Kako se boriti protiv najezde smrdibuba prirodnim sredstvima?

Najčitanije

Kako se boriti protiv najezde smrdibuba prirodnim sredstvima?

Sta je smrdibuba? Smrdibube su insekti koji pripadaju porodici Pentatomidae. One su najobimnija familija stenica koje se u najvećem broju hrane sokovima biljaka i voća,...

Ideje za frizure: Plavi pramenovi

Kada želimo nešto da promenimo na svojoj kosi, a nismo spremne za preveliku promenu, pramenovi su najbolji izbor! Nijansiranjem možemo promeniti izgled svoje kose...

Najlepše frizure za venčanje koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Venčanje je dan sa najviše očekivanja za svaku devojku. Prirodno je da želite da svaki detalj bude savršen. Godinama ste zamišljale kako će izgledati...

HAJDE DA LETIMO NA KRILIMA KNJIGA – DRUGI DEO

Dragi moji knjigoljupci,sa iskrenom nadom da Vam se svideo prvi deo ovog serijala, poželela sam da ponovo sa Vama porazgovaram o književnim delima koja...

Sta je smrdibuba?

Smrdibube su insekti koji pripadaju porodici Pentatomidae. One su najobimnija familija stenica koje se u najvećem broju hrane sokovima biljaka i voća, ali postoje i predatorske vrste koje se hrane drugim insektima kao što su gusenice leptira. Vrlo su rasprostranjena vrsta koja živi u šumama širom sveta. Telo im je u obliku širokog štita, a glava relativno mala. Krila u potpunosti pokrivaju abdomen. Antene se sastoje od pet segmenata. Mužjaci su u proseku dugi 12 mm a ženke 13 mm. Životni vek im je od 65 do 70 dana. Ispuštaju sekret koji može voću (malinama, kupinama…) dati neprijatan miris i koji može da izazove povraćanje kod ljudi i životinja. Sekret ispuštaju kada su u opasnosti pa im tako služi kao odbrana od napadača.

Kako izgleda smrdibuba?

Braon i zelena smrdibuba
Braon i zelena smrdibuba

Kod nas je najbrojnija iz ove porodice braon ili mramorna smrdibuba (Halyomorpha halys) a zatim etiopska zelena smrdibuba (Nezara viridula).

Odrasla jedinka ima telo u obliku štita, ima sest nogu i dve antene koje se sastoje od pet segmenata. Kod nas su najrasprostranjenije ove dve boje ali ih na svetu ima u različitim bojama ali u prilično sličnim oblicima.

Različite vrste smrdibuba
Različite vrste smrdibuba

Kako nastaje smrdibuba?

Smerdibube nastaju parenjem mužjaka i zenke koje može da traje od nekoliko minuta do nekoliko dana. Ženke mogu položiti jaja tri do četiri nedelje nakon dostizanja zrelosti. Prosečna ženka polaže jednu masu jaja, ali ni proizvodnja dve jajne mase nije neuobičajena. Ženka moze da položi više od 260 jaja tokom svog životnog veka. Jaja su čvrsto pričvršćena jedna za druga kao i za podlogu. Ženke snesu jaja u pukotine kora drveća ili u uglovima lišća iz kojih se razviju larve.

Jaja smrdibube
Jaja smrdibube

Jaja su bele do svetlo žute boje, oblika bureta sa ravnim poklopcem u obliku diska. Vreme inkubacije je pet dana, za vreme leta, i dve do tri nedelje u rano proleće i kasnu jesen. Kako se inkubacija nastavlja, jaja postaju ružičaste boje. Larve mogu da prezime zumu i da se na proleće razviju u odrasle jedinke.

Kako smrdi smrdibuba?

Smrdibuba smrdi tako što luči, u vidu spreja, tečnost izuzetno jakog i neprijatnog mirisa. Dva glavna jedinjenja odgovorna za smrad spreja ovog insekta su trans-2-octenal i trans-2-decenal. Sprej ima funkciju da ovu bubu odbrani od predatora. Zanimljivo je da su to ista jedinjenja koja peršunu daju miris.

Kako se ponaša smrdibuba?

Mramorna smrdibuba je stigla iz jugoistočne Azije u Evropu i to najverovatnije transportovanjem biljaka iz kojih je počela da se razmnožava. Za zemlju porekla zelene smrdibube smatra se Etiopija. Obe vrste mogu da se nađu u tropskim i suptropskim regijama Evrope, Azije, Afrike i Amerike. Budući da je u pitanju tropska vrsta, smrdibuba voli toplotu pa je to razlog što je u našim krajevima prisutna upravo tokom leta.

Tokom hladnih dana i zime one se sklanjaju na topla mesta. Zbog toga ulaze u kuće i pukotine jer traže mesto da prezime. Razlog zašto ih je toliko mnogo u poslednje vreme je što na ovim prostorima nemaju prirodne neprijatelje kao u krajevima odakle potiču. Ptice i gušteri se uglavnom hrane njima, pa priroda sama reguliše njihov boj nakon najezde.

Noću smrdibuba prati svetlo pa će doleteti na izvor svetlosti. Kako se noću orjentiše prema mesecu i zvezdama noćnog neba, veštačka svetla remete njen osećaj za orjentaciju čime opsesivno leti ka lampama, lusterima, sijalicama…

Što se nas tiče najvažnije je da smrdibuba nije opasna po ljude, niti je medicinski dokazano da može preneti neke viruse. Međutim, nije poželjno dirati ih rukama bez neke zaštite, jer u samoodbrani ispušta smrdljivu supstancu (otud i naziv smrdibuba) koja u dodiru sa očima može izazvati iritacije.

Smrdibuba je pretnja za useve, voće i povrće, jer se hrane biljkama. Iako su po ljude bezopasne, mogu da prenose viruse na biljke i time ih unište.

Kako se boriti protiv smrdibuba?

Svedoci smo najezde smrdibuba, mnogo intenzivnije nego prethodnih godina. Ima ih svuda. Uvlače nam se kroz prozore, kriju se u vešu koji sušimo napolju, pa ih nalazimo u džepovima pantalona, rukavima košulja, čarapama… Najviše ih ima u delovima grada koji su u blizini većih parkova i šuma, ali ih ima i u drugim delovima grada sa puno zelenila. Na sreću postoji domaći recept za odbranu od smrdibuba, koje sem neprijatnog mirisa karakteriše isto tako neprijatno zujanje, iako, istini za volju, nisu opasne za ljude.

Za odbranu od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom. Naime, smrdibube privlači ova boja, pa okačite žuti papir na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće.

Umesto da ih zgazite, budući da u odbrani ispuštaju neprijatan miris, moguće je kod kuće napraviti smesu koja će ih oterati.

Sredstvo protiv smrdibuba

Posuda sa sapunicom protiv smrdibuba je vrolo jednostavan način da se rešiš ovih napasti.

Sve što treba da uradiš jeste da u jednu činiju sipaš sapunicu, a iznad nje namestiš izvor svetlosti. Tako nameštenu svetlost ostavi preko noći. Biće neodoljiva za smrdibube koje će, dok obleću, upasti u sapunicu i udaviti se.

Sprej protiv smrdibuba

Sprej za momentalno ubijanje smrdibuba možes da napraviš od sledećih sastojaka:

 • 120ml sirćeta
 • 60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova
 • 240ml tople vode

Dobro sve promućkaj pa sipaj u posudu sa raspršivačem. Ciljaj direktno na bube – ova mešavina ubija ih čim ih dotakne.

Sprej koji ce oterati smrdibube možes da napraviš od ljuski crnog luka. Ovaj sprej je pogodan za poljoprivrednike jer stiti biljke i od drugih insekata. Sprema se na sledeći način:

20g ljuski crnog luka prelij litrom vruće vode, pa ostavi da odstoji pet dana. To onda procedi pa tečnost koristi za tretiranje biljaka. Prskaj ih svakog dana tri puta dnevno, oko pet dana. Kako dani prolaze efekat spreja će biti sve vidljiviji.

Sprej od ljutih papričica protiv smrdibuba takođe je efikasan kada je potrebno oterati ih sa biljaka ili iz tvoje okoline.

Usitni 100g papričica, prelij ih litrom vode i kuvaj oko sat vremena na umerenoj temperaturi u poklopljenoj posudi. Tečnost ostavi da stoji dva dana, pa procedi. Biljke tretiraj tako što ćeš na 100ml tečnosti dodati 10l vode pa onda prskati.

Zamka protiv smrdibuba

Za pravljenje ove jednostavne ali efikasne zamke potrebno ti je:

 • 1 plastična flaša od soka od 1.5 litra
 • 1 žilet ili makaze
 • LED lampa na baterije
 • Crna izolir traka
 • Krep traka
 • 1 uski, dugački predmet, poput olovke

Postupak pravljenje je sledeći:

 1. Flašu preseci sledeći gornju liniju papira s nazivom pića
 2. Dno flase oblepi crnom izolir trakom
 3. Uz flasu sa spoljne strane zalepi nekoliko kep traka koje će služiti kao merdevine smrdibubama da se lakše popnu do svoje zamke
 4. U flašu, na njeno dno, stavi upaljenu led lampu
 5. Gornji deo flaše okreni naopako i tako njime poklopi donji deo

Kada upadnu u flašu, smrdibube neće znati kako da se kroz uzan otvor popnu nazad i izađu.

Pogledaj video za detaljno uputstvo. Video je na engleskom ali ćeš lako shvatiti šta treba da radiš.

Ako ih sad u stanu imaš smrdibuba samo par, do kraja oktobra ćeš ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je sprečiti ih da uopšte uđu u kuću.

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najnovije

Lazanje od tikvica sa mlevenim mesom – recept

Za ljubitelje zdrave ishrane tikvice su nezaobilazno povrće. Zato sam rešila danas da pišem o jelu koje sam skoro probala i koje me je...

Francuski potaž – recept

Potaž je odličan izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane. Naziv potaž smo prihvatili od francuza, a on zapravo predstavlja gustu čorbu od različitog povrća,...

Omlet sa pečurkama i bosiljkom – predlog za zdrav doručak

Evo predloga za zdrav doručak, koji mogu konzumirati i vegetarijanci.Potrebni sastojci za ovaj preukusan omlet sa pečurkama, bosiljkom i paradajzom:2 paradajza 3 jaja 1 kašika narezanog...

Letnje obrok salate – recepti

Ovih vrelih dana po ovoj vreloj temperaturi, verujem da većina razmišlja kao ja - samo mi još fali i zadržavanje u kuhinji uz vreo...

Magična šminka za venčanje za svaku mladu

Odabir savršene šminke za venčanje može biti veoma kompleksan – toliko stilova, izbora i trendova mogu komplikovati donošenje odluke. Pripremili smo ti vodič za...

Još sličnih tekstova