) se dugo lome koplja stručnjaka, čuju se različiti saveti na sve strane a roditelji sluđeni ne znaju kome da veruju. Istina je prosta – merite onako kako je Vama i Vašem detetu lakše!

Po mišljenju većine pedijatara temperaturu je detetu najbolje meriti pod pazuhom, osim mlađem od 3 meseca kada je bolje i preciznije meriti u guzi (rektalno). Upravo iz tog razloga će ponekad u ordinaciji kod lekara biti i starijoj bebi mereno rektalno ili obrnuto. Može i jedno i drugo, a to zbunjuje zar ne?

A i ponuda toplomera je u današnje vreme veća pa i to zbunjuje, umesto da pomaže.

1. Toplomer sa živom

Toplomer sa živom
Toplomer sa živom

Klasičan, starinski toplomer koji nam je svima dobro znan i koji je imao samo jedinu manu – a to je da je od vrlo tankog stakla pa se često lomio i živa se rasipala na najsitnije kuglice i teško da ima koga ko ih nije skupljao po kući ili krevetu 🙂 Nema ga više na tržištu zbog propisa EU koji zabranjuju upotrebu žive. Ako ga još uvek imate – čuvajte ga dobro, a ako nemate a verujete samo njemu (ne bez razloga) – možete u apoteci kupiti toplomer sa galijumom koji je paralela živinom toplomeru i jednako je dobar i pouzdan! Malo je skuplji doduše…

2. Digitalni toplomer

Digitalni toplomer i beba
Digitalni toplomer

Većina roditelja i u svim državnim zdravstvenim ustanovama se deci meri temperatura ovom vrstom toplomera. Oni imaju svoje prednosti: precizni, brzi i laki za upotrebu. Ali i mane: izmerena temperatura često varira pa eto opet nedoumica – čemu verovati? Dosta zavise i od baterije, načina rukovanja i slično. Ono što je najvažnije je da pazuh bude potpuno suv kada se detetu meri temperatura ovim toplomerom jer inače može da izmeri značajno nižu nego što je realno. Takođe je važno i da se se priljubi nadlaktica uz telo (i vrh toplomera) tačno u visini gde je toplomer (ovo malo teže ide sa bebama pa ko ne uspeva može da se preorjentiše na druge metode) i drži sve dok toplomer ne svira (ili 5 minuta ako je tako u uputstvu naglašeno, ali je to manje komforna varijanta što znaju svi koji su držali čvrsto bebu koja vrišti i otima se :)) Ako koristite ovaj toplomer, obavezno morate imati i jedan rezervni – od iste sorte ili (ko je u mogućnosti) drugačiji. Tako ćete izbeći paniku zbog nedoumice, dovoljna Vam je panika zbog temperature.

3. Toplomer traka „za na čelo“

Toplomer traka za na čelo i beba
Toplomer traka „za na čelo“

Treba se koristiti jedino za orjentaciju, jer su isuviše neprecizni i često daju vrednosti koje apsolutno ne odgovaraju stanju deteta.

4. Infracrveni toplomer – za uho

Infracrveni toplomer - za uho
Infracrveni toplomer – za uho

Temperatura merena u uhu je slična onoj u guzi – znači 37,5 je normalna! Za upotrebu tog toplomera kod beba treba pažljivo proučiti uputstvo jer se on sve vreme pomera dok je u uhu i prvo se čuje 1 bip, pa dva a proces je gotov tek kada se čuju 4 bipa! Sve ukupno 10 sekundi što, priznaćete, nije mnogo, ali kome sve ovo zvuči komplikovano treba da zaobiđe ovaj toplomer 🙂

5. Cucla toplomer

Cucla toplomer i beba
Cucla toplomer

Sa ovim toplomerom u našoj zemlji jako malo imamo iskustva i ne znam čak ni da li ga je moguće nabaviti, ali zvuči dobro za bebe koje su tradicionalno „najtvrđi orah“ kada je merenje temperature u pitanju.

6. Infracrveni toplomer – beskontaktni

Beskontaktni infracrveni toplomer
Beskontaktni infracrveni toplomer

Za one kojima je važno da se dete što manje uznemirava nema druge nego da nabave ovakav toplomer. Brz, lak za rukovanje, ni ne dodiruje dete pa se lako meri i kad spava… Naravno da ima manu 🙂 i to istu kao i svi digitalni merači – varijacije!

Pravo je vreme da se priča o normalnoj temperaturi kod dece. Vrlo često roditelji traže precizne informacije tamo gde ne postoje. A upravo najčešća pitanja vezana za telesnu temperaturu su u toj kategoriji: koja je normalna temperatura, a koja „opasna“? Pri kojoj temperaturi treba dati lek? i slično. Nije retko da se i ljute ili izgube poverenje u pedijatra ako je rekao informaciju koja je čak i za dlaku drugačija od one koju su oni prihvatili ili nedajbože da kažu da to i nije tako važno. A nije.

VAŽNO JE UVEK I JEDINO KAKO SE DETE OSEĆA, KAKVO JE „OPŠTE STANJE“!

To je jedini kriterijum za odluku da li da „krećete u akciju“ a ne brojke na toplomeru, bez obzira koje da su!

U principu i teoretski: normalna telesna temperatura merena ispod pazuha je do 37⁰C (uključujući i 37!), ali ako merite detetu u guzi ili u uhu – normala je do 37,5!

Odstupanja postoje i u toku dana – oko 0,5 stepena je temperatura niža ujutru nego uveče. Ta „dnevna“ odstupanja su manje izražena kod rektalnog merenja pa zato ona informacija – razlika između rektalnog (guza) i aksilarnog (pazuh) je od 0,5 pa čak do celog stepena! I zato svi naši udžbenici granične vrednosti daju prema rektalnom merenju.

U svakom slučaju, ako želite preciznost – koristite toplomer sa galijumom (onaj koji liči na živin) i to rektalno. Naravno da uputstvo važi samo za bebe i manju ali mirniju decu jer je većoj neprijatno, plaše se i previše mrdaju pa opasnost od povrede prevazilazi potrebu da se baš toliko bude precizan.

Tada koristite digitalni, kvalitetan (i tu važi ona „koliko para toliko muzike“ ), po mogućstvu sa fleksibilnim vrhom i koji svira kad „obavi posao“. Osušite pazuh, priljubite ručicu čvrstim stiskom i izdržite taj minut – dva. Tada je sve dozvoljeno – telefoni, muzika, smešni klipovi, pričice, kreveljenje i učestvovanje cele porodice u misiji zvana merenje temperature 🙂

Sve je dozvoljeno, osim da ne izmerite detetu temperaturu a date lek! Onda nemate kontrolu, niti lekar može da Vas uputi kako dalje da postupate, nekad je i sam podatak o visini temperature (makar i orijentacioni) važan za postavljanje dijagnoze… Ako dete izgleda dobro, ne kašlje i nema neke izražene tegobe onda se možete orjentisati poljupcem u čelo ili vrat („mama najbolje zna“), ali to nikako nije dovoljno ako detetu evidentno nije dobro i ako nameravate da mu date lek. Ko ne može da izdrži ni tih par minuta plakanja bolesnog deteta (a priznajemo da nije prijatno) neka uloži u infracrvene toplomere koji mere za 10-ak sekundi uz strpljenje kada pokazuju različite vrednosti. Slično kao digitalni merači pritiska.

Ali opet podsećam – važno je kako se dete oseća i kako izgleda, a ne šta piše na toplomeru! Time ćete se rukovoditi i kada odlučujete da li mu dati lek protiv povišene temperature, da li se javiti lekaru odmah ili kasnije i skoro u svim drugim pitanjima koja Vam se motaju po glavi tokom besanih noći sa bolesnim detetom u kući. Ali o tome, sledeći put.

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Komentari

  1. Cucla toplomer je super za bebe koje koriste cycle.
    Imala sam s najstarijim sinom pre 20 godina takvu cuclu I nezamenjiva je.
    Temperatura je unutrasnja tako da je kao I kad se meru u guzi 37,5 normalna.
    Spasila nas mnogo muka.
    Najmladja cerka ne voli cycle tako da ta vrsta merenja otpada….

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese