Kako se zdravo hraniti i šta konzumirati ujutru a šta popodne?

Ishrana je, bez svake sumnje, jedan od činilaca koji najviše utiče na naše zdravlje, jer tokom života, imamo konstantnu potrebu da unosimo različite hranljive namirnice u naš organizam.

Međutim, ishrana zavisi od slobodne volje pojedinca. Čovek sam bira način sa čime i kako će da se hrani. Organizam će svariti sve što smo uneli u njega, zato je od izuzetne važnosti da pažljivo biramo čime ćemo ga hraniti. Prema tome od namirnica koje svakodnevno unosimo zavisi dobro stanje celokupnog organizma.

I ne samo to, ishrana utiče na izgled naše kose, kože, ali i na raspoloženje, kvalitet sna, koncentraciju i na brojne druge životne faktore.

Sve je dobro u svoje vreme. Čak je i zdravu hranu najbolje konzumirati u određene sate, jer će u tom slučaju, biti maksimalno korisna za organizam.

Devojka sa tortom i salatom
Kako se zdravo hraniti

U nastavku su infografici, iz kojih se vidi u koje doba dana je najbolje konzumirati meso, povrće, sir i drugu hranu, koja se sreće u našem jelovniku.

Konzumiranje crne čokolade
Konzumiranje crne čokolade

Konzumiranje mesa
Konzumiranje mesa

Konzumiranje oraha
Konzumiranje oraha

Konzumiranje narandži
Konzumiranje narandzi

Konzumiranje heljde
Konzumiranje heljde

Konumiranje tikvica
Konzumiranje tikvica

Konzumiranje paradajza
Konzumiranje paradajza

Konzumiranje krompira
Konzumiranje krompira

Konzumiranje banana
Konzumiranje banana

Konzumiranje sira
Konzumiranje sira

Konzumiranje tvrdog sira - kačkavalja
Konzumiranje tvrdog sira – kačkavalja

Konzumiranje jabuka
Konzumiranje jabuka

Konzumiranje pirinča
Konzumiranje pirinča

Preporučuju se  pet manjih obroka dnevno, uvek u isto vrijeme. Kada počneš sa redovnim konzumiranjem pet manjih obroka dnevno, ako si izvan kuće, za međuobrok uvek sa sobom ponesi neku voćku ili semenke i suvo voće, kefir, sendvič od integralnog hleba, flašicu vode ili biljnog nezaslađenog čaja. Time ćeš osujetiti svoj izgovor kako nemaš vremena za pravilnu ishranu.

Mršavljenje treba biti postupan proces jer se niko nije ni udebljao preko noći. Odluči da ćeš postupno, u roku od šest ili dvanaest meseci, menjati svoje loše prehrambene navike i usvajati zdrave. Ne preporučuju se “instant” rešenja, poput restriktivnih dijeta, jer nakon njih dolazi do takozvanog yo-yo efekta, tj. osoba se ugoji još više nakon što je završila dijetu i vratila se na normalni ili prethodni način prehrane.

Do gojenja dolazi čak i ukoliko jedemo manje nego pre dijete, zato što organizam ima svoje regulatorne mehanizme kojima pokušava zadržati ravnotežu. Dijeta i gladovanje su šok za organizam i on se pokušava zaštititi, stvarajući veće rezerve masnog tkiva nakon gladovanja, odnosno dijete. Nemoj se prečesto meriti! Ne dozvoli da ti brojanje kalorija, merenje hrane ili preterano razmišljanje o hrani pokvari kvalitet života jer ćeš tada zavisnost o hrani zamijeniti zavisnošću za mršavljenjem ili savršenim fizičkim izgledom.

Izvor: Magazin Zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati u 2021. godini

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese