Pokažite bez reči da li vam se jelo dopalo, pomoću pribora za jelo i tanjira

Za sebe mislite da ste lepo vaspitani, kulturni, da znate kako se treba ponašati, izražavati, izgledati i komunicirati u gotovo svakoj situaciji. A, da li ste se ikada zapitali šta poručuje položaj viljuške i noža na tanjiru u kojem ih ostavite nakon jela u restoranu?

Kako postavkom pribora na tanjiru pokazati šta želite

Upotreba pribora za jelo govori hiljadu reči. Ukoliko želite da se pobrinete da govorite ispravno na pravom ste mestu.

Pravilno odložen pribor za jelo na tanjiru nakon obroka, pokazuje vašu kulturu i poštovanje prema ljudima koji vas goste, i vašem konobaru pruža vizuelne naznake u pogledu napretka vašeg obroka.

Pribor na tanjiru kaže „Nisam završio“

Kada viljuška i nož stoje u tanjiru u obliku obrnutog slova V to znači da vam je potrebna pauza.

Pribor na tanjiru kaže "Nisam završio"
Pribor na tanjiru kaže „Nisam završio“

Ako pričate za stolom, ali niste završili sa jelom, ne bi trebalo da držite svoj pribor za jelo u rukama. Umesto toga, spustite ga na svoj tanjir tako da prave obrnuto slovo V, sa vrhovima pribora okrenutim jedno prema drugom. Takođe je prihvatljivo držati nož duž vrha tanjira, sa vertikalnim položajem viljuške.

Pribor na tanjiru kaže „Možete poslužiti naredno jelo“

Ukoliko želite da poručite da ste završili sa predjelom i da želite da pređete na naredno posluženje, potrebno je da viljušku i nož prekrstite, kao da pišete znak plus (+).

Pribor na tanjiru kaže "Možete poslužiti naredno jelo"
Pribor na tanjiru kaže „Možete poslužiti naredno jelo“

Kada se obrok sastoji iz nekoliko postavljanja, postoji još jedan vizuelni prikaz kako postaviti svoj pribor. Postavite nož i viljušku u obliku krsta na tanjiru. Tako dajete do znanja da se može postaviti naredno jelo.

Pribor na tanjiru kaže „Završio sam sa jelom“

Da ste završili sa jelom, tj. ako želite da pokažete da ste se prejeli, postavite viljušku i nož vertikalno sa vrhovima okrenutim od sebe (↑↑).

Pribor na tanjiru kaže "Završio sam sa jelom"
Pribor na tanjiru kaže „Završio sam sa jelom“

Postavite nož i viljušku zajedno po sredini tanjira. Pribor ne mora biti postavljen uspravnno, ali je važno da nož i viljuška budu medjusobno paralelni.

Pribor na tanjiru kaže „Jelo je bilo odlično“

Kada želite da pokažete da vam se jelo dopalo, postavite paralelno viljušku i nož na tanjiru u obliku znaka za jednako (=).

Pribor na tanjiru kaže "Obrok je bio odličan"
Pribor na tanjiru kaže „Obrok je bio odličan“

Ako ste stvarno uživali u obroku i želite da pokažete svom domaćinu, postavite nož i viljušku horizontalno, paralelno  preko tanjira. Ovo će takođe ukazati na to da ste završili sa jelom.

Pribor na tanjiru kaže „Nisam uživao u obroku“

Kada “probodete” viljušku nožem u obliku obrnutog V time poručujete da ste se pokajali što ste se uopšte odlučili za to jelo jer vam se uopšte nije svidelo.

Pribor na tanjiru kaže "Nisam uživao u obroku"
Pribor na tanjiru kaže „Nisam uživao u obroku“

Ovaj položaj pribora je veoma sličan položaju „Nisam završio“, pa vodite računa da pribor postavite ispravno. Važno je da oštrica noža prodje kroz vrh viljuške.

Šta nikako ne treba raditi za stolom

Osim ukoliko ne želite da ostavite utisak da ne znate da se ponašate za stolom, ovo nikako nemojte raditi:

Ne ostavljajte nož i viljušku u obliku slova X na tanjiru. To je noćna mora za konobara koji skuplja pribor i tanjire sa stola.

Ne lizite svoj nož, bez obzira na to što je sos ostao po nožu.

Ne koristite viljušku i nož da biste gestikulisati ili pokazivali na druge ljude.

Pokažite poštovanje prema domaćinu, nemojte prljavim viljuškama i noževima prljati stoljnjak, neka uvek budu u tanjiru.

Prljavi noževi i viljuške su isključivo u tanjiru
Prljavi noževi i viljuške su isključivo u tanjiru

Salate, pire krompir, pečeno povrće ili bilo koja hrana koja je u središtu stola u činiji, obično imaju sopstveni pribor za posluživanje, tako da nikada ne koristite svoj pribor.

Ukoliko je postavljeno nekoliko viljuški, noževa i kašika, možda ćete imati napad panike, pokušavajući da saznate koja će se koristiti. Ali postoji jednostavno rešenje. Počnite od spolja i tako redom. Pribor na spoljnoj strani je ono koje prvo koristite, a poslednji će biti par pribora najbliže vašem tanjiru. Lako je!

Koristite pribor za jelo od spolja ka tanjiru
Koristite pribor za jelo od spolja ka tanjiru

Običaji o ostavljanju tanjira nakon jela se razlikuju od zemlje do zemlje

Širom sveta postoji mnogo kulturoloških razlika koje definišu svaku zemlju. Kao turista, važno je da se edukujete o običajima zemlje koju posećujete, s obzirom da je hrana sastavni deo putovanja

Običaji se dosta razlikuju od zemlje do zemlje. Na primer, u mnogim područjima Kine smatra se komplimentom podrigivanje nakon obroka – znak koji ste dobro jeli, dok bi vas u Americi zbog toga gledali ispod oka.

Takođe, vodite računa kako se ponašate sa vašim tanjirom nakon jela. Tu možete napraviti značajne greške, zavisno od toga gde ste.

Dajemo vam primer za četiri naroda, kako ostaviti tanjir nakon obroka.

U Indiji treba da pojedete sve što je na vašem tanjiru jer se smatra da tako poštujete serviranu hranu, a hrana u Indiji sveta. U Južnoj Indiji, gde se hrana može poslužiti na listu banane, nakon obroka list treba preklopiti tako da vrh lista bude preko donjeg dela lista, nikako obrnuto jer to pokazuje da niste zadovoljni.

Isto važi i za Japan. Japanci smatraju nepristojnim ostavljajnje hrane na tanjiru nakon obroka, bilo kod kuće ili u restoranu. To je vezano za jedan od osnovnih koncepta u japanskoj kulturi, „mottainai“, što je osećaj žalosti što je nešto uzalud potrošeno.

U Kini, međutim, ostavljanje praznog tanjira nakon obroka je znak domaćinu da ste i dalje gladni. Ako ne želite da jedete više, ostavite malo hrane u tanjiru da biste domaćinu stavili do znanja da je dovoljno.

Etiopljani se čak ne opterećuju tanjirima. Pojedinačni tanjiri su za njih rasipništvo.  Ljudi jedu sa jednog velikog tanjira, rukama pomoću njihovog tankog hleba „injera“, kakobi pokupili hranu. Dakle, tamo ne razmišljajte o traženju sopstvenog tanjira.

I za odlaganje štapića postoje pravila

Ukoliko volite Azijsku kuhinju, evo nekoliko saveta

Kada se ne koriste, štapiće treba staviti preko vaše posude ili u držač ako je obezbeđen

Štapiće odložite preko tanjira ili činije za hranu
Štapiće odložite preko tanjira ili činije za hranu

Štapiće nikada ne odlagati u obliku slova X.

Štapiće nikada ne odlagati u obliku slova X
Štapiće nikada ne odlagati u obliku slova X

Ne ostavljajte ih u riži jer se to smatra lošim znakom.

Ne trljajte ih medjusobno nakon što ih razdvojite jer tako govorite da su jeftini.

Nemojte ih koristiti za uperivanje tokom razgovora, ili kao palice na vašoj posudi.

Nemojte ih lizati.

Ironično, u Kini i Japanu se podrigivanje, mljackanje i srkanje smatra komplimentom, a davanje napojnice se smatra lošim običajem.

Setite se svega ovoga kada neredni put budete posetili neki restoran i pazite u kom položaju ćete ostaviti svoj pribor. A do tada – prijatno!

Izvor: magazinzdravo.com

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese