Nega duge kose – 8 najboljih saveta

Lepa i zdrava kosa je ukras ženskog lica.

Ako imaš dugu kosu na pravom si mestu! Ukoliko nemaš dugu kosu svejedno nastavi sa čitanjem, jer i tebi ove preporuke mogu biti korisne.

Danas ću podeliti sa tobom osam najboljih saveta za negu duge kose, zato što je kosa lepa i jaka samo uz puno ljubavi i pažnje.

Devojka sa negovanom dugom braon kosom

1) Koristi odgovarajuće četke za kosu

Četka od prirodnih vlakana treba da postane tvoj najbolji prijatelj! Jako je važno to da tvoja četka za kosu omogućava glatko raščešljavanje pramenova kako se oni ne bi lomili i pucali. Četka od prirodnih vlakana, pomaže da se smanji trenje tokom češljanja, pa se zato u samoj kosi ne stvaraju čvorovi, a ona ostaje glatka i svilena, bez dodatnog opadanja dlaka. Vlažna četka isto tako čini čuda, zato što se njeni zupci ne zapliću u čvoriće kose pa samim tim, kosa ne trpi preveliki pritisak tokom češljanja.

Četka za kosu od prirodnih vlakana
Četka za kosu od prirodnih vlakana

Kada češljaš kosu počni od krajeva kose i nastavite ka njenom korenu, umesto da se češljaš u suprotnom smeru. Zbog ovoga koren kose takođe ne trpi preveliki pritisak, pa kosa samim tim ostaje neoštećena. Potrudi se da koristiš četku sa retkim zupcima samo onda kada je kosa vlažna. Ukoliko češljaš mokru kosu, to joj može prouzrokovati dosta štete, zato što se na taj način pramenovi više rastežu nego razdvajaju.

2) Dva puta nedeljno odradi tretman za hidrataciju kose

Ukoliko sušiš kosu fenom, onda već znaš koliko su tretmani za hidriranje kose važni za ponovno uspostavljanje njene prirodne vlažnosti. Jedna od najboljih smesa za hidriranje kose, koju možeš i sama napraviti kod kuće, je smesa od kokosovog ulja i meda, koju možeš staviti na svoju kosu kao masku.

Hidratacija kose maskom za kosu
Hidratacija kose maskom za kosu

Isti efekat možeš postići korišćenjem ulja koje je bogato vitaminom E, poput maslinovog ulja ili ulja avokada. Kako bi dobila najbolje rezultate, zagrej ulje u tiganju, na niskoj temperaturi, a onda ga stavi na kosu. Umotaj kosu u topli peškir i onda to isperi nakon 45 minuta. Tvoja kosa će lakše upiti ulje koje je na nju nanešeno zato što je zagrejano, a samim tim će i ulje biti najdelotvornije.

3) Zaštiti kosu od vrućine

Svi smo upoznati s činjenicom da je bitno zaštititi kosu od velikih vrućina, ali to je procedura koju uvek zaboravljamo, a zbog koje naša kosa može biti još lepša! Nanošenjem gela za zaštitu kose, oko nje se formira zaštitna barijera, koja omogućava da kosa ostane zdrava, a tvoja frizura i dalje elegantna.

4) Koristi gumicu koja ne steže previše koren kose

Široke gumice za kosu, koje su bile popularne 80-ih godina, su se vratile u modu, a tvoja kosa ne može biti srećnija zbog toga! Korišćenje ove gumice podrazumeva da se koren kose neće previše zatezati, a samim tim, kosa neće trpeti nepotrebni stres i njene vlasi će i dalje ostati jake i otporne.

Gumice za kosu

5) Koristi posebnu kapu, peškir ili staru majicu za umotavanje kose kako bi je osušila

Ovaj savet se može činiti dosta jednostavnim, ali ljudi koji imaju lokne su već upoznati sa ovim isprobanim trikom. Umesto pamučnog peškira, koristi stvari od glatkog materijala poput lana, da bi se otarasila suvišne vlažnosti kose pre nego što počneš da je sušiš peškirom. Na ovaj način, kosa se neće iskrzati kada je umotaš da se suši. Umesto toga, pramenovi kose ostaju glatki, i smanjuje se šansa da se kosi nanese bilo koja vrsta štete.

6) Nemoj koristiti preveliku toplotu prilikom sušenja kose i drži pravilno fen

Jedna od najgorih stvari koje možeš učiniti svojoj kosi je da je pregreješ dugotrajnim sušenjem fenom. Ukoliko ne želiš suve i oštećene pramenove, moraš se češće suzdržavati od korišćenja fena ili obrati više pažnje na to kako ga koristiš. Osim toga, potrebno je na kosu staviti, pre samog sušenja, razne kozmetičke preparate koji će je uspešno zaštititi od vreline.

Sušenje kose

Tokom sušenja, probaj da držiš fen na udaljenosti od 5 cm, odnosno, drži kraj fena koji suši kosu 5 cm udaljenim od samih pramenova kose. Sušenje pramenova „sa strane“ čini kosu naelektrisanom i ona počinje svuda da leti. Stoga je najbolje držati fen upravljenim na dole, direktno na same vlasi kose i na udaljenosti od 5 do 6 cm, kako bi se postigli najbolji rezultati.

7) Pokušaj da pereš kosu najviše 3 puta nedeljno

Prirodno ulje kose služi njenom boljem održavanju, a ta ulja nestaju onda kada kosu pereš suviše često. Time ulaziš u začarani krug preteranog lučenja prirodnih ulja kose i potrebe da svoju kosu stalno pereš. Kako bi održala kosu zdravom, dovoljno je oprati je 3 puta u toku jedne nedelje. Nabavi  dobar šampon za suvo pranje kose kako bi ti kosa izgledala sređeno do idućeg pranja i kako bi njen volumen i tekstura i dalje bili postojani.

8) Peri kosu na ispravan način

Zdravu, prelepu i sjajnu kosu prvenstveno stvaramo kada je peremo! Jako je bitno kako peremo svoju kosu. Da li uzmeš veliku količinu šampona a onda je naneseš na krajeve kose? Ukoliko je odgovor „Da“, kao što bi uradila većina nas, onda mora da  znaš da je nanošenje šampona samo na koren kose jedini način da se kosa lepo opere. Tamo se taloži najveća količina prirodne masti kose i važno je masažnim pokretima naneti šampon na kožu glave (nikako nemoj trljati šampon noktima), kako bi se otarasila te masti. Nanošenje šampona ovakvim pokretima je dobar način da pokreneš cirkulaciju krvi u predelu glave i omogućiš  koži glave da se reši nepotrebnih toksina. Naposletku, stavi balzam za kosu celom dužinom njenih pramenova, kako bi joj se povratila njena prirodna vlažnost.

Devojka pere dugu kosu pomoću tuša

Pokušaj da pereš kosu hladnijom vodom, jer pranje vrelom vodom isušuje kosu i stvara čvoriće, zbog kojih krajevi kose mogu popucati.

E pa, dugokosa lepotice, ovo su bili saveti za negu tvoje kose.

Ukoliko želiš da imaš dugu kosu a kosa nikako da dostigne dužinu koju želiš, ne očajavaj, imamo za tebe odlične recepte za prirodne maske i super savete za brži rast i kvalitet kose. Posedovanje duge kose svakako zahteva posvećenost, strpljenje i negu, ali vidljivi rezultati su zaista predivni!

Ukoliko si ljubitelj kose srednje dužine, obavezno pogledaj ove Moderne frizure srednje dužine za predstojeću sezonu.

Ove godine su posebno popularne frizure sa maramom, nemoj propustiti da pogledaš  moderne ideje kako vezati kosu maramom.
Ukoliko imas problem sa opadanjem kose, evo kako prirodnim tretmamima možeš rešiti problem.

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati u 2021. godini

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese