Koliko dugo traju zaljubljenost i strast?

Zaljubljenost je možda najveće savršenstvo prirode. Čak i ako samo vidiš voljenu osobu, srce ubrzano lupa, noge se odseku, lice pocrveni. Ali da li znate koliko dugo traje zalubljenost i strast ?

Filmovi  nas ubedju da ćemo se osećati ovako zauvek, ali intenzivna romansa ima rok trajanja. Ovakva strast traje najviše dve do tri godine, kaže dr Fred Nour, neurolog i autor knjige „Prava ljubav: kako koristiti nauku za razumevanje ljubavi“.

Sve je u vezi sa hemijom u vašem mozgu – priroda je uredila da strast traje onoliko koliko je potrebno da se rodi i očuva dete. Uprkos ljubavnim srculencima, vaše srce nema nikakve veze sa ljubavlju. Sve u vezi sa ljubavlju se dešava u mozgu, rekao je Nour. To uključuje romansu – programiranu da bude prilično kratkotrajna za sve nas.

„Romantika nikada neće trajati doživotno“, rekao je Nour. „Morate prihvatiti da je zaljubljenost samo faza koja će nestati … Ako to prihvatite, imaćete manje razvoda i više srećnih ljudi.“

Ljubav ima četiri faze:

1. Selekcija partnera

U ovoj fazi birate osobu sa kojom želite biti. Većina to radi nesveno, vođena instiktom, rekao je Nour. Osoba koja vas je privukla u sobi punoj ljudi, na osnovnom biološkom nivou, privlači vas zato što vaše telo reaguje da će vaši geni pomešani sa genom te osobe stvarati vrlo zdravu djecu.

2. Romantika i zaljubljivanje

„Ovo je faza o kojoj svi pričaju, svi filmovi, svi romantični romani, jer je zabavno, uzbudljivo i senzacionalno“, rekao je Nour. „U ovoj fazi ne vidimo stvarnost – ljubav je slepa. Vidimo ljude kako želimo da budu, a ne kako zaista jesu. “
Hemijske supstance koje se zovu monoamini stvaraju leptiriće u stomaku kada ste sa svojom voljenom osobom, ili kad samo pomislite na nju. Uživajte zato što će ova intenzivna osećanja nestati za nekoliko godina, rekao je Nour.
Ova faza ima važnu svrhu: priprema vas za istinsku ljubav kroz život. Ako se zaista ne zaljubite u svog partnera, nećete biti pripremljeni za tu poslednju fazu, rekao je Nour.

3. Otrežnjenje od zaljubljenosti

Svi prolaze kroz ovu fazu, čak i najstrastveniji parovi koje znate. Ako se fokusirate skoro isključivo na romantičnu ljubav, može biti vrlo uznemirujuće kada shvatite da su leptirići nestali, strast je nestala, a vaš partner vam više ne ubrzava puls.
Iskoristite ovu fazu kao priliku da vidite svog partnera onakvog kakav je zapravo i odlučite da li ste napravili pravi izbor.

„Priroda je tako uredila sa razlogom: kada izgubite hemiju koje vas čine euforičnim, počinjete da vidite stvarnost“, reče Nour. „Ovo je faza preispitivanja. Ako mislite da ste sveukupno napravili dobar izbor –  to je to“.

Ljudi koji jure romansu i rastaju se u trenutku kada izađu iz zaljubljenosti,  neće nikada doživeti istinsku ljubav, rekao je. Ali ako zaista shvatite da ste napravili grešku, ovo je možda vreme da se rastanete i pokušate sa novim partnerom. Ako ne raskinete zbog nedostatka ljubavi, ne možete se zaljubiti u nekog drugog jer je ljudski mozak programiran da voli jednu osobu u trenutku.

4. Prava ljubav

Ako odlučite da je vaš partner i dalje prava osoba za vas nakon što se strast završi, na putu ste na pronalaženje prave ljubavi.Sve se dešava postepeno i polako: pravu ljubav obično počnete da osećate jednu ili dve godine nakon prethodnih faza. Vaša osećanja će nastaviti da raste dublje tokom godina.

Vođeni hemijom- tzv. nonapeptides, ova faza obezbeđuje duboku vezu između vas i vašeg partnera – prirodni način vašeg održavanja kako bi se brinuli o svojoj deci sve dok ne budu odrasli, rekao je Nour.

Rezultat je srećniji, jači i duži trajni odnos. To je prava ljubav.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese