Nega deteta kod prehlade i gripa

Prehlada (i grip u sezoni) su tradicionalno najčešći uzroci razboljevanja dece svih uzrasta. Dete do polaska u školu se prosečno razboli 6 do 8 puta godišnje, dok se u adolescent uzrastu to svede na 2 do 4 puta godišnje, ali u proseku – što znači da ima onih koji se razboljevaju češće ili ređe.

Svakako da pohađanje kolektiva veoma utiče na broj i učestalost “prehlada” pa roditelji dece koja su, na primer, tek krenula u vrtić imaju ponekad utisak da dete u stvari i ne ozdravi već je stalno “prehlađeno”. Tada počinje panika, obilazak lekara različitih specijalnosti i besomučno traganje za lekom ili sredstvom koje će popraviti imunitet “stalno bolesnog deteta”.

Kao i uvek, istina je negde na sredini. Ne postoji čaroban lek niti sredstvo koje može uvek i efikasno sprečiti virusne infekcije (pošto se uglavnom radi o njima), ali postoji niz načina na koji možete pomoći svom detetu da brže i lakše preboli blaže respiratorne infekcije.

Slinavo dete sa maramicom
Ukoliko vaše dete kija, slinavi i kašlje nemojte ga slati u vrtić ili školu

Za početak, ukoliko ste primetili da Vaše dete kija, kašlje i grebe ga grlo, a pogotovo ako je bledo, umorno, malaksalo i slabije jede – nemojte ga slati u školu ili vrtić!

Često roditelji imaju problem sa čuvanjem dece, a bolovanja su skupa i nepopularna kod poslodavaca pa je uobičajena praksa da se bolesno dete ipak nađe u kolektivu. Što je velika greška i potencijalna opasnost i za Vaše dete, a još više za neko drugo iz njegovog okruženja koje je možda od “slabije građe” i rizikuje ozbiljne infekcije i bolesti. Poznato je da od istog virusa jedno dete može imati kijavicu ili blage stomačne tegobe a drugo meningitis!

Retko koja virusna bolest je “teška” od početka, obično se zahuktavaju i postepeno komplikuju. Zato je taj početni period važan i zahteva maksimalnu pažnju i negu roditelja. Nega i odmor je često jedino što je toj deci i potrebno!

Smestite dete u krevet, “ušuškajte”, skuvajte mu čaj, pileću supu ili čorbu a može i omiljeno jelo ako je apetit očuvan. Nemojte insistirati na hrani, ali neka unosi povećane količine (tople) tečnosti. Ako ne voli čaj, probajte sa kompotima ili supom.

Majka meri temperaturu bolesnom detetu
Nega deteta kod prehlade i gripa

U našoj sredini je oduvek najteže bilo naći meru u svemu, pa tako i u pristupu kućnom lečenju deteta. Od onih koji detetu sami “uključuju” antibiotike do onih koji ne žele da “na svoju ruku” detetu daju ništa – čak ni lek za temperaturu ili biljni, prirodni preparat za kašalj, o čišćenju nosa da i ne govorim.

Za svaki simptom postoji lek i to se zove “simptomatska terapija”. Većina može da se kupi u apoteci bez recepta lekara i to već govori o tome da su takvi lekovi (tj pomoćna sredstva) i predviđeni da se primenjuju i bez pregleda lekara.

Naravno da lekovi nisu obavezni (ponekad su i skupi). I prehlada i grip prolaze i bez toga, ali lekovi ipak skraćuju trajanje bolesti, olakšavaju tegobe i ponekad mogu da spreče komplikacije.

Kako da znam da nije nešto ozbiljnije?

Kod dece nema ozbiljnije respiratorne infektivne bolesti bez povišene temperature koja traje više dana, pogoršava se umesto da jenjava i dete sve više gubi snagu, malakše. Obratite pažnju na disanje! Sa povišenom temperaturom se i broj udisaja u minutu povećava, ali ako je disanje još i otežano, čuje se škripanje, sviranje ili ste primetili modra usta/nokte obavezno se javite lekaru! Isto važi i za svaku drugu situaciju koja je neuobičajena ili Vas jednostavno brine.

Mama meri detetu temperaturu
Ako vaše dete ima povišenu temperaturu nekoliko dana obavezno se javite lekaru

Posmatrajte Vaše dete, Vi ga najbolje poznajete, a lekar u samom početku bolesti („opšti simptomi“) vidi isto što i Vi! Ali ako se situacija oduži i/ili ako umesto oporavka se stvari komplikuju – pravac pedijatru!

Svakako je dobro još u početku bolesti zakazati termin kod Vašeg lekara (za 2-3 dana) koji ćete obavezno otkazati ako Vam ne bude trebalo i osloboditi za neko drugo dete.

Ne plašite se prehlada, to je škola za imunitet Vašeg deteta i vremenom će se sa njima mnogo lakše boriti.

U emisiji Hipokrat sam objasnila sve što treba da znate o nezi deteta u vreme prehlade i gripa, kao šta treba preduzeti kada vaše dete ima povišenu temperaturu i stomačne tegobe.

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Preporuka

Najčitanije

Ideje za frizure: Plavi pramenovi

Mi žene, samo bi nešto da menjamo. Od garderobe do nameštaja, a ponekad bogme i posla, partnera. Srećom, najčešće pribegnemo promeni frizure i boje...

Da li je kratka kosa – „Pixie“ frizura, pravi izbor za tebe – predlog frizura

Kratke frizure su uvek moderne i mladalačke. One ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, a najkraća i po mnogima najhrabrija ženska frizura je takozvana "Pixie frizura".Kažu...

Ideje za Paž/bob frizure

Ovih dana sretoh prijateljicu koja ima predivnu paž/bob frizuru, koja me je odmah inspirisala da istražim njene verzije. Reših da podelim sa tobom svoja...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese