Ideje za frizure: Plavi pramenovi

Najčitanije

Francuski potaž – recept

Potaž je odličan izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane. Naziv potaž smo prihvatili od francuza, a on zapravo predstavlja gustu čorbu od različitog povrća,...

Saznajte da li je kratka kosa pravi izbor za vas

Ako još nemate kratku kosu, ali ozbiljno razmišljate o promeni, pred vama je velik korak. Kratka kosa ne stoji svima. Zapravo, vrlo kratka kosa...

Ideje za kratke frizure koje ne možete propustiti

Kažu da žena kada zaželi promenu prvo menja frizuru. Moderne kratke frizure neće ostaviti nikoga ravnodušnim, a najkraća i po mnogima najhrabrija ženska frizura...

Šta oblačiti posle četrdesete – Modni saveti

Ako čitaš ovaj tekst znači da si došla do magične brojke 40. Četrdesete ne bi trebale da budu strašne, ali kada si u dvadesetim...

Kada želimo nešto da promenimo na svojoj kosi, a opet, sa druge strane nismo spremna za preveliku promenu, pramenovi su najbolji izbor! Nijansiranjem možemo promeniti izgled svoje kose bez obzira ne njenu osnovnu boju i dužinu, a zahvaljujući pramenovima kosa će ti izgledati bujnije i zdravije.

Plavi pramenovi mogu biti pravo osveženje za frizuru. Uz nijansiranje kose možemo imati potpuno drugačiji izgled i uopšte nije bitno da li je kosa smeđa, plava, crvena, kratka ili duga. Uklapaju se podjednako sa ravnom i kovrdžavom kosom. Savršeno pristaju svakoj frizuri.

Pramenovi treba da variraju u veličini i nijansi i treba zapravo da istaknu osnovnu boju kose, da ne izgledaju dominantnije u odnosu na nju. Uz toplu boju kose kao osnovu trebalo bi odabrati toplije pramenove. Ako je osnovna boja u hladnijoj nijansi, onda bi pramenovi trebalo da budu bež ili boje peska. Ako je, međutim, podloga neutralna, onda možemo da biramo kako želimo.

Tamno plava i svetlo smeđa kosa se veoma lepo nijansiraju i odlično idu uz svetlije pramenove sa zlatnim odsjajem. Kosa može izgledati kao da je slučajno iznijansirana dok si se sunčala na plaži.

Platinasti pramenovi na tamno smeđoj kosi možda neće izgledati potpuno prirodno kako bi izgledali na svetlijoj kosi, zato obrati pažnju na tonove i prilagodi boju pramenova svom tenu. Za tamno smeđu kosu sa plavim pramenovima, trebaće dosta izbeljivanja, zato budi oprezna da ne oštetiš kosu.

Stručnjaci savetuju da se najsvetliji i najširi pramenovi pozicioniraju tako da uokviruju lice.

Veoma je bitno da se plavi pramenovi rade na zdravoj kosi, jer je isušuju, pa je neophodno da kosa bude u dobrom stanju.

Evo zanimljivih predloga za plave pramenove u različitim nijansama, na potpuno različitim frizurama. Na tebi je samo da izabereš 🙂.

1. Plavi pramenovi na svetlo smeđoj kosi

Bronde Hair with Highlights and Lowlights
Plavi pramenovi na svetlo smeđoj kosi

Ukoliko je tvoja kosa svetlo smeđa, plavi pramenovi u različitim nijansama će učiniti da izgledaš osveženo i podmlađeno.

2. Plavi balajaž na smeđoj kosi

Soft Brown Hair with Blonde Balayage
Plavi balajaž na smeđoj kosi

Ako si u potrazi za frizurom koja ima akcenat na plavim pramenovima, ali je zadržana osnovna smeđa boja kose, onda je ovaj plavi balajaž pravi zbor za tebe.

3. Karamel plavi balajaž

Caramel Blonde Hair Color
Karamel plavi balajaž

Ukoliko želiš frizuru koja ne zahteva stalno održavanje, da ne razmišljaš o čestom farbanju, a da u svakom trenutku izgledaš tip-top sređena, karamel plavi pramenovi balajaž tehnikom su odličan izbor za tebe.

4. Plavi krajevi na smeđoj kosi balajaž tehnikom

Blonde Balayage with Grown Out Roots
Plavi krajevi na smeđoj kosi balajaž tehnikom

Još jedna frizura jednostavna za održavanje. Zadrži smedji izrastak, a krajeve ofarbaj u plavo, balajaž tehnikom, kako bi dobila što prirodniji efekat. Sa ovakvom frizurom nećeš morati često kod frizera na osvežavanje pramenova.

5. Plavi pramenovi na kratkoj tamno braon kosi

Short Brown Blonde Balayage Hair
Plavi pramenovi na kratkoj tamno braon kosi

Evo primera da i kratku kosu možeš nijansirati. Topli plavi  i blistavo beli pramenovi se super uklapaju sa tamno braon osnovom kose.

6. Crvenkasto-plavi ombre

Auburn Hair with Golden Blonde Highlights
Crvenkasto-plavi ombre

Zlatno plavi krajevi će crvenkasto-kestenjastoj kosi dati potpuno novi izgled. Probaj i zablistaj!

7. Svetli pramenovi na dugoj tamnoj kosi

Caramel and Blonde Highlights
Svetli pramenovi na dugoj tamnoj kosi

Smeđa boja kose je idealna za pramenove. Da bi kosa zasijala i dobila volumen, odaberi  svetle pramenove od karamel do sasvim svetlih koji su gotovo neprimetni, raspoređeni po čitavoj kosi.

8. Bob frizura sa pramenovima u boji putera

Soft Blonde Blunt Bob
Bob frizura sa pramenovima u boji putera

Na prvi pogled izgleda kao klasična plava bob frizura. Međutim čar ovoj frizuri daje nijansirana plava u boji putera. Plava boja nije ujednačena, prelivaju se različite nijanse pramenova.

9. Pixie frizura sa platinasto plavim nijansama

Dusty Blonde Shaggy Pixie
Pixie frizura sa platinasto plavim nijansama

Još jedan primer da, ovog puta potpuno kratka Pixie frizura može biti iznijansirana. Koren je ostao taman, a ostatak kose ofarban platinasto plavom nijansom. Ne možeš biti neprimećena sa ovom frizurum!

10. Peščano sivkasti pramenovi na tamnoj kosi

Mushroom Blonde Balayage Hair Color

Peščano sivo-plava nijansa je odličan izbor za devojke sa tamnijim očima. Ni svetla, ni potpuno tamna, postala je veoma popularna.

Pramenove uskladiti sa godišnjim dobom

Pramenovi bi trebalo da budu svetliji tokom leta kada provodimo više vremena napolju i kada je zemlja bliža suncu, pa privlači više žute svetlosti.

Pramenovi bi trebalo da budu dublji i više zlatni preko zime, kada gubimo svoj letnji sjaj i kada je zemlja dalje od sunca, pa prima svetlost koja vuče na plavu boju.

Pramenove ne treba previše posvetljavati 

Ne treba birati previše svetle pramenove koji se u potpunosti poklapaju sa bojom  kože. Tako ćemo izgledati bledo i umorno. Trebalo bi uvek odabrati kontrast između boje kože i kose.

Naravno, previše kontrasta između boje osnovne boje i pramenova takođe ne dolazi u obzir. Dobro bi bilo da pramenovi ne budu za više od tri nijanse svetliji u odnosu na podlogu jer mogu izgledati kao da imamo štrafte po kosi.

Plavi pramenovi

Potpuno i delimično šatirana kosa plavim pramenovima

Šatiranje kose je najefektnija tehnika bojenja kose koja garantuje prirodan izgled. Pramenovi naglašavaju strukturu kose jer odsjaji stvaraju razigrane efekte senki i svetlosti. Nijansiranje kose vizuelno podmlađuje i kosi daje dodatnu dimenziju. Kosa će se presijavati poput sunca u kosi, imaćemo nežiji izgled kao i ublažene crte lica.

Kada odlučimo koji tip pramenova želimo, onda dolazi na red pitanje koliko pramenova treba uraditi. Da li šatirati celu kosu ili samo određene delove?

Delimično šatiranje se uglavnom radi oko lica kako bi se došlo do efekta posvetljavanja ili uokvirivanja lica.

Potpuno šatiranje je upravo ono što mu i ime kaže – posvetljavanje čitave kose uz pomoć pramenova.

Ako je kosa tamna, onda će biti potrebno potpuno šatiranje. Ako nije prošlo puno vremena od poslednjeg šatiranja ili ako kosa nije tako tamna, naročito pozadi, onda se preporučuje delimično šatiranje.

Kod klasičnog šatiranja kose pramenovi se obično izvlače na sledeći način:

Pramenovi pomoću folije su odličan način za izvlačenje pramenova. Samo vodite računa da vam pramenove uradi dobar frizer, kako ne bi dobili ono što ne želite i imali pramenove izvučene kao lenjirom. Pramenovi na foliji su dobar izbor i ako želite efekat posvetljenja iz korena, kao i upadljive plave pramenove.

Pramenovi pomoću folije
Pramenovi pomoću folije

Pramenovi pomoću kape daju prirodan izgled. Ovim postupkom dobijate najprirodniji izgled pramenova. Pored svih prednosti koje daju klasični pramenovi na kapu, oni poslednjih godina padaju u zaborav i frizeri se odlučuju na druge, inovativne načine za šatiranje kose.

Pramenovi pomoću kape
Pramenovi pomoću kape

Nove tehnike farbanja – ombre, sombre, balejaž, flambojaž…

Već nekoliko sezona unazad, ombre je veoma popularan stil šatiranja. Još pre 15-20 godina, Sara Džesika Parker, u seriji “Seks i grad”, imala je taman koren kose i svetlije pramenove. Postepeno, ovaj trend se širio, da bismo danas imali žene koje nose super tamne podloge kose i super plave pramenove srednje dužine.

Frizerskim rečnikom rečeno, ombre se odnosi na boju kose koja ide od tamne ka svetloj. Ako volite kako vam kosa izgleda leti, kada sunce učini svoje i prošara vašu kosu prekrasnim pramenovima za vas su idealni plavi ombre pramenovi. Pružiće vašoj kosi svež i prirodan izgled, a da se pritom ne morate brinuti oko izrastka.

Ombre pramenovi su veoma jednostavni za održavanje jer ih ne treba često obnavljati. Plavi ombre pramenovi se rade tako da njihova nijansa bude svetlija od boje kose kako bi se dobio efekt osunčanosti i postigla fina gradacija tonova. Suptilni prelaz boje s tamnije u korenu do svetlije na vrhovima je frizura koja se lako održava i izgleda potpuno prirodno.

Pramenovi se ne izvlače od korena kose već samo od polovine, odnosno na vrhovima kose. Da bi se dobio ovakav izgled, frizer treba da posvetli donju polovinu kose služeći se tradicionalnim folijama za pramenove, dok će vašu bazu kose i boju podloge ostaviti netaknutim.

Ombre pramenovi
Ombre tehnika farbanja kose

Balajaž je reč koja se koristi za interpretaciju oslikavanja na kosi. Potiče od Francuske reči balayage što znači slikanje slobodnom rukom. Boja se postiže tehnikom slobodne ruke u kojoj se odvajaju pramenovi i ručno boje na ploči ili nekoj površini. Kako su uzeti nesimetrični pramenovi, nakon bojenja ostaje efekt kao da nam je kosa posvetlela na suncu.

Glavna razlika od ombrea je ta što nisu svi vrhovi svetli nego su neki ostavljeni tamni kako bi se dobila dimenzija i prirodniji izgled. Varijante Balajaža su Flambojaž i Sombre.

Balajaž pramenovi
Balajaž tehnika farbanja kose

Flambojaž tehnika je izvlačenje pramenova nasumično. Za ovaj metod ne treba folija, ali je takođe potreban odličan frizer koji će tačno proceniti na kojim pramenovima treba posvetliti kosu. Flambojaž tehnika bojeanja pramenova, označava nijajnsiranje kose i kosi daje potpuno prirodan efekt sunca u kosi.

Zasniva se na bojenju nasumično odabranih tankih pramenova izvučenih iz čitave površine kose. Flambojaž tehnika – postupak gde se kosa prvo boja osnovnom, to jest tamnijom nijansom, a zatim se stavi nekoliko svetlih pramenova.

Flambojaž pramenovi
Flambojaž tehnika farbanja kose

 

Sombre je iznijansiraniji i blaži oblik posvetljivanja kose. Sombre uvek izgleda nežno i prirodnije i kosa izgleda kao da je na suncu posvetlela. U sombre trendu nema oštrih kontrasta između korena i vrhova nego će boje biti nežnije sjedinjene pa će prelazi biti mekši. Za ovu tehniku koriste se nekoliko nijansi svetlije i nekoliko nijansi tamnije boje od prirodnih i tako se postiže najbolji i najprirodniji rezultat. Ovakvim bojenjem kose postiže se optička varka da su vlasi kose deblje, kao da je kosa gušća.

Sombre pramenovi
Sombre tehnika farbanja kose

 

Preporučujemo: Izaberite za sebe najlepšu nijansu plave kose

Plavi pramenovi traže dodatnu negu kose

Za farbanje u plavo koristi se dosta visok procenat hidrogena koji može isušiti kosu. Zato treba voditi više računa o nezi kose. Ukoliko ste i prirodno plavi, sigurno vam je dlaka tanka, a samim tim i osetljiva. Koristite posebne preparate za negu plave kose, koji u sebi sadrže sastojke koji čuvaju pigment i ne dopuštaju vašim nežnoplavim pramenovima da požute i dobiju veštačku boju.

Koristite hidrantne šampone sa vrlo malo sulfata, kao i šampone koji su bezbedni kada je u pitanju farbana kosa. Ređe perite kosu. Kada se fenirate ili peglate kosu, uvek je pre toga pripremite stavljajući termalnu zaštitu.

Preporučuje se stavljanje duboke hidrantne maske jednom nedeljno. Najbolje je u te svrhe koristiti kokosovo ulje. Zagrejte kokosovo ulje, a zatim ga nanesite na kosu i pustite da odstoji oko 15 minuta, pa onda isperite.

Kada ste na suncu, nosite šešir, kapu ili maramu ili koristite proizvode koji imaju UV zaštitu. Sunce može da izbledi pramenove i samu boju kose. Slana morska voda i voda sa hlorom iz bazena takođe mogu biti opasni za vašu šatiranu kosu. Pre ulaska u more ili bazen, stavite zaštitno ulje. Kada izađete iz vode, isperite kosu svežom običnom vodom.

Pročitajte i 8 najboljih saveta za negu duge kose, kao i Prirodni tretmani za negu kose tokom zime

Što se tiče obnavljanja, pramenove obnavljajte po potrebi. Kod prirodnih plavuša, izrastak verovatno nije jako upadljiv, pa je dovoljno da satiranje kose radite jednom u tri – četiri meseca. Naravno, veliku ulogu igra i stanje vaše kose. Ukoliko vam vaš frizer savetuje da sačekate s novim hemijskim tretmanom, obavezno ga poslušajte, jer to znači da je vašoj kosi neophodan oporavak.

Za kraj, pogledajte našu galeriju i izaberite vašu kombinaciju:

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenoviPlavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

Plavi pramenovi

 

 

Budimo u kontaktu

Kako prirodnom medicinom doći do zdravlja, ishrana, recepti, fitnes. Saveti za negu lica, tela i kose. Modni trendovi, lifestyle, kozmetika. Vodič za muško ženske i porodične odnose. Putovanja, zabava, kultura, posao, blogovi, korisni saveti za svakodnevni život.

Najnovije

Lazanje od tikvica sa mlevenim mesom – recept

Za ljubitelje zdrave ishrane tikvice su nezaobilazno povrće. Zato sam rešila danas da pišem o jelu koje sam skoro probala i koje me je...

Francuski potaž – recept

Potaž je odličan izbor za sve ljubitelje zdrave ishrane. Naziv potaž smo prihvatili od francuza, a on zapravo predstavlja gustu čorbu od različitog povrća,...

Omlet sa pečurkama i bosiljkom – predlog za zdrav doručak

Evo predloga za zdrav doručak, koji mogu konzumirati i vegetarijanci.Potrebni sastojci za ovaj preukusan omlet sa pečurkama, bosiljkom i paradajzom:2 paradajza 3 jaja 1 kašika narezanog...

Letnje obrok salate – recepti

Ovih vrelih dana po ovoj vreloj temperaturi, verujem da većina razmišlja kao ja - samo mi još fali i zadržavanje u kuhinji uz vreo...

Magična šminka za venčanje za svaku mladu

Odabir savršene šminke za venčanje može biti veoma kompleksan – toliko stilova, izbora i trendova mogu komplikovati donošenje odluke. Pripremili smo ti vodič za...

Još sličnih tekstova