Sedam načina da otklonite bol detetu uz pomoć masaže stopala

Na ljudskim nogama postoji hiljadu nervnih završetaka. Posebni pristisci na određene tačke koje se nalaze na stopalima, pomažu nam da se opustitimo i stimulišu ceo organizam u nastojanju da pravilno funkcioniše.

Naše telo prožeto je energetskim zonama, kojih je ukupno deset i one se mogu zamisliti kao energetski kanali, kroz koje teče životna energija. Delovanjem na određenu zonu stimulišu se svi organi koji su smešteni u njoj, a svaki organ, žlezda ili deo tela imaju svoju refleksnu tačku na stopalima. Desno stopalo odgovara desnoj strani tela, a levo – levoj, dok refleksolog tokom tretmana dodirom stimuliše više od 7.000 nervnih završetaka. Cilj je uspostavljanje prirodne ravnoteže među svim sistemima organizma, a pacijent se nakon blage masaže stopala oseća okrepljeno i opušteno.

Refleksologija je veoma stara grana tradicionalne medicine, koju vekovima poznaju i primenjuju narodi zemalja Dalekog Istoka i Egipta, kao i Indijanci. Američki  stručnjaci su prvi shvatili njen značaj, pa su sakupili i obradili drevna iskustva, tako se refleksologija već dugi niz godina  primenjuje i širom Evrope i Amerike.

S obzirom na to da je reč o blagoj masaži, refleksologija je pogodna i za bebe – efikasan je saveznik u otklanjanju različitih tegoba, ublažavanju bola i pratećih neprijatnosti. S obzirom da su bebine kosti meke, a stopala osetljiva, masaža se može definisati kao nežno trljanje s veoma blagim pritiskom.

refleksologija kod beba

Ovi saveti nikada ne bi trebali zauzeti mesto stručnog medicinskog mišljenja pedijatra!

Refleksologija može biti korisna da smiriti dete na brzinu uz lagane i ugodne dodire.

Ovo je sedam načina na koje možete pomoći bebi. Refleksolozi kažu da je pre početka masaže poželjno opustiti i zagrejati noge trljanjem ili kupanjem u toploj vodi. Pravilo je da se počinje s desnim stopalom.

1. Masažom stopala protiv glavobolje i zubobolje

Bebe često zabole glava i zubi. Kad primetite da dete ima bolove, izmasirajte mu vrhove prstiju na nogama! Refleksne tačke za zubiće nalaze se na prstićima – na desnom stopalu za desnu stranu desni, a na levom za levu.Vrhovima palca prelazite preko unutrašnje i spoljašnje strane bebinog palca, povlačenjem horizontalnih poteza. To će poboljšati cirkulaciju u desnima i predelu usta. Možete ga masirati i dok spava.

Refleksne tačke kod beba protiv glavobolje i zubobolje

2. Masažom stopala protiv bola u sinusima

Bol u sinusima je neprijatan i odraslima, a za bebu, koja ga doživljava prvi put, predstavlja pravu agoniju. Na sredini prstića nalaze se refleksne tačke za sinuse. Ako beba ima poteškoća s disanjem ili pojačano lučenje sekreta iz nosa, laganim pokretima masirajte sredinu prstića. Da biste umirili bol, masirajte donju stranu bebinih prstića. Nemojte jako pritiskati.

Refleksne tačke kod beba protiv bolova u sinusima

3. Masažom stopala protiv respiratornih tegoba

Kada bebu muči bronhitis, masirajte deo stopala ispod prstiju, a iznad svoda tabana. Masirajte nežno, kružnim pokretima, da biste joj olakšali disanje i zaustavili kašalj.

Refleksne tačke kod beba protiv respiratornih tegoba

4. Masažom stopala protiv tegoba solarnog pleksusa

Kad bebu muči uznemirenost želuca, grčevi u stomaku i zadržavanje daha, masirajte sredinu stopala, na samom početku luka tabana. Ta oblast je povezana sa solarnim pleksusom – nervnim centrom između stomaka i pluća.

Refleksne tačke kod beba protiv solarnog pleksusa

5. Masažom stopala protiv bola u gornjem delu stomaka

U slučaju zatvora, gorušice i lošeg varenja, masirajte deo između sredine i jastučeta stopala.

Refleksne tačke kod beba protiv bola u gornjem delu stomaka

6. Masažom stopala protiv bola u donjem delu stomaka

Ako beba ima bolove usled gasova i nadimanja creva, masirajte između sredine stopala i pete. U slučaju problema s varenjem akcenat je na donjoj polovini bebinog stopala. Pokreti treba da budu nežni i kružni.

Refleksna tačka kod beba protiv bola u donjem delu stomaka

7. Masažom stopala protiv bolova u kukovima

Ponekad se kod beba dešava da neki delovi tela rastu brže od drugih, zbog čega deca često imaju bolove u kukovima. Da biste otklonili ovaj problem, trljajte pete! Masaža peta takođe pomaže kod zatvora i uznemirenosti želuca.

Refleksna tačka kod beba protiv bolova u kukovima

Da biste opustili bebu, blago trljajte celu površinu stopala – kružnim pokretima palca prelazite od pete ka prstićima, a zatim nadole, ka peti. Palčevima naizmenično povlačite blage horizontalne pokrete po celom stopalu. Tačka za solarni pleksus zahvalna je za masažu i nalazi se na sredini prve trećine stopala (malo udubljenje) – beba je najopuštenija i najviše uživa upravo pri njenom stimulisanju. Tehnika opuštanja prvo se primenjuje na desnom, a potom na levom stopalu. Nakon toga se povlači pet zamišljenih vertikalnih linija, od pete ka prstićima, kao da se stopalo deli na pet jednakih delova. To su zone koje predstavljaju energetske kanale.

Tokom masaže bepca će dodatno umiriti i majčin glas ili prijatna muzika, a preporučuje se i da se prilikom tretmana koristi krema za bebe.

Zapamtite: refleksologija je isključivo namenjena ublažavanju simptomatskih bolova. U slučaju ozbiljnih poremećaja, morate se obratiti lekaru!

Izvor: Magazin zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese