Varičela (ovčije boginje) – istine i zablude

Da li je i vaše dete preležalo ovčije boginje? Ako nije, da li znate kako da ih prepoznate i šta prvo treba da uradite? Da li su saveti baka upotrebljivi u ovom slučaju?

Beba sa ovčijim boginjama

Mnogo je mitova i nepoznanica u vezi ove jednostavne i (uglavnom) bezazlene dečje bolesti. U današnje vreme sporadičnih epidemija malih boginja (morbila) i antivakcinalne kampanje, sama reč „boginje“ ima hiljadu značenja i tumačenja. Zato je bolje osloniti se na činjenice:

Varičela – istine i zablude

1.Varičela je latinski naziv za „Ovčije boginje“. To nisu ni male (Morbili – protiv kojih su deca vakcinisana), ni velike (Variola – koja je iskorenjena zahvaljujuci vakcinaciji). Ako ćemo po veličini, bile bi „srednje“.

2. Inkubacija za Varičelu je od 10 do 21 dan. Teoretski. Praktično – 2 nedelje nakon kontakta sa nekim ko je bolestan, možete očekivati da se javi i kod Vašeg deteta. Ili kod Vas ako niste preležali kao dete.Devojčica sa ovčijim boginjama

3. Varičela obično počinje simptomima blage prehlade (detetu curi nos, pomalo kašlje, možda i temperatura) i taj stadijum traje 2-3 dana. Ukoliko požurite i javite se lekaru, može se desiti da dete dobije neadekvatnu terapiju jer nema kožnih promena koje bi ukazivale na Varičelu.

4. Prvo se jave male „bubuljice“ i to na trupu ili vratu, negde gde je toplo i „ušuškano“. Skoro nikad ne počinju od nogu i ruku i po tome ih razlikujemo od nekih alergija. U početku može biti samo 3-4 promene, ali i preko stotinu za par dana.

Dete sa ovčijim boginjama na leđima

5. Mehurić (latinski – vezikula) je osnovna kožna promena kod Varičele po kojoj je prepoznajemo i koja je karakteristična za ovu vrstu boginja. U početku je ispunjen bistrim sadržajem, a kasnije može i zagnojiti.Vezikula - mehurići kod varičele na koži

6. Kožne promene kod Varičele izbijaju u talasima. Svaki „talas“ obično prati temperatura. Ne mora je biti uopšte, ali isto tako može biti preko 40 i trajati do 5 dana. Usled neravnomernog izbijanja, u isto vreme se kod deteta mogu videti i „bubuljice“ i mehurići i kraste. Bake kažu – obucite detetu nešto crveno da bi “brže i lakše izbile”. Naravno da ovaj savet nema veze sa medicinom, ali bar ne škodi što nije slučaj sa nekupanjem na primer.

7. Deca obično dobro podnose Varičelu. Najviše im smeta svrab koji zna da bude vrlo intenzivan u početku. Vrlo je važno sprečiti češanje kako ne bi ostali ožiljci. U tu svrhu koristimo „cink pastu sa mentolom“, „prašak sa anestezinom za boginje“ ili neki od komercijalnih preparata („Virasoothe gel“, „PoxClin pena“ i slično).

Dete sa tačkicama od kreme na leđima i rukama

8. Održavanje higijene je obavezno! Birati kratka tuširanja umesto kupanja u kadi. Ne brisati i trljati peškirom, već samo blago uviti dete u topao peškir ili bade-mantil. Usled trljanja mehurići pucaju i šire virus dalje po ostalim delovima kože, a usled dugog potapanja kraste otpadaju pre vremena i moguće je stvaranje ožiljaka. To su sve razlozi što je u našem narodu široko rasprostranjena zabluda da dete sa boginjama ne treba kupati! Dakle: tuširanje a ne kupanje, tapkanje i uvijanje a ne trljanje.

Beba u kadi

9. Ukoliko nema adekvatne higijene ili dete puno raščešava promene po koži, može doći do inficiranja i gnojnih upala koje ostavljaju mnogo veće ožiljke i produžuju trajanje same bolesti.

10. Sve ukupno traje desetak dana ali ima i izuzetaka (od 7-21 dan). Odsustvovanje iz škole ili vrtića je obično mnogo duže jer detetu značajno padne imunitet pa je bolje skloniti ga, pogotovo u sezoni gripa.

Beba sa očvčijim boginjama

11. Komplikacije su retke, ali mogu biti ozbiljne: upala pluća, jetre, perifernih nerava i mozga ali se, srećom, u 99% slučaja sve svede na kožne promene i  temperaturu koju treba obarati po svim principima o kojima sam već pisala, osim što ćete koristiti Paracetamol umesto Brufena. Takođe, fizičke procedure preskočite, naravno. Staro verovanje da povišenu temperaturu kod boginja ne treba obarati se odnosi samo na niže vrednosti (npr do 38 ili 38,5 ako je dete dobrog opšteg stanja). Eto, i naši stari su znali da temperatura ima svoju svrhu, pogotovo kod virusnih infekcija…

Dete sa ovčijim boginjama meri temperaturu

12. Protiv Varičele postoji i vakcina koja u našoj zemlji nije obavezna i preporučuje se samo deci sa izrazitim poremećajima imuniteta (HIV, imunodefcijencije i slično), takođe i mladim devojkama i ženama koje planiraju trudnoću, a nisu preležale ovčije boginje. Takođe postoji i serum koji se može dati rizičnim pacijentima kada je kasno za vakcinu, kontakt pozitivan, a rizik od oboljevanja veliki.

Dete prima vakcinu

13. Ako niste sigurni da li ste Vi ili Vaše dete preležali ovu vrstu boginja, mogu se uraditi antitela i saznati i posle mnooogo godina da li je bolest preležana. Ovaj virus nikada ne napušta organizam i u stanjima smanjenog imuniteta može izazvati pojavu Herpes zostera. Herpes Zoster se ispoljava u vidu grupisanih mehurića po koži čijem izbijanju prethodi bol ili svrab. Obično se radi o bakama/dekama od kojih posle unuci mogu “zaraditi” Varičelu i tako u krug.

Iscrtani prsti - zdrava deca i dete sa boginjama

Kakva su Vaša iskustva sa Varičelom kod deteta?

Reference:
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese