Najpoznatije skrivene biblioteke i spisi čuvani vekovima

Skrivene biblioteke i spisi polako su tokom prošlog veka počele da pronalaze put prema javnosti. Evo najpoznatijih.

1. Biblioteka u pećini, Kina

Hiljadu pećina Bude

Na rubu pustinje Gobi u Kini, deo mreže pećinskih svetilišta u Dunhuangu, zvanih Hiljadu pećina Bude, bilo je zapečaćeno hiljadu godina.

Taoistički monah Vang Juanlu, nezvanični čuvar pećine, otkrio je 1900. godine skrivena vrata koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalim između 4. i 11. veka.

Spisi svetilišta u Dunhuangu

Lokalne vlasti nisu pokazale interes za dokumenta, ali ostatak sveta jeste.

Mađarski istraživač Aurel Stajn otkupio je 10.000 rukopisa, a deo su preuzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking.

Zahvaljujući inicijativi Britanske biblioteke, 1994. godine je, sa partnerima širom sveta, počela je digitalizacija kolekcije.

Digitalizacija spisa svetilišta u Dunhuangu

Niko ne zna zašto je pećina bila zapečaćena. Stručnjaci smatraju da je moguć razlog za to čuvanje spisa koji se više nisu koristili, a bili su isuviše važni da bi se bacili. Druga teorija je da su hteli da ih sačuvaju od moguće invazije.

Njihovo otkriće promenilo je istoriju. Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je štampana knjiga na svetu, a datira iz 868. godine.

U pitanju je podatak da štampanje nije poteklo iz Evrope.

2. Vatikanski tajni spisi

Lokacija možda najpoznatije tajne biblioteke na svetu bila je poznata otkad je nastala, 1612. godine.

Reč ‘tajni’ potiče od njenog latinskog naziva ‘secretum’, što zapravo znači privatno.

Ovi arhivi sadrže papinsku korespondenciju u poslednjih godina, a prema brojnim teoretičarima zavera i maštovitim autorima, ona uključuje i lobanje vanzemaljaca, dokaze o Isusovoj krvnoj liniji, ali i mašinu Hronovizor, koju je izgradio jedan benediktinski sveštenik, kako bi se vratio u vreme i snimio Isusovo raspeće.

Vatikanski tajni spisi

Upravo zbog ovakvih priča, polako je počelo otvaranje arhiva javnosti, ali su za početak organizovane samo izložbe određenih dokumenata i ograničene posete u delove arhiva.

Ipak, u veliki deo ulaz je i dalje zabranjen, a maštovitim pričama doprinosi to što je arhiv smešten u betonskom bunkeru, čiji se deo nalazi iza Bazilike svetog Petra, i koji čuvaju švajcarski vojnici i vatikanska policija.

Među zanimljivijim dokumentima u arhivima se nalazi dopisivanje papa sa Mocartom, Erazmom, Volterom, pa čak i Hitlerom. Tu je i dekret o ekskomunikaciji Martina Lutera, ručno pisani transkript suđenja Galileu za jeres i pismo Mikelanđela, u kojem se slavni umetnik žali da mu rad za Sikstinsku kapelu nije plaćen.

3. Kairska geniza – spisi

Sinagoge Ben Ezra

Ove spise ne čuva naoružana straža, već vekovi zaborava.

Oko 280.000 fragmenata jevrejskih spisa pronađeno je u zidovima sinagoge Ben Ezra, a postali su poznati kao “Kairska Geniza”.

Spisi Kairska geniza

Sačuvani su jer, prema jevrejskom zakonu, ni jedan spis koji spominje Boga, ne sme da se baci. Tako su oni, koji se nisu koristili, premešteni u poseban deo sinagoge.

Fragmenti su izuzetno važni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo.

Izvor Magazin zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese