„Simptomatska terapija“ kod prehlade i gripa

Da li znate da za svaki simptom postoji lek? Takva vrsta terapije se zove „simptomatska“. Ovi lekovi ne deluju na sam uzrok i samim tim ne leče, ali mogu mnogo da pomognu. Pogotovo kad je reč o virusnim infekcijama za koju i nemamo drugi izbor.

Pomoćna sredstva i lekovi olakšavaju tegobe, smiruju bol ili temperaturu i ponekad skraćuju trajanje bolesti. Lekovi protiv povišene telesne temperature su pravi primer za to, ali o tome će posebno biti reči.

Simptomatska terapija je na žalost često i skupa, ali zato uvek možemo pribeći prirodnim, kod kuće spremljenim preparatama i čajevima.

Zapušen nos, curenje iz nosa

Devojčica u krevetu briše nos
Zapušen nos, curenje iz nosa

To je najčešći simptom virusnih infekcija, ali je često zamaskiran bolnijim i uočljivijim tegobama kao što su kašalj i bolno grlo…

Već kada čujete da dete priča „kroz nos“, uključite:
– Fiziološki rastvor/rastvori morske vode, još bolje ako je hipertoni tj „slaniji“ (Quixx, Sinomarin, Aquamer, Physiomer ili Marisol hypertonic)

Ako to ne pomogne, dodajte:
– Kapi/sprej za nos (Olynth, Operil, Meralys, Rhinofluimucil, Nafazol, Adrianol…)

Probajte i ovo:
– Aromatične masti i gelovi sa mentolom kojim se namažu grudi (za kašalj) ili predeo ispred nosa (Mucoplant, Fitobalm,Pulmint, Piniment)

Za decu koja imaju alergijske kijavice, na vreme potražiti savet o uključivanju:
– lekova protiv alergije (antihistaminika, kao što su Pressing, Aerius, Cetirizin,Nixar, Claritine, Actalor) i/ili
– odgovarajućih sprejeva za nos (Nasonex, Avamys, Momensa, Alergodil)

Bol u grlu

Bol u grlu
Bol u grlu

Ako grlo naglo zaboli pri gutanju (baš, baš jako) i uz to iz čista mira skoči temperatura, oteknu i zabole žlezde ispod „ugla“ donje vilice onda je najbolje dati detetu lek protiv bolova/temperature i zakazati pregled kod lekara jer se vrlo verovatno radi od „angini“ koja je bakterijska infekcija i leči se antibiotikom. Uz anginu nema kaslja ni slinavice ni konjuktivitisa.

Za ostale bolove u grlu, koji takođe mogu biti jaki i nesnosni, mogu pomoći:
– Pastile („lozenge“) koje se otapaju u ustima (Tantum verde, Trachisan, Isla mint, Strepsils, Mucoplant, Lysobact, Panthenol) ili
– Sprejevi za grlo (Tantum verde, Apis gola, Propomint)

Jako pomaže i može se koristiti mnogo puta u toku dana:
– Ispiranje grla (čaj od žalfije, razblaženi Povidon jod/Hidrogen, Tantum verde)

Kašalj

Bolesna devojčica kašlje
Kašalj kod dece

Kašalj je u 99% slučajeva uzrokovan slivanjem niz zadnji zid nosa i ždrela pa će čišćenje i toaleta nosa biti najbolji lek za svaku vrstu kašlja. Ako nema otežanog disanja, škripanja, malaksalosti deteta sa ili bez temperature uvek možete početi sa:
– Biljnim sirupima za kašalj: od bršljana, bokvice, belog sleza, jagorčevine (svi pomažu iskašljavanje i blago smiruju nadražaj za kašalj)
– Sintetski sirupi protiv kašlja („za suvi kašalj“): Levopront (Omnitus i Sinetus – retko se daju deci, samo kao prva pomoć)
– Sintetski sirupi za iskašljavanje (Flavamed, Bisolvon, Fluimucil i Propomucil kesice, Bronchobos…)
– Za decu koja imaju dečju astmu ili česte bronhitise, na vreme potražiti savet o uključivanju inhalacija (Berodual, Spalmotil, Pulmicort…) ili „pumpica“
Ne zaboravite, kašalj koji traje duže od 7 dana, obavezan je pregled lekara!

Promuklost

Dečak sa mikrofonom
Kod promuklosti najbolji lek je topla tečnost, obloge na grlo, ćutanje

Promuklost je posledica disanja na usta te će (opet) sređivanje nosa dati najbrže rezultate. Takođe se često javlja kod dece koja često viču i galame, zbog napora koja tom prilikom trpe glasne žice. Tada se koriste:
– Pastile („lozenge“) koje se otapaju u ustima (Isla mint, Fitosept, Mucoplant, Prospan)
– Tople tečnosti, obloge na grlo i ĆUTANJE! 🙂

Glavobolja

Glavobolja kod bolesne dece
Glavobolja kod bolesne dece

Čest je pratilac virusnih infekcija, a ponekad čak i jedini simptom. Nije uopšte tako retko kod dece kao što odrasli misle.
– Najčešće je (pred)znak temperature
– Lekovi za bolove su isti kao i lekovi za temperaturu
– Znak za uzbunu ako je praćena promenom stanja svesti, povraćanjem bez olakšanja, otežanim i nerazumljivim govorom

Kod dece starije od 12 godina se mogu primeniti i kombinovani preparati za prehladu i grip: Rhinostop, Tylol HOT, Coldrex, Fervex, Caffetin Cold.

Lekovi za simptomasku terapiju
Simptomatska terapija

Važno! Nikad nemojte zaboraviti da je, za negu dece kod prehlade i gripa, mirovanje u krevetu uz tople tečnosti nekoliko dana najbolji i najvažniji lek! Ako ne možete da žrtvujete 1-2 dana na početku bolesti, verovatno ćete posle morati 7 dana a nekad se simptomi vuku i više nedelja… o komplikacijama da i ne govorimo.

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese