Saveti kako da jednostavno i lako sačuvaš zdrave oči iako celog dana gledaš u ekran

Ako radiš u kancelariji provodiš najmanje 8 sati dnevno ispred računara, ponekad čak i više ako odeš kući i gledaš celu noć u TV, laptop ili ekran telefona. Čak i ako ne radiš, verovatno koristiš računar ili tablet po nekoliko sati svakog dana. Provođenje tako mnogo vremena pred ekranom može ti pogoršati dioptriju i ozbiljno uticati na tvoje oči.

Devojka odmara umorne oči od gledanja u kompjuter
Sindrom računarske vizije

Sindrom računarske vizije ili sindrom naprezanja očiju

Korišćenje računara zahteva puno napora mišića oka. Kada čitaš knjigu, tvoje oči se kreću po stranici, ali kada radiš na računaru, oči se kreću mnogo više. Oči takođe moraju da se bore sa osvetljenjem i odsjajem sa ekrana.
Ako radiš za kompjuterom celog dana, poznat ti je onaj iritantan osecaj koji imaš u umornim očima, koji se javlja pred kraj radnog dana. Sve počinje malo zamućenim vidom a može da se završi glavoboljom i bolom u vratu i ramenima. Ovaj skup simptoma je poznat kao sindrom naprezanja očiju ili sindrom računarske vizije i to je jedinstvena bolest naše moderne ere, koju doživljava više od 60% zaoslenih u kancelarijama ali i veliki broj mladih koji vreme provodi ispred računiara i mobilnih telefona.

Saveti za odmorne i zdrave oči

Ako osećcaš bol ili umor u očima ili ako imaš bol u vratu i ramenima, postoji velika šansa da trenutno radiš nešto pogrešno, zato je važno da primenjuješ sledeće savete kako bi tvoje oči ostale zdrave i odmorne.

Pravilo 20 – 20 – 20 za odmorne oči

Pravilo 20 minuta - 20 sekundi - 20 metara
Pravilo 20-20-20 (20 minuta – 20 sekundi – 20 metara)

Oftalmolozi kažu da je ovo pravilo ključno ako po ceo dan gledaš u ekran. Dakle, na svakih 20 minuta rada trebalo bi da napraviš pauzu od najmanje 20 sekundi, kada ćeš se zagledati bar 20 metara u daljinu.

To bi trebalo da bude dovoljno da odmoriš očne mišiće i sprečite crvenilo očiju, glavobolje i zamućen vid. Ali možeš sprečiti čak i veće probleme poput problema sa izoštravanjem ili staračke dalekovidosti.

Uvećaj tekst i prilagodi boje

Uvećaj veličinu fonta
Uvećaj veličinu teksta

Tekst bi trebalo da bude 3 puta veći od najmanjeg fonta koji možeš da pročitaš. Na mobilnom telefonu se to radi tako sto dva puta brzo tapneš na tekst koji želiš da uvećaš. Što se tiče boja, idealno je da to bude crna na beloj ili vrlo bledo žutoj. Izbegavaj kombinacije koje pružaju manji konstast. Recimo siva slova na sivoj pozadini.

Prilagodi jačinu osvetljenja ekrana

Jačina osvetljenja ekrana
Prilagodi jačinu osvetljenja ekrana

Važno je i da osvetljenje ekrana bude adekvatno podešeno, odnosno da odgovara ambijentalnom svetlu. Ukoliko si u sobi gde je ekran najjači izvor svetla, onda je previše svetao. Ako je siv i ne vidi se dobro, onda je previše taman.

Trepći što češće

Treptej oka
Trepći što češće

Kada smo skoncentrisani na gledanje u ekran naše oči odlažu treptaj zbog čega postaju suve. Teško je setiti se ali pokušaj da trpćeš što češće. Uverićete se da će ti to pomoće da ti oči duže ostanu odmorne a vid ošter. Kapi za oči (takozvane veštačke suze) su još jedan jednostavan i koristan način da oči ne postanu previše suve.

Pozicija monitora

Vrlo je važno kako sedimo i kako je postavljen monitor. Njegova gornja ivica bi trebalo da bude u visini očiju. Ukoliko monitor ne može da se podigne, upotrebi knjige Ili spusti stolicu.

Stvar je u tome da gledaš malo nadole. Centar ekrana bi trebalo da bude 15 do 20 stepeni ispod horizontalne linije oka. Tako ćeš najmanje umarati oči.

Naočare i sočiva

Sočiva više zamaraju oči, pa razmisli da nekoliko puta nedeljno ipak nosiš naočare. Nošenje naočara koje imaju stakla koja štite od zračenja monitora je vrlo preporučljivo. Čak i ako nemaš dioptriju nije loše da nosiš naocare sa staklima koja su bez dioptrije ali imaju zaštitu od zračenja.

Zaključak

Zdrave oči nemaju alternativu. Zbog toga da rezimiramo još jednom savete kako da na vreme povedeš računa i sačuvaš zdrave oči, iako celog dana gledaš u ekran:

  • Poštuj pravilo 20 – 20 – 20 za odmorne oči (na svakih 20 minuta rada trebalo bi da napraviš pauzu od najmanje 20 sekundi, kada ćeš se zagledati bar 20 metara u daljinu)
  • Uvećaj tekst na ekranu i prilagodi boje
  • Prilagodi jačinu osvetljenja ekrana
  • Trepći što češće, koristi „veštačke suze“ u obliku kapi za oči
  • obrati pažnju na poziciju monitora tako da gornja ivica bude u visini očiju
  • Ukoliko nosiš sočiva praktikuj da umesto njih što češće nosiš naočare sa specijalnim staklima koja imaju zaštitu od zračenja

Možda ne znate da je odredjenu hranu za zdrave oči i bolji vid potrebno konzumirati, pa bi bilo dobro da obratite pažnju koje namirnice konzumirate.

Izvor: Magazin Zdravo

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese