Šta raditi ukoliko se tokom poplave zatekneš u autu

Poplava je sama po sebi strašna. Jedna od najstrašnijih stvari koje ti se mogu desiti kao vozaču je da se nađeš unutar vozila kada su ulice poplavljene. Ukoliko nemaš ideju niti plan kako da se izvučeš iz ovakve situacije, tvoj problem postaje još gori. Treba li da ostaneš u kolima dok pomoć ne stigne? Ili je možda bolje što pre izaći iz automobila i potražiti spas?

S obzirom da postoje mnoga rešenja za izbavljenje iz ove nevolje, neka od njih mogu zapravo biti fatalna po tebe. Da se ne odlučiš na neko takvo rešenje pomoćiće ti saveti koji slede u nastavku teksta.

Auto poplava

Međutim, pre nego što krenemo sa savetima, želeli smo da te upozorim na to da nikada ne smeš potceniti moć i snagu plitke vode. Veruj mi da možeš da izgubiš kontrolu nad volanom čak i zbog vode čija dubina iznosi samo 15 centimetara.

Sa druge strane, nekada kola mogu lako plutati u vodi koja je duboka 30 cm, i ona se tada mogu bolje i kontrolisati. Naposletku, voda čija je dubina 60 centimetara može iznenađujuće lako „počistiti“ kola sa ulice, pa čak i ona vozila koja su jako velika, poput kamiona i džipova.

Vidi, dokle god je vozilo okruženo vodom, imaćeš razloga za brigu. Ali nemoj paničiti, i uz to nemoj čekati da nivo vode koja te okružuje postane previsok.

Potrudi se da zapamtiš šta sve treba učiniti u slučaju da se nalaziš okružen vodom čiji nivo postepeno raste:

Ostani vidljiv za vreme poplave

Ovde ne mislim da se moraš popeti na krov automobila a potom mahati rukama kroz vazduh. Najvažnije je prvo zadržati smirenost. Ono što zatim treba učiniti je da upališ svetla za slučaj opasnosti i ostale farove. Ukoliko možeš da primetiš ljude u okolini koji mogu primetiti tvoja upaljena svetla oni će sigurno požuriti da te izbave iz nevolje. Sve što preostaje je da strpljivo sačekaš da dođu do tebe.

Nemoj se vezivati sigurnosnim pojasom za vreme poplave

Ovaj savet ti se možda čini čudnim, ali ne smeš se ni na koji način vezivati unutar automobila. Ovde posebno mislim na sigurnosni pojas. Nemoj misliti da će te on zaštititi onda kada auto krene da pluta. Ukoliko se to desi, onda se već nalaziš u opasnosti.

Čim primetiš da voda počinje da okružuje vozilo, pokušaj da ga zaustaviš, a zatim odveži sigurnosni pojas. Potom, otključaj sva vrata vozila. Ukoliko se služba za spasavanje nalazi u blizini, njeni članovi će lako otvoriti vrata automobila i spasti te.

Skini višak odeće za vreme poplave

Ukoliko nosiš samo pantalone i majicu, zanemari ovaj savet. Međutim, ukoliko imaš jaknu ili nešto tome slično, smesta skini ove delove odeće jer će ti to pomoći da se ne udaviš u slučaju da moraš da plivaš.

Otvori prozor automobila za izlazak u slučaju poplave

Hajde da sada pomislimo na najgori mogući scenario. Šta raditi ukoliko se nađeš usred poplave, bez ikakve službe za spasavanje u tvojoj neposrednoj blizini?

Uvek je bolje ostati unutar vozila dokle god pada kiša (koja može biti uzrok poplave). Međutim, ukoliko primetiš da se situacija znatno pogoršava a nivo vode raste, spusti jedan od prozora vozila, ali ne isuviše naglo. Pokušaj da spustiš prozor polako. Dokle god se auto ne nađe pod vodom, njegovi prozori (koji se automatski spuštaju) mogu dobro da funkcionišu čak i u slučaju poplave. Onda kada uspešno spustiš prozor, smesta se izvuci iz automobila. Nađi uzvišenje na koje ćeš se popeti, a zatim pozovi službu za spasavanje.

Spašavanje iz poplavljenog auta kroz otvoren prozor
Spašavanje iz poplavljenog auta kroz otvoren prozor

Imaj plan B ukoliko ne možeš da otvoriš prozor za izlaz u slučaju poplave

Još jedna opasna okolnost koja te može snaći je ta da otvaranje prozora bude nemoguće (posebno ukoliko se prozori automobila spuštaju automatski). Onda se moraš usredsrediti na otvaranje vrata vozila.

Nemojte se brinuti zbog toga što će unutrašnjost automobila biti skroz mokra, jer to je najmanje bitno u kriznim situacijama. Ukoliko iz nekog razloga nemaš snage da otvoriš vrata, polomi jedan od prozora automobila. Postaraj se za to da uvek kod sebe imaš čekić kojim možeš razbiti staklo.

Ukoliko pokušaš da koristiš druge alate, biće ti teže da razbiješ prozor, s obzirom na to da se nalaziš u skučenom prostoru. Ono što je važno da zapamtiš je da je ovaj savet (kao i saveti navedeni pre njega) primenjiv samo u slučaju kada nivo vode koja okružuje automobil još uvek nije dovoljno visok.

Naravno, možeš se i povrediti ukoliko probaš da se popneš na krov automobila izlazeći kroz razbijen prozor. Ipak, ono što je u ovakvoj situaciji najvažnije je da izbegneš zarobljavanje u autu. Rane koje možeš zadobiti nisu ništa u poređenju sa davljenjem.

Nažalost, vrata automobila nećeš moći da otvoriš ukoliko je nivo vode koja te okružuje opasno porastao. Nećeš moći otvoriti vrata automobila ukoliko ga voda koja se nalazi oko njega pritiska svom snagom. Rešenje za ovu situaciju je da izbalansiraš pritisak koji se nalazi sa spoljašnje i unutrašnje strane automobila.

Kako bi se ovo postiglo, jedino što možeš uraditi je da sačekaš da voda ispuni vozilo. Zadržite dah dok voda u potpunosti ne ispuni automobil, a zatim probaj da otvoriš vrata automobila iz jednog poteza. Zbog ovoga je bio prethodni savet da ne vezuješ sigurnosni pojas, otključaj vrata automobila i ne čekaj da nivo vode dodatno poraste (ovo, naravno, ne važi ukoliko je auto već potopljen vodom).

Kao što možeš videti, sada nije važno samo to da umeš dobro da voziš. Ono što te može spasti je i tvoja sposobnost da plivaš.

Pritisak vode je i razlog tome što ne smeš razbiti prozor automobila ukoliko je on već prekriven vodom. Eksplozija prouzrokovana razbijanjem stakla te u ovom slučaju može ozbiljno povrediti.

Ostavi stvari u autu u slučaju poplave

Zaboravi na sve tvoje stvari unutar automobila, osim ukoliko je nivo vode još uvek suviše nizak. Nećeš moći plivati dobro u slučaju da sa sobom poneseš stvari. Ako još uvek možeš da hodaš kroz vodu, ponesi sa sobom mobilni telefon za pozivanje pomoći u koliko je to potrebno.

Nemoj pokušavati da spaseš vozlo u slučaju poplave

Samo zato što i dalje možeš da hodaš kroz vodu, ne znači da možeš i da odguraš svoj auto na neko bezbednije mesto. Jedan od glavnih razloga zbog kojih smo rekli da odmah izađeš iz automobila je taj da pronađeš neko uzvišenje a potom se i popneš na njega.

Nivo vode može još uvek značajno porasti, a u tvom je interesu da se potrudiš da to izbegneš.

Dozvoli službi za spašavanje da odvuče vozilo u slučaju poplave

Kada poplava nestane, nemoj se vraćati do tvog vozila. Možeš izgubiti puno vremena na to da upališ ili poguraš svoje vozilo, a u međuvremenu nivo vode može ponovo porasti. Osim toga, članovi službe za spasavanje uvek znaju bolje načine da odvuku auto na neko bezbednije mesto.

Šta sve treba učiniti kad se tokom poplave nadješ u vozilu

Hajde da sumiramo sve navedene činjenice. Najpre, treba ostati miran jer ćeš se tako lakše setiti svih saveta za spasavanje koje smo ovde prošli. Tvoj glavni cilj, u slučaju da se blizu tebe ne nalaze pripadnici službe za spasavanje, je da nađeš neko uzvišenje a zatim se i popneš na njega. Nikada nemoj čekati da se nivo vode značajno podigne. Nemoj dopustiti sebi da se nađeš u suviše teškoj nevolji. Na kraju, uvek se informiši o vremenskim uslovima pre nego što kreneš na neki dalji put i nauči da plivaš – za svaki slučaj…

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese