Nega deteta kod virusnih infekcija

Prehlada, stomačne tegobe i grip u sezoni su tradicionalno najčešći uzroci razboljevanja dece svih uzrasta. Dete do polaska u školu se prosečno razboli 6 do 8 puta godišnje, dok se kod adolescenata to svede na 2 do 4 puta godišnje, ali u proseku – što znači da ima onih koji se razboljevaju češće ili ređe.

Svakako da pohađanje kolektiva veoma utiče na broj i učestalost “prehlada” pa roditelji dece koja su, na primer, tek krenula u vrtić imaju ponekad utisak da dete u stvari i ne ozdravi već je stalno “prehlađeno”. Tada počinje panika, obilazak lekara različitih specijalnosti i besomučno traganje za lekom ili sredstvom koje će popraviti imunitet “stalno bolesnog deteta”.

Kao i uvek, istina je negde na sredini. Ne postoji čaroban lek niti sredstvo koje može uvek i efikasno sprečiti virusne infekcije (pošto se uglavnom radi o njima), ali postoji niz načina na koji možete pomoći svom detetu da brže i lakše preboli blaže respiratorne infekcije.

Slinavo dete sa maramicom
Ukoliko vaše dete kija, slinavi i kašlje nemojte ga slati u vrtić ili školu

Za početak, ukoliko ste primetili da Vaše dete kija, kašlje i grebe ga grlo, a pogotovo ako je bledo, umorno, povaća/ima proliv, malaksalo je i slabije jede – nemojte ga slati u školu ili vrtić!

Često roditelji imaju problem sa čuvanjem dece, a bolovanja su skupa i nepopularna kod poslodavaca pa je uobičajena praksa da se bolesno dete ipak nađe u kolektivu. Što je velika greška i potencijalna opasnost i za Vaše dete, a još više za neko drugo iz njegovog okruženja koje je možda od “slabije građe” i rizikuje ozbiljne infekcije i bolesti. Poznato je da od istog virusa jedno dete može imati kijavicu ili blage stomačne tegobe a drugo meningitis!

Situacija sa pandemijom Covid 19 je dodatno otežala procenu, jer deca vrlo često oboljevaju “od korone”, ali često nemaju značajne simptome. Ili su simptomi potpuno drugačiji nego kod odraslih – na primer, varijante sa prolivom i povraćanjem. Nekad baš nikakve tegobe nemaju. To je vrlo dobro za njih i hvala Bogu da je tako, ali je nezgodno za ostale, jer se infekcija tako širi dalje, a da i ne znamo.

majka i dete sa maskama kod lekara
Uzimanje brisa detetu sa Covid-om

Šta ako je dete zaraženo korona virusom?

Za korona viruse znamo od ranije, upravo su im deca bila glavne “mušterije”. I uvek je princip bio isti, kao i za sve druge virusne infekcije – nega kod kuće i nadzor roditelja a po potrebi i pedijatra. Simptomatska terapija prilagođena tegobama koje dete ima.

Ali, pandemija je posebna situacija gde nije reč samo o bolesniku, već vodimo računa i o drugim članovima porodice i zajednice. Zato već više od godinu dana postoji procedura da je obavezno (dakle nije više samo poželjno) dete povući iz kolektiva, u izolaciju, bar 10 dana od pojave simptoma. Sve ostalo, zavisi (kao i uvek) od težine kliničke slike.

Odakle početi?

Retko koja virusna bolest je “teška”od početka, obično se zahuktavaju i postepeno komplikuju. Zato je taj početni period važan i zahteva maksimalnu pažnju i negu roditelja. Nega i odmor je često jedino što je toj deci i potrebno!

Smestite dete u krevet, “ušuškajte”, skuvajte mu čaj, pileću supu ili čorbu a može i omiljeno jelo ako je apetit očuvan i ne povraća. Nemojte insistirati na hrani, ali neka unosi povećane količine (tople) tečnosti. Ako ne voli čaj, probajte sa kompotima ili supom. Elektroliti su svakako najbolja opcija. U slučaju stomačnih tegoba – preporučuje se posebna ishrana.

Majka meri temperaturu bolesnom detetu
Nega deteta

U našoj sredini je oduvek najteže bilo naći meru u svemu, pa tako i u pristupu kućnom lečenju deteta. Od onih koji detetu sami “uključuju” antibiotike do onih koji ne žele da “na svoju ruku” detetu daju ništa – čak ni lek za temperaturu ili biljni, prirodni preparat za kašalj, o čišćenju nosa da i ne govorim. Svakako pustiti da priroda i imunitet deteta odrade posao, ne mešati se previše. Međutim, uvek moramo ponegovati dete, a često mu i pomoći sasvim bezbednim lekovima/pomoćnim sredstvima.

Za svaki simptom postoji lek i to se zove “simptomatska terapija”. Većina se može kupiti u apoteci bez recepta lekara i to već govori o tome da su takvi lekovi (tj pomoćna sredstva) i da sui  predviđeni da se primenjuju sa ili bez pregleda lekara.

Naravno da lekovi nisu obavezni. Ponekad su i skupi ili nedostupni baš kad vam trebaju. Virusne infekcije prolaze i bez toga, ali lekovi ipak skraćuju trajanje bolesti, olakšavaju tegobe i ponekad mogu da spreče komplikacije. Postoje i prirodna sredstva, pogotovo pomalo zaboravljeni čajevi od lekovitog bilja, koji takođe mogu da pomognu i usput hidriraju dete.

Kako da znam da nije nešto ozbiljnije?

Kod dece nema ozbiljnije respiratorne infektivne bolesti bez povišene temperature koja traje više dana, pogoršava se umesto da jenjava i dete sve više gubi snagu, malakše. Obratite pažnju na disanje! Sa povišenom temperaturom se i broj udisaja u minutu povećava, ali ako je disanje još i otežano, čuje se škripanje, sviranje ili ste primetili modra usta/nokte obavezno se javite lekaru! Isto važi i za svaku drugu situaciju koja je neuobičajena ili Vas jednostavno brine.

Mama meri detetu temperaturu
Ako vaše dete ima povišenu temperaturu nekoliko dana obavezno se javite lekaru

Posmatrajte Vaše dete, Vi ga najbolje poznajete, a lekar u samom početku bolesti („opšti simptomi“) vidi isto što i Vi! Ali ako se situacija oduži i/ili ako umesto oporavka se stvari komplikuju – pravac pedijatru!

Svakako je dobro još u početku bolesti zakazati termin kod Vašeg lekara (za 2-3 dana) koji ćete obavezno otkazati ako Vam ne bude trebalo i osloboditi za neko drugo dete.

Za decu mlađu od dve godine, kada imaju povišenu temperaturu, u većini slučajeva preporučujem bar osnovne analize (krvna slika, CRP).

I inače, virusne infekcije treba svesrdno izbegavati dok su deca mala (do 2 ili 3 godine) ili ako imamo bebu u kući ili stariju osobu sa hroničnim bolestima. Za ostale uzraste, ne plašite se prehlada i virusnih infekcija, to je škola za imunitet Vašeg deteta i vremenom će se sa njima mnogo lakše boriti. Čak iako dete ima pridruženu hroničnu bolest, moraće polako preboljevati sve što mu “sleduje” po uzrastu. Jedino što je tu oprez veći i nadzor pedijatra poželjan.

Kako video konsultacija pedijatra može pomoći?

Devojčica gleda kroz lupu
Video konsultacija pedijatra

Pomoć prijatelja uvek dobro dođe, a pomoć stručnjaka od poverenja je neprocenjiva ako ste se našli u nedoumici i niste sigurni kako da reagujete.

Niste sigurni da li ste dobro procenili simptome? Niste sigurni da možete prepoznati znake teže infekcije? Niste sigurni šta da date i niste sigurni koliko da date leka/pomoćnog sredstva? Niste sigurni da li uopšte da dajete bilo šta? Da li je baš neophodno otrčati u prepunu čekaonicu kada imate utisak da su stvari pod kontrolom? Niste se susretali sa takvom vrstom situacije? Generalno niste sigurni, ne možete da budete mirni dok se ne konsultujete?

Sa sve ovo i za sve drugo što vas brine – video konsultacija može biti od izuzetne pomoći. Odgovori na većinu pitanja iskusan pedijatar može dati, a svakako će vas podržati da odete svom lekaru ako iole postoji potreba. Ili vas može uputiti odgovarajućem subspecijalisti ako je indikovano…

I još mnogo toga 🙂.

Probajte, prijavite se preko društvenih mreža za konsultaciju. Jednom mesečno organizujemo besplatne petnaestominutne konsultacije, a u ostalim terminima je cena simbolična. Vidimo se na netu i čuvajte se 🧡.

U emisiji Hipokrat sam objasnila sve što treba da znate o nezi deteta u vreme prehlade i gripa, kao šta treba preduzeti kada vaše dete ima povišenu temperaturu i stomačne tegobe.

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese