Kako očistiti uši psu (Video)

Mnogi psi imaju uši koje zahtevaju redovno čišćenje. Uz ovo jednostavno uputstvo možeš lako da čistiš uši psu, pod uslovom da koristiš prava sredstva.

Uvo psa

Zašto čistiti uši psu?

Psi imaju veoma dugačke ušne kanale, obično od 5-10 cm. Takođe, imaju krivinu pod pravim uglom, tako da tu često uđe prljavština, ali teško izlazi. Ako psu uđe voda u uši prilikom plivanja, ona može da uđe u horizontalni ušni kanal i poveća rizik od infekcije.

Ušne infekcije najlakše nastaju u toplom, vlažnom i mračnom okruženju kao što je ušni kanal. Ako tvoj pas pliva, čišćenje ušiju nakon plivanja treba da bude rutinski posao.

Psi koji imaju kožne alergije i koji su skloniji češćim infekcijama uha, takođe će imati koristi od redovnog čišćenja ušiju. Tvoj veterinar će ti reći koliko često to treba da radiš, ali je generalno pravilo da ne bude više od jednom nedeljno, a idealno je bar jednom mesečno.

Šta je potrebno da očistim uši psu?

  • Sredstvo za čišćenje uha
  • Vata
  • Poslastica za psa

Koje sredstvo za čišćenje uha psa da koristim?

Ima mnogo različitih sredstava, ali je najvažnije da koristiš kvalitetno sredstvo za čišćenje ušiju psu. Nikada ne stavljaj maslinovo ulje, sirće, šampon ili neko drugo sredstvo u uho psu. Takođe izbegavaj čačkanje štapićima za čišćenje ušiju, time ćeš samo dublje uterati vosak ili prljavštinu, a možeš čak i oštetiti bubnu opnu.

Kako da očistim uši psu?

Ako tvoj pas ima crvene, upaljene uši, koje svrbe ili su bolne na dodir, pitaj veterinara za savet pre čišćenja. Najverovatnije je da ima infekciju uha, tako da čišćenje neće mnogo pomoći u ovoj fazi.

Čišćenje ušiju psu može da bude prljav proces, stoga nađi neko mesto u kući koje se lako čisti i obuci odeću koja može lako da se opere.

Korak 1: Daj psu poslasticu kao nagradu za mirno sedenje i pokaži mu sredstvo za čišćenje.

Korak 2: Nežno podigni vrh uha na gore i napuni ušni kanal sredstvom za čišćenje ušiju. Bočicu drži vertikalno prema dole.

Korak 3: Drži uho psu i pomeraj ruku nadole prema mestu gde se uho spaja sa glavom.

Korak 4: Masiraj osnovu uha, kako bi sredstvo za čišćenje ušlo u ušni kanal. Ako to pravilno radiš uskoro će se čuti i zvučna potvrda, dok tečnost ulazi u kanal.

Korak 5: Nakon masiranje uha 20-ak sekundi, pusti uho i udalji se malo.

Korak 6: Tvoj pas će sada snažno da protrese glavu.

Korak 7: Uzmi malo vate i očisti nabore u otvoru ušnog kanala dok ne postanu čisti.

Korak 8: Daj psu poslasticu i ponovi postupak sa drugim uhom.

Važna stvar je da koristiš dosta tečnosti za čišćenje uha. Kako su ušni kanali prilično dugi, čišćenje vatom neće očistiti svu količinu tečnosti koja je unutra, tvoj pas će je izbaciti dok trese glavu.

Pogledaj i video snimak kako očistiti uši psu, video je na engleskom ali shvatićeš i bez prevoda kokao čišćenje ušiju funkcioniše:

Većina pasa zavoli čišćenje ušiju, jer tamo ne mogu da se počešu sami. Uz dosta poslastica i ohrabrivanja, čišćenje ušiju psu može da postane deo redovne higijenske rutine.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese