Solarni putevi budućnosti proizvode električnu energiju – video

Zamisli da, kada kreneš na posao ili odmor, umesto dobro poznatim asfaltom, voziš solarnim putem koji proizvodi energiju. Iako deluje kao inovacija daleke budućnosti, ova ideja gotovo da je već osvojila svet.

Zamisli Mekdonalds opremljen solarnim parkingom koji će moći potpuno da prestane da koristi strujnu mrežu ili koji je idealno mesto na kojem se napajaju vozila na električni pogon. Dok vlasnici jedu, auto se puni strujom.

Engleska gradi puteve koji bežično napajaju električna vozila
Putevi sa solarnim napajanjem električne energije za automobile

Ova je ideja zaista revolucionarna! Umesto asfalta, za gradnju puteva, parkinga, dečjih igrališta bi se koristile solarne ploče, koje upijaju solarnu energiju koja se onda može koristiti za mnogo korisnih stvari. Umesto crtanja po asfaltu, putevi ili igrališta bi bila poput ogromnog monitora na kojem možete nacrtati bilo šta. Takođe postoji mogućnost grejanja puteva pa stoga više ne bi bilo potrebno čišćenje od snega. Električni automobili bi se mogli napajati tom energijom pa nafta više ne bi bila potrebna. Signalizacija problema na putu, prenos podataka…

Solarni putevi
Solarni putevi budućnosti

Skot i Džuli Brusav su nekoliko godina radili na svom projektu Solar Roadway, odnosno putevima od solarnih panela. Reč je o koceptu po kojem bi sve sadašnje asfaltne površine – autoputevi, putevi, trotoari, parkinzi i slično bili – umesto asfaltom ili betonom – prekriveni specijalno dizajniranim solarnim pločama. Putevi se sastoje od teksturiranih heksagonalnih segmenata od kaljenog stakla koje može izdržati pritisak od 125.000 kilograma. Ispod njega se nalaze solarni panel, LED lampice i grejači elementi koji onemogućuju zadržavanje snega i stvaranje leda zimi. Svetla se koriste kao zamena konvencionalnih semafora i znakova, omogućujući da sve obavesti i sistem upravljanja saobraćajom prikazuje direktno na putu, sa mogućnosti unapređivanja prema potrebama u realnom vremenu.

Solarni parking
Solarni parking budućnosti

Budući da su svi heksagonalni elementi međusobno povezani, budući put bi se mogao koristiti za stalno informisanje o stanju u saobraćaju, lokacijsko praćenje, pa čak i kao nova mreža za ultra brzi prenos podataka. Ukoliko dođe do oštećenja panela, svaki će automatski pozvati službu za održavanje puta, čime bi se mogle izbeći nesreće izazvane lošim održavanjem saobraćajnica poput oštećenih šahtova i slično. Izbegli bi se i problemi sa snegom jer se ploče mogu zagreavati.

Solarni paneli otapaju sneg
Solarni paneli otapaju sneg

Put se sastoji od tri dela: prozirnog omotača koji je top-sloj sa ugrađenim solarnim ćelijama, LED svetlima (za oznake na putu) i greačima (koji otapaju sneg i led), zatim sloja elektronike za kontrolu rasvete i komunikacija; i na kraju sloja ploča koji distribuira energiju na obližnje kuće i poslovne subjekte (a možda i u postaje za punjenje električnih vozila).

Plus, tu je još i kanal na ivici puta za prikupljanje i filtriranje ispuštene vode (uključujući i antifriz i druge hemikalije koje inače otiču u zemlju).

Brusav kaže da solarni panel na zemlji verovatno generiše manje energije od onog smeštenog na krov, jer se panel na zemlji ne može uvek postaviti u optimalan ugao prema suncu. ali, stvar je u tome da na zemlji imamo mnogo više prostora nego na krovovima, a ugradnja solarnih panela prema dole je lakša od podizanja ploča na krovove.

Solarne ploče
Solarne ploče

Najveća prednost solarnih puteva potencijalno je u tome da se njihova ugradnja može isplatiti jer se energija koju prikupe može koristiti za sve vrste korisnih stvari, poput na primer napajanja javne rasvete. Postoji mogućnost da se ta energija iskoristi i za punjenje električnih automobila bez stajanja, odnosno dok se još voze putem.

Teoretski, nikad ne biste mogli ostati bez goriva, kaže Brusav.

Ipak, prvo što Brusav mora dokazati je da cela stvar funcioniše na parkiralištu kako bi mogao početi sa proizvodnjom svoje prve komercijalne solarne ploče za put.

Ako se sve pokaže u redu, najvjerovatnije ćemo prve solarne puteve i parkirališta videti u hladnijim i udaljenijim mestima.

Prva solarna staza za bicikle
Prva solarna staza za bicikle

Slična ideja je realizovana u Holandiji, kada je napravljena prva solarna staza za bicikle, u dužini od 85 metara. Pokrivena je modulima 2,5m x 3,5m, i solarni paneli su ugrađeni u beton sa donje strane i prekriveni tankim slojem kaljenog stakla. Staza proizvodi struju koja bi mogla da osvetljava tri kuće.

Ipak, takođe je važno imati na umu da jedina prepreka u funkcionisanju solarnih panela je upravo senka, tako da je proizvodnja energije upitna u oblastima gde je gust saobraćaj i dolazi do zastoja, odnosno gde sami automobili prave senku. Jedno od rešenja koje se nameće je da i automobili na svojim krovovima imaju solarne panele, a svakako da će ih vremenom biti još.

Wattway solarni panel

Francuzi su otišli korak dalje. Zahvaljujući saradnji francuskog Instituta za solarnu energiju i tranportne kompanije Colas, napravljen je tanak solarni panel nazvan Wattaway.

Novi sistem ne zahteva zamenu puteva, već se na postojeće kolovoze, poput pločica, polažu paneli koji su debeli svega 7 milimetara, piše Science Alert.

Wattaway paneli obezbeđuju dobro prijanjanje vozila na kolovozu tako da uslovi vožnje neće biti pogoršani. Testirajući ih u realnom okruženju, Kolas je došao do računice da se Wattaway paneli mogu koristiti i do 20 godina pri normalnom saobraćajnom opterećenju. Zbog boljih karakteristika puta, iz Kolasa smatraju da bi postavljanje ovakvog kolovoza smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

Solarni put u Francuskoj
Solarni put u Francuskoj

Naravno, ono što je najvažnije, ovi putevi prave struju. Samo 20 kvadratnih metara panela dovoljni su da napajaju jedan prosečni francuski dom. To znači da svaki kilometar puta obezbeđuje struju za 5.000 domova. Na listu prednosti, treba dodati i da su paneli vodootporni kao i da mogu da podnesu čistače snega sa plugovima.

Izgradnja solarnog puta u Francuskoj
Solarni put u Francuskoj

Kvadratni metar „solarnog“ puta košta do 2.500 evra, i uključuje prikupljanje podataka, izgradnju i praćenje rada.

Izgradnja ovakvih puteva planirana je u Kalgariju u Kanadi, američkoj državi Džordžiji, Japanu, Africi i širom Evropske unije.

U kompaniji koja proizvodi panele kažu da predstoji njihovo testiranje na različite vremenske uslove i prilike u saobraćaju. Moramo znati da li panel može da izdrži snežne namete, kaže jedan od inženjera.

U sledećoj fazi razvoja ovakvih puteva razmišlja se i o tome da solarni paneli kojima su putevi obloženi, koriste da proizvode struju i za napajanje strujom električnih automobila, kojih će na putevima širom sveta biti sve više.

Kako se se eksperiment sa solarnim putevima pokazao izuzetno uspešnim, naučnici najavljuju da će u 2019. godini ovi putevi zagospodariti svetom.

Izvor: Magazin Zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese