Ovo nikako ne smete da radite pre treninga

Uglavnom se piše o tome kako se najbolje pripremiti za trening, šta treba jesti pre i posle treninga, koje suplemente uzimati i zato smo odlučili da vam ovim tekstom ukažemo na najčešće greške koje pravite pre treninga, a koje dosta utiču na trening.

momak i devojka u teretani
Vežbanje u teretani

PREKOMERNO SPAVANJE

Nema ničeg lošeg u tome da napunite baterije pre treninga, ali treba da izbegavate dremanje duže od 30 minuta. Dok istraživanja pokazuju da kratko spavanje od 20 do 30 minuta može da poveća nivo energije i fokus, spavanje duže od pola sata može da izazove kontraefekat, čineći vas letargičnijim nego što ste bili pre dremanja.

NE ISTEŽITE SE

Dugo vremena je bilo uvreženo mišljenje da je sasvim u redu da istegnete mišiće pre treninga, ali poslednjih godina, naučnici otkrivaju da je to zapravo kontraproduktivno.

Ne samo da istezanje hladnih mišića može da dovede do povreda, već može i da smanji vašu snagu i izdržljivost mišića u toku vežbi.

NE RADITE HIIT KARDIO

Ne postoji ništa loše u tome da radite kardio srednjeg intenziteta pre dizanja tegova, jer je to efikasan metod spaljivanja masti istovremeno štiteći vašu sposobnost da steknete snagu i mišićnu masu.

Međutim, visok intenzitet HIIT kardio programa smanjiće vašu moć i ometati je anaboličkim procesom ako se radi pre dizanja tegova.

BEZ STRESA

Stres je zaista ubica mišića. Kada je pod stresom, telo oslobađa više korikozola, koji razbija mišićno tkivo i podstiče skladištenje masnih naslaga.

Stres i briga će ozbiljno ometati vašu koncentraciju, ograničavajući aktivaciju mišićnih vlakana i verovatno će prouzrokovati povrede zbog nedostatka fokusa.

NE PRETERUJTE SA STIMULANSIMA

Možete da pijete kafu pre treninga, kako biste poboljšali svoju energiju, ali nemojte da preterujete.

Srednji nivo stimulansa može da poveća energiju i fokus, ali ako preterate s konzumiranjem, možete da povećate otkucaje srca, izazovete anksioznost, mučninu i osećanje bolesti što svakako neće doprineti boljem treningu nego upravo suprotno.

NEMOJTE DA SE PREJEDETE

Veoma je bitno da jedete pre treninga, ali nikako ne smete da se prejedete. Preobilni obroci pre treninga mogu da izazovu grčeve u stomaku, nadutost, mučninu – jednom rečju sve što će potpuno upropastiti trening.

Stomak će biti preopterećen varenjem hrane, pa će krv ići tamo umesto u mišiće, što će smanjiti pumpanje mišića i efekte svake vežbe.

Izvor: Magazin Zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese