PET TIBETANACA: vežbe za podmlađivanje i savršeno zdravlje (VIDEO)

Pet tibetanaca je zapravo pet jednostavnih vežbi koje svaki čovek može da izvede. Rade se ujutru, a za njihovo izvođenje je potrebno samo pet do deset minuta. Bile su strogo čuvana tajna tibetanskih monaha, a na Zapadu se saznalo za njih zahvaljujući Peteru Kelderu, kaoji je početkom pedesetih godina 20. veka objavio knjigu pod nazivom “Pet tibetanaca ili fontana mladosti”.

Podmlađuju telo i drže ga u kondiciji. Regulišu rad disajnih organa, a pozitivno dejstvo imaju i za vid. Kao i pozitivan učinak na zglobove i muskulaturu. Stimulišu rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem pa regulišu proizvodnju hormona.

Popularne tibetanske vežbe za podmlađivanje odlične su za početnike, ali i profesionalce. Nisu naročito naporne, dosta su brze i interesantne. Ukoliko budemo istrajni i dosledni rezultati će biti vidljivi već kroz mesec dana. Telo će dobiti tonus i elastičnost, a mišići će biti lepo oblikovani i jaki. Ove vežbe stimulišu protok energije, uspostavljaju psihofizičku ravnotežu, poboljšavaju zdravlje i zaustavljaju proces starenja. Samo pet minuta dnevno dovešće naše telo i duh u savršenu harmoniju.

Vežbe Pet tibetanaca

Ono što tibetance izdvaja u odnosu na druge programe je to što ih mogu vežbati svi, nema starosnog ograničenja. Preporučuju se starijoj generaciji, ali su prilagođene čak i deci.

Vežbe Pet tibetanaca  su odlični su za zdravlje kičme i leđa, zatežu stomačne mišiće, ali isto tako i podižu zadnjicu, učvršćuju noge i ruke. Ako ih redovno radimo bićetemo vitalni i zdravi. Preporuka je da se rade ujutru, ali ako ne možete tada, onda može u bilo koje doba dana.

Prednosti vežbanja Pet Tibetanaca

 • Oslobađaju nas boli u lumbalnom delu
 • Ublažavaju reumatske tegobe
 • Korisne za srce i pluća
 • Ubrzavaju probavu 
 • Poboljšavaju jačinu kostiju 
 • Rešavamo se duple brade
 • Ojačaće trbušni mišići
 • Telo će se snabdeti kiseonikom
 • Poboljšava se tonus mišića
 • Očistićete svoj limfni sistem
 • Tehnike Pet Tibetanaca pomažu detoksikaciju tela
 • Vežbanje Pet Tibetanaca će pomoći da poboljšamo ukupno držanje tela
 • Tibetanci aktiviraju retikularni aktivacioni sistem i podstiču balans između leve i desne hemisfere mozga

Najvažnija stvar je kod 5 tibetanaca disanje. Zašto? Jer udahom otvaramo puteve za protok energije, dok izdahom izbacujemo napetost, negativnu energiju i stres. Ovakvim treningom možemo usporiti starenje i ojačati celokupno zdravstveno stanje.

Pravilo je da se prve nedelje po pet vežbi radi svakog dana – po tri ponavljanja, sledeće nedelje po pet, zatim po sedam i sve tako do 21. Ukoliko se preskoči jedan dan, ponovo se vraća na početak, odnosno na broj ponavljanja od prethodne nedelje.

Nedostatak fizičke aktivnosti može se negativno odraziti na celokupno zdravlje, fizičko i psihičko. Bolovi u vratu, ramenima i donjem lumbalnom delu, signali su koje vam organizam šalje kada nešto nije uredu. Mišićni tonus slabi, čovek je usporen i trom. Pogoršava se držanje tela, mišići gube gipkost. Upravo u ovim slučajevima vežbe pet tibetanaca su vam prosto neophodne. Zato, hajde da promenimo nezdrave navike, aktivirajmo se i počnimo sa  tibetanskim vežbama već danas!

Prva vežba – kaća

Pet tibetanaca vežba 1 - kaća

Prvi tibetanac za bolji balans i koordinaciju pokreta. Zauzmemo uspravan stav i ispružimo ruke vodoravno u stranu. Dlanove okrenemo na dole, noge u kolenima malo savijemo. Okrećemo se oko svoje ose u smeru kazaljke na satu 3 puta, sledeće nedelje 5, zatim 7 i sve tako do 21.

Svako treba da vežba u svom tempu, trebalo bi da se vežba polako. Postepeno dolazimo do 21. ponavljanja, i to ne mora biti brzo, ovo je najvažnija vežba, poboljšava energiju čitavog organizma. Ukoliko u toku dana osetiš nedostatak energije odvežbaj kaću i nekoliko puta dnevno.

Disanje: dah treba da dolazi iz trbuha. Operski pevači, pozorišni glumci i glumice imaju mnogo koristi od ovakvog disanja, kao i iskusni jogiji. Kada prestanemo da se okrećemo oko svoje ose, dišimo još dublje dok ne prestane da nam se vrti u glavi i dok nam se balans ne vrati u normalu.

Efekat vežbe: uspravan stav daje stabilnost i samopouzdanje. Okretanjem dobijamo više poleta i elana, uz pomoć kaće možemo biti celog dana biti dobro raspoloženi.

Druga vežba – sveća

Pet tibetanaca vežba 2 - sveća

Drugi tibetanac za štitnu žlezdu. Legnemo na pod, ruke uz telo okrenute dlanovima na dole, noge ispružene i razdvojene u širini karlice. Polako udahnemo i podignemo noge od zemlje što više, do pravog ugla u odnosu na pod. Leđa i karlica sve vreme moraju biti priljubljene uz zemlju. Dok dižemo noge u isto vreme savijajamo glavu ka grudnom košu. Kolena u početku mogu da budu malo savijena. Potom lagano izdišimoe i u isto vreme se vraćamo u početni položaj, sa nogama ispruženim na zemlji i dlanovima okrenutima na dole, ruke pored tela. Vežbu ponovmo prve nedelje 3 puta, svake nedelje uvećavamo za još 2 puta dok ne dođemo do 21.

Disanje: pri dizanju nogu i glave udišemo, kada spuštamo noge polako izdišemo.

Efekat vežbe: jača trbušne i leđne mišiće, daje dinamičan izgled. Ukoliko se pravilno radi, otklanja bolove u leđima.

Treća vežba – polumesec

Pet tibetanaca vežba 3 - polumesec

Treći  tibetanac za jačanje gluteusa i zadnje lože. Kleknemo na kolena, noge postavimo u širini karlice, dlanove naslonimo na bokove, bradu savijemo ka grudima i za to vreme izdišemo. Donji ekstremiteti su pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Počnemo sa disanjem, dižimo pritom glavu i savijamo unazad, i savijamo se u struku unazad tako da nam ne bude naporno. Oslonimo se dlanovima o zadnji deo butina. Dok izdišemo vraćamo se u početni položaj. Ponavljamo prve nedelje 3 puta dok ne dođemo do 21 put.

Disanje: pri udisanju se savijemo se unazad a pri izdisanju se vraćamo u početni uspravni položaj. Kada odradimo polumesec možemo leđa da odmorite izuzetno prijatnim umirujućim položajem, koja se zove PAKET. Postavimo nožne prste na zemlju tako da se palci dodiruju. Pete okrenite u stranu, a kolena razdvojimo do širine ramena. Zadnjicu naslonimo na pete a čelo na zemlju pred kolena. Ruke slobodno leže pored tela, dlanovi su okrenuti na gore. Kada se telo oslanja na glavu i pete, kičma je potpuno rasterećena i može se odlično odmoriti.

Efekat vežbe: poboljšava rad srca i imuni sistem, jača vratne mišiće; pri vežbanju je potrebno da održavamo istu brzinu dok prebacujemo težinu sa prednjeg dela tela na zadnji i obrnuto, da bi efekat vežbe bio veći. Radimo vežbu otvorenih očiju da biste održali ravnotežu. Ova vežba napinje ceo trup, pogotovo kičmu, ramena, grudi i vrat. Jača nožne zglobove. Položaj Paket dovodi više kiseonika u bubrege.

Četvrta vežba – most

Pet tibetanaca vežba 4 - most

Četvrti tibetanac za ruke i ramena. Sednemo na pod na udobnu podlogu i ispružimo noge ispred sebe. Razdvojimo noge na otprilike 30 cm. Dlanovi treba da budu na zemlji usmereni ka nogama. Bradu spustimo na grudni deo. Polako dižemo trup tako da pomerimo kolena a da nam ruke ostanu na mestu. Napravimo most. Dok dižemo trup u isto vreme polako savijamo glavu unazad. U ovom položaju se na trenutak napinju svi mišići u vašem telu. Duboko udišemo i ne zadržavamo dah. Dok se vraćamo na početnu poziciju polako izdišemo. Vraćamo se do početne pozicije što laganije. Zatim duboko izdahnemo.

Disanje: Pri dizanju sa podloge udišemo, a izdišemo dok se vraćamo u početni položaj. U početku može biti teško, ali vremenom će se situacija poboljšati, i radićeš je sa lakoćom.

Efekat vežbe: stimuliše žlezde sa unutračnjim lučenjem, jača kičmu, napinje trup i oživljava organe za varenje i izlučivanje. Učvršćuje ručne zglobove.

Peta vežba – planina

Pet tibetanaca vežba 5 - planina

Peti tibetanac za jačanje mišića leđa, ramena, zadnice i nogu. Nađemo udoban ležeći položaj sa licem ka zemlji, dlanovi na zemlji pored ramena. Počnemo sa udisanjem i dižemo leđa i zadnjicu, a oslanjamo se o pod rukama i nožnim prstima. Pokušamo da održimo ruke i noge istegnute. Glava treba da bude spuštena. Telo treba da ima oblik slova V. Brada treba da bude uperena ka grudima. Pokušamo da spojimo stopala sa podlogom. Krećemo sa 3 ponavljanja dok ne dođemo do 21, kako i kod svih ostalih vežbi tibetanaca.

Disanje: udišemo dok podižemo telo do oblika V a izdišemo dok se vraćamo nazad.

Efekat vežbe: stimuliše žlezde sa unutrašnjim lučenjem, razgibava i napinje sve mišiće. Jača mišiće nogu i zglobove ruku. Deluje kao velika energetska pumpa, oživljava krvotok.

Na kraju vežbanja se relaksiraj ležeći na leđima, pusti relaksirajuću muziku i meditiraj.🙂

Vežbe su veoma jednostavne za izvođenje, a već nakon jedne do dve nedelje osetićeš značajno poboljšanje psihofizičkog stanja. Na ovaj način možeš otkloniti mnoge probleme od kojih pati savremeni čovek, kao što su nesanica, depresija, iscpljenost, bezvoljnost i bolovi u leđima, ramenima i vratu.

Izvor: Magazin Zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati u 2021. godini

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese