Kolagen – sve što treba da znate

U poslednje vreme na svakom koraku nailazim na reklame i savete o tome kako je važan i koristan kolagen. Zato sam rešila da istražim detaljnije o funkciji i blagodetima kolagena, kao i da li postoje neželjna dejstva.

Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i čini oko trećinu svih proteina. On je glavna komponenta vezivnog tkiva uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće. Ima mnogo važnih funkcija, kao što su poboljšanje strukture kože i jačanje kostiju. Prisutan je u koži, hrskavici, kostima, mišićima i tetivama kao i u svim vezivnim tkivima. Naše telo samo proizvodi kolagen, ali posle 20. godine proces nastajanja kolagena u telu se usporava.To se prvo primeti na koži koja postaje suva i opuštena, pojavljuju se bore, nokti postaju krhki i lomljivi, a kosa tanja. Smanjenje kolagena u telu vidi se i u otežanom kretanju, jer se smanjuje količina kolagena u zglobnoj hrskavici i tetivama kao i u mišićnim vlaknima koja postaju sve manje elastična, a mišićna masa počinje da se smanjuje. S obzirom da kolagen u našem telu ima vrlo važnu ulogu, vrlo je poželjan sastojak kako kozmetičkih proizvoda, tako i dodataka ishrani.

Dakle, možemo da zaključimo da je kolagen od suštinskog značaja za zdrave zglobove. Takođe zadržava elastičnost kože i smanjuje bore. Iz tog razloga su suplementi kolagena popularni.

Reč kolagen dolazi od grčke reči „kolla“, što znači lepak. Jaka vlakna kolagena deluju poput lepila za mišiće, kosti, tetive, ligamente, organe i kožu.

Vrste kolagena

Tipovi kolagena za zglobove, kosti i mišiće

U vašem telu postoji 16 različitih vrsta ovog važnog proteina. Ali većina je tipa I, II ili III. Svaki ima drugačiju funkciju. Tip I gradi kožu, kosti, tetive i ligamente. Tip II pomaže da se napravi hrskavica, fleksibilno tkivo između kostiju i ušiju i nosa. Tip III pomaže u stvaranju mišića i krvnih sudova.

Kolagen sa godinama

Sa godinama telo stvara manje kolagena. Ne možemo tačno da izmerimo koliko ga imamo, ali kada padne, možemo imati simptome poput bolova u zglobovima ili ukočenih tetiva ili ligamenata. Naši mišići mogu oslabiti. Uzimanje dodataka kolagena može olakšati ove simptome.

Šta najviše utiče na smanjenje nivoa kolagena?

Devojka na suncu, muškarac pali cigaretu, krofne

Osim godina, tri glavne stvari će sniziti nivo kolagena: sunčeva svetlost, pušenje i šećer. Prevelika izloženost ultraljubičastoj svetlosti čini da se njena vlakna raspuknu. To može dovesti do oštećenja od sunca, poput bora. Mnoge hemikalije u cigaretnom dimu mogu ga oštetiti, što može dovesti do naborane kože. Šećer uzrokuje da se vlakna umreže i zapletu. To vremenom čini kožu manje elastičnom.

Efekti od estetskih tretmana kolagenom

ubrizgavanje kolagena

Jedan od tretmana u salonima lepote je i ubrizgavanje kolagena u kožu ili usne. Tako možemo stimulisati telo da proizvodi više kolagena, ali kako bismo zadržali efekte, potrebno je tretmane ponavljati na nekoliko meseci, do godinu dana. Neke studije pokazuju da dodatni kolagen može poboljšati elastičnost kože, smanjiti suvoću i pojačati gustinu kolagena.

Šta kolagen ne može

Nema dokaza da kolagen leči stanja kože kao što su ekcem ili dermatitis. Nema dokaza da dodaci kolagena mogu zaustaviti ili lečiti akne.

Da li kreme sa kolagenom deluju?

krema u teglici

Kreme za kožu sa sintetičkim kolagenom možda nisu efikasne kao kada pojačamo ovaj protein direktno konzumiranjem. Kreme dodaju zaštitnu barijeru koži i zaustavljaju gubitak vode, ali ne povećavaju količinu kolagena u koži.

Hrana za povećanje nivoa kolagena u telu

Hrana za povećanje nivoa kolagena u telu

Možemo pomoći telu da napravi više kolagena konzumiranjem zdrave hrane. Da bi se to postiglo,  telo pravi aminokiseline zvane glicin i prolin. Ove kiseline se nalaze u visoko proteinskim namirnicama poput piletine, ribe, govedine, jaja, mlečnih proizvoda i pasulja. Ostali hranjivi sastojci, poput vitamina C, cinka i bakra, takođe igraju ulogu. Možete dobiti vitamin C u agrumima, paradajzu i lisnatom zelenilu. Za cink i bakar probajte školjke, orašaste plodove, integralne žitarice i pasulj  Dobri izvori proteina koji pomažu u stvaranju kolagena jesu hrana poput crvenog mesa, piletine i kostiju.

Da li treba unositi dodatni kolagen?

Sa uravnoteženom ishranom telo verovatno stvara dovoljno kolagena za svoje potrebe. Ako ih kupujete, potražite ove ključne reči u sastojcima: kolagen hidrolizat, hidrolizovani kolagen ili kolagenski peptidi.

Ovo su najznačajnije koristi od unošenja dodatnog kolagena:

1. Može poboljšati zdravlje kože – Kolagen je glavna komponenta kože

On igra ulogu u jačanju kože, značajno utiče na elastičnost i hidrataciju. Kako starimo, naše telo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suve kože i stvaranja bora. Ispitivanja su pokazaloa da kolagenski peptidi ili dodaci koji sadrže kolagen mogu pomoći usporavanju starenja kože smanjujući bore i suvoću. U jednoj studiji, ženama koje su uzimale dodatak koji sadrži 2,5–5 grama kolagena tokom 8 nedelja značajno se smanila suvoća kože i  povećala se elastičnost. Druga studija je otkrila da su žene koje su pile napitak pomešan sa dodatkom kolagena dnevno tokom 12 nedelja doživele povećanu hidrataciju kože i značajno smanjenje dubine bora u odnosu na kontrolnu grupu. Efekti dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se njihovoj sposobnosti da stimulišu telo da samostalno proizvodi kolagen. Uz to, uzimanje dodataka kolagena može promovisati proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturi vaše kože, uključujući elastin i fibrilin.

2. Pomaže ublažavanju bolova u zglobovima – Kolagen pomaže u održavanju hrskavice koja štiti zglobove

Kako se količina kolagena u našem telu smanjuje sa starenjem, povećava se i rizik od razvoja degenerativnih poremećaja zglobova, poput osteoartritisa. Istraživanja su pokazala da uzimanje dodataka kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i u celini smanjiti bol u zglobovima. U jednoj studiji, 73 sportista koji su konzumirali 10 grama kolagena dnevno tokom 24 nedelje doživeli su značajno smanjenje bolova u zglobovima tokom hodanja i u mirovanju, u poređenju sa grupom koja ga nije uzimala. U drugom istraživanju, odrasli su uzimali 2 grama kolagena dnevno tokom 70 dana. Oni koji su uzimali kolagen imali su značajno smanjenje bolova u zglobovima i bili su sposobniji da se bave fizičkom aktivnošću od onih koji ga nisu uzimali. Istraživači smatraju da se dodatni kolagen može akumulirati u hrskavici i stimulisati tkiva da stvaraju kolagen. Posebno pozitivan učinak ima kod prevencije reumatoidnog artritisa i smanjenja tegoba ako je već prisutan.

3. Može da spreči slabljenje kostiju – Kolagen daje kostima strukturu i pomaže im da ostanu jake

Kao što se kolagen u telu smanjuje sa starenjem, tako se povećava i koštana masa. To može dovesti do stanja poput osteoporoze, koju karakteriše niska gustina kostiju i povezana je sa većim rizikom od frakture kostiju. Istraživanja su pokazale da uzimanje dodataka kolagena može imati određene efekte na organizam koji pomažu u sprečavanju nastanka osteoporoze.

U jednoj studiji, žene su uzimale ili dodatak kalcijuma kombinovanog sa 5 grama kolagena ili dodatak kalcijuma i bez kolagena dnevno tokom 12 meseci.Na  kraju studije, žene koje su uzimale dodatak kalcijuma i kolagena imale su značajno niže nivoe proteina u krvi koji ubrzavaju slabljenje kostiju od onih koje uzimaju samo kalcijum. Druga studija je otkrila slične rezultate kod 66 žena koje su uzimale 5 grama kolagena dnevno tokom 12 meseci. Žene koje su uzimale kolagen pokazale su porast mineralne gustine kosti (BMD) do 7%, u poređenju sa ženama koje nisu konzumirale kolagen. BMD je mera gustine minerala, poput kalcijuma, u vašim kostima. Nizak BMD povezan je sa slabim kostima i razvojem osteoporoze.

4. Može da poveća mišićnu masu – Između 1–10% mišićnog tkiva sastoji se od kolagena.

Ovaj protein je neophodan da bi mišići bili snažni. Studije sugerišu da dodaci kolagena pomažu u povećanju mišićne mase kod osoba sa sarkopenijom, gubitka mišićne mase koji se dešava sa godinama. U jednoj studiji, 27 slabih muškaraca uzimalo je 15 grama kolagena tokom učešća u programu vežbanja tokom 12 nedelja. U poređenju sa muškarcima koji su vežbali, ali nisu uzimali kolagen, oni su dobijali znatno više mišićne mase i snage. Istraživači su sugerisali da uzimanje kolagena može pospešiti sintezu mišićnih proteina poput kreatina, kao i podstaći rast mišića nakon vežbanja.

5. Promoviše zdravlje srca – Kolagen može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Kolagen pruža bolju strukturu arterijama. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati slabe i krhke. To može dovesti do ateroskleroze, bolesti koja karakteriše sužavanje arterija. Ateroskleroza ima potencijal da dovede do srčanog udara i šloga. U jednom istraživanju 31 zdrava odrasla osoba uzimala je 16 grama kolagena dnevno tokom 6 meseci. Stanje  arterija se značajno poboljšalo u poređenju sa pre nego što su započeli sa uzimanjem suplementacije. Pored toga, povećali su nivo HDL „dobrog“ holesterola u proseku za 6%. HDL je važan faktor u riziku od srčanih oboljenja, uključujući aterosklerozu.

6. Ostale zdravstvene koristi – Kolagen ima i druge zdravstvene koristi

  1. Jači nokti, kosa i zubi -Uzimanje kolagena može ojačati noke, sprečava lomljivost. Uz to, može podstaći rast kose i noktiju.
  2. Bolje zdravlje creva (pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje pokriva debelo crevo i gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom može pomoći u tretmanu crevnih poremećaja, kao što su sindrom propustljivog creva,sindrom iritabilnog kolona, GERB, Kronova bolesti ulcerozni kolitis)
  3. Gubitak težine – Smatra se da kolagen utiče na ubrzavanje metabolizma, pa tako utiče na smanjenje težine.
  4. Redukovanje celulita i strija
  5. Postoje tvrdnje da kolagen poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome anksioznosti.

Kolagen u ishrani

supa u loncu na šporetu

Kolagen se nalazi u vezivnim tkivima životinja. Dakle, hrana poput pileće i svinjke kožice, govedine i ribe izvor su kolagena. Hrana koja sadrži želatin, kao što je supa od kuvanih kostiju, takođe obezbeđuje kolagen. Digestivni enzimi razgrađuju kolagen u hrani na pojedine aminokiseline i peptide. Međutim, kolagen u suplementima je već razgrađen ili hidrolizovan, zbog čega se smatra da se apsorbuje efikasnije od kolagena iz hrane.

Neželjeni efekti kolagena

Trenutno nema mnogo poznatih rizika povezanih sa uzimanjem dodataka kolagena. Međutim, neki dodaci se prave od uobičajenih alergena iz hrane, poput riba, školjki i jaja. Osobe sa alergijom na ove namirnice treba da izbegavaju suplemente kolagena napravljene sa ovim sastojcima kako bi se sprečile alergijske reakcije. Neki ljudi su takođe prijavili da dodaci kolagena ostavljaju dugotrajan loš ukus u ustima. Pored toga, dodaci kolagena mogu izazvati neželjene efekte kao što su osećaj težine u stomaku, blaga dijareja i osip.

Kolagen se može unositi oralnim putem u obliku praha, tableta, kapsula ili sirupa. Na ovaj način čitav organizam se opskrbljuje gradivnim proteinom koji podstiče regeneraciju i stvaranje vezivnih tkiva po celom telu. Ono što je posebno zanimljivo i podsticajno za sve koji su izgubili veru u mladolik izgled u srednjem dobu, jeste mogućnost stvaranja vlastite proizvodnje kolagena u telu, ako se ono preplavljuje dodatnim količinama.

Reference:
healthline.com
www.webmd.com

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati u 2021. godini

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese