Putna apoteka

Da li ste spremili svoju putnu apoteku?

Sezona letovanja je odavno počela i ako ste rešili da otputujete sa svojom decom na odmor, ne dozvolite da Vas iznenade neprijatne situacije. Pričaćemo o putnoj apoteci (koju ćete moći i da slikate ili odštampate, da Vam bude pri ruci), kao i o „prvoj pomoći“ kod raznih zdravstvenih problema koji mogu snaći i Vas i Vaše dete onda kad Vam to najmanje treba…

Porodično pakovanje auta za odmor

PUTNO OSIGURANJE

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da imate putno osiguranje. Za vašu decu posebno. Nije toliko skupo (1€ po danu) i morate ga uračunati u troškove isto kao i troškove puta ili smeštaja. Uzima se u bilo kojoj osiguravajućoj kući (“Dunav”, “Sava”, “Generali”), u Vašoj banci ili u samoj agenciji.

Putno osiguranje pokriva sve hitne slučajeve za koje treba čuvati račun i za koje možete povratiti novac po završetku putovanja. Za neke je važno da pozovete telefonom njihov call centar pa se sve dobro raspitajte pre polaska.

Ako dete nema hronične bolesti i nije bilo bolesno u poslednjih godinu dana, od svog izabranog lekara možete potražiti da Vas uputi na lekarsku komisiju koja će proceniti da li možete dobiti osiguranje za dete o trošku RFZO. Procedura je komplikovana i osiguranje ne važi za, recimo, Grčku.

Sa putnim osiguranjem i ordinacijom pedijatra u mestu boravka, Vaša putna apoteka može biti vrlo skromna i ograničena na lekove protiv temperature i alergije. Sve ostalo možete kupiti u apoteci nakon savetovanja sa lekarom.

KINETOZE – MUČNINA I POVRAĆANJE U PUTU

Kinetoze ili “bolest kretanja” su baš karakteristične za dečji uzrast i skoro da nema deteta koje bar jednom nije povratilo u putu. Najčešće leti, kad su vrućine, ako je zagušljivo, ako je put krivudav, a vožnja žustra i pogotovo kad se stomak pretovari različitim vrstama hrane, grickalica i sokova (eskurzije su pogotovo poznate po tome).

Kinetoze se javljaju usled zbunjivanja našeg sistema za ravnotežu i suprotnih informacija koje čula šalju – da sedimo, a u stvari se krećemo?!

Iako su lekovi protiv kinetoza u obliku tableta, namenjeni su i deci, starijoj od 5 godina – Dimigal. Uvek se daju bar 15 minuta pre polaska. Najmlađima dajete po ¼, preko 25kg možete po polovinu. Čak i za krupne tinejdžere i adolescente je retko potrebno dati celu tabletu, mnogo je bolje dati polovinu i obnavljati na svakih 6 sati putovanja.

Sa ovim lekovima treba strogo voditi računa o dozi jer imaju malu terapijsku širinu (u prevodu – lako se predoziraju) i imaju centralno dejstvo (uspavljuju i/ili se deca ponekad mogu čudno ponašati ako smo iole prekoračili dozu).

Postoje i lizalice sa ekstraktom đumbira (Halykoo) za sasvim malu decu i one koji iz bilo kog razloga ne smeju tablete. Manje su efikasne, ali sasvim bezbedne. Đumbir je poznati prirodni lek protiv mučnine i nagona na povraćanje.

Ako znate da Vaše dete povraća u putu, ne dozvolite da krene gladno na put – obavezan je lagani obrok bar 1h pre putovanja. U putu mu možete dati samo poneki slani štapić, sendvič i vodu. Mudro je rastvoriti elektrolite i ukoliko dođe do povraćanja (ili se obilno znoji), prekinuti svaki unos na usta i pojiti samo elektrolitima po gutljaj na 5 minuta.

Detetu treba reći da se uspravi u sedištu i gleda u daljinu, a nikako u ekran telefona ili tablet (pravilo važi i za knjige). Pomaže i da se koncentriše na nešto dugo, igrajte Na slovo na slovo ili neku drugu igru primerenu uzrastu.

Spremljene kesice za povraćanje sprečiće (izrazito) neprijatan miris posle eventualnog incidenta, pa tako neće i ostali u automobilu ili autobusu postati žrtve ovog bezazlenog ali neugodnog fenomena.

BEZBEDNO SUNČANJE

Pravila o bezbednom izlaganju dečje kože suncu treba slediti i kad ne putujemo – u dvorištu, na ulici, a pogotovo na bazenu i pored bilo kakve vode (jer reflektuje UV zrake i višestruko pojačava njihovo štetno dejstvo).

Pročitajte detaljnije o tome kako se bezbedno sunčati kao i o mnogim drugim stvarima koje će Vam pomoći da leto provedete kao odgovoran roditelj.

Mama i dete na plaži

TEMPERATURA

Lekovi protiv temperature (antipiretici) spadaju u obavezni deo putne (kao i uobičajene kućne) apoteke. Situacije sa povišenom temperaturom deteta se po pravilu dešavaju noću, kad kao za baksuza niste primetili da sirup u bočici tek prekriva dno i/ili kad apoteka ne radi – noć, vikend, neki praznik za koji niste ni čuli.

Antipiretik na bazi Paracetamola i Ibuprofena u sirupu se može dobiti na recept, pa na vreme potražite od Vašeg lekara ako ga nemate ili imate vrlo malo. Sve tablete tog tipa se kupuju (i za decu i za odrasle), ali su ipak praktičnije jer se ne prosipaju i ne može se desiti da doživite nervni slom kad među brižljivo spakovanim komadima garderobe nađete lepljiv trag sirupa narandžaste boje (na primer, mada su i duge boje jednako neprijatne 🙂)

Iskoristite posetu lekaru da saznate više o doziranju ovih lekova Vašim mališanima ili pročitajte o tome u mom tekstu Zašto je teško dozirati lekove protiv temperature. Ako koristite Paracetamol ili Ibuprofen za skidanje temperature, pročitajte o njihovoj primeni i doziranju u sledećim tekstovima: Doziranje Paracetamola i Ibuprofena.

Devojčica sa tabletama lekovima

Ako niste sigurni koji lek da odaberete, pročitajte Kako izabrati lek protiv temperature.

Ako u vašoj kućnoj apoteci imate neiskorišćen antipiretik, a želite da ga ponesete na odmor, obavezno proverite rok upotrebe! Možda Vaše mezimče i nije tako skoro imalo temperaturu.

Ponesite obavezno i toplomer! A ukoliko su vam potrebne dodatne informacije pročitajte tekst o tome kako treba meriti temperaturu deci. Ovo je tekst u kome sam opisala načine i sredstva uz pomoć kojih je moguće meriti temperaturu deci.

Majka meri detetu temperaturu

Ako ima bilo šta u vezi povišene temperature kod dece, a da nije obrađeno na mom blogu, napišite u komentarima ispod! Rado ću razjasniti sve nedoumice koje Vas muče. Do tada, obezbedite internet i za sve probleme febrilnosti kod dece konsultujte Zdravo Korisno 🙂

BOLOVI

Trebalo bi da već i vrapci na grani znaju da lekovi protiv temperature (antipiretici) su u isto vreme i analgetici (lekovi protiv bolova).

Tako da su obe muke jednim lekom pokrivene, bar što se tiče putne apoteke.

POVREDE

Na odmoru su sitne povrede kod dece uobičajene. Modrice, ogrebotine i oguljotine, manje rane od kojih se raste 🙂 ali koje ipak malo teže zarastaju zbog slane vode.

Nemojte da dozvolite da Vas uhvati panika. Prvo detetu dobro isperite ranu od peska i krvi pod tekućom vodom. Tako ćete i bolje videti o čemu se radi.

Ako dosta krvari, bilo kojom tkaninom (maramica, peškir, odelo) pritisnite snažno kako biste zaustavili krvarenje i odmah odvedite dete u najbližu ambulantu (ne mora da bude pedijatrijska).

A ako ste krvarenje lako zaustavili i dete primilo sve vakcine po redu (u koje spada i zaštita protiv tetanusa), ne morate nigde ići. Prebrišite antiseptikom koji vam je pri ruci i stavite hanzaplast. Sledećih dana, suva rana koja polako pravi krastu i okolina koja nije crvena niti natečena su znaci da sve ide po planu i da ste dobro odradili posao.

A ako je dete udarilo, uganulo ili iskrenulo nogu, stavite hladne obloge protiv otoka (može i Hepalpan gel ili slično), dajte detetu lek protiv bolova, a može se namazati i neka krema za sportske povrede ako je imate Vi ili neko u Vašem okruženju, ali nije obavezno. Obavezno je podići povređeni ekstremitet i ne koristiti ga par dana. Ako posle toga dete normalno korača ili koristi ruku, bez bolova je, nema otoka niti deformiteta – dobro je!

Za sve ostale slučajeve, ako i kad niste sigurni – pravac ambulanta!

STOMAČNE TEGOBE

Stomačne tegobe su vrlo česte na letovanjima. I kod dece, ali i kod odraslih. Posebno u Crnoj Gori i posebno ako dete voli da gnjuri ili se dinamično igra u vodi pa popije pola mora. A vrlo često se kupamo isuviše blizu kanalizacionih ispusta.

Učestalosti ovih problema doprinose i visoke temperature, poteškoće sa čuvanjem hrane, zaštitom od muva i slično. Da pomenem, trovanja se od drugih uzroka stomačnih tegoba razlikuju po naglom početku sa intenzivnim povraćanjem, dramatičnim ali (srećom) kratkim tokom (“kao letnji pljusak”). Kada dete izbaci sve, obično mu lakne i ako nije previše dehidriralo – pažljivim i strpljivim pojenjem elektrolitima, a uzdržavanjem od hrane dok ne prođe buran period, oporavak bude brz i potpun. Trovanja su obavezno masovna kada se radi o kupljenoj hrani ili porodična kada je hrana kod kuće spremana i servirana.

U celoj ovoj priči je najvažnije prepoznati stepen dehidracije. Po tome određujete Vaše dalje postupke, lekove tj elektrolite i eventualnu posetu lekaru. Takođe je važan i uzrast. Deca do dve godine starosti vrlo lako dehidriraju i teže se oporavljaju.

Ali, za sve ostale uzraste, u preko 90% slučajeva se radi o blagoj dehidraciji za koju su elektroliti pravi i jedini lek. Dakle ako: dete oseća blagu malaksalost, žeđ i ima suva usta, ali mokri, ne odbija ni hranu ni vodu (doduše, za oba će malo ipak pričekati da se smiri stomak), lakne mu posle povraćanja, veselo je i nema temperaturu budite bez brige! Biće sve u redu! Što se Vas tiče, za svaki slučaj, pogledajte jednom tekst o ishrani u slučaju stomačnih tegoba. Mislim da će Vam pomoći jer sam u njemu dala sve najbolje savete kako da pomognete svom detetu.

Hrana za stomačne tegobe

Težu dehidraciju, onu koja bi eventualno zahtevala infuziju i hospitalizaciju, ćete prepoznati na sledeći način: upale očiju, suva usta i sluznica usta, značajno uvučena fontanela kod male dece (ako je još uvek otvorena), dete plače bez suza, suve pelene više od 4-6h uprkos upornom pojenju), upadljivo pospano ili preterano razdražljivo…

Čak i da nema ovako značajnih simptoma, ali dete povraća duže od 24h uz temperaturu i jaki bol u stomaku – važno je da se javite lekaru.

OSIPI, ALERGIJE

Osipi su takođe čest pratilac letovanja. Sigurno ste i vi to doživeli, i to ne jednom. Različiti su uzroci tih promena po koži, teško je prepoznati uzrok osim ako niste povezali sa nekim konkretnim postupkom koji je prethodio, a da se osip javio neposredno posle toga. I uz sve to, da počne da se povlači kad uklonite uzrok. Priznaćete da je malo verovatno da se sve ovo uklopi.

Zato, ako ne možete da povežete osip sa nekim konkretnim postupkom, nemojte lupati glavu i opterećivati se baš od čega je sve. Namažite detetu neku neutralnu kremu koja sadži cink (može i najobičnije krečno mleko) i pratite…

Druga je priča ako osip počne ozbiljno da se širi i pogoršava. Ali, čak i tada, ako nije reč o  koprivnjači i opšte stanje je dobro, možete samo dodati lek protiv alergije i davati nekoliko dana (bar dan duže nego što traje osip). Kako da prepoznate koprivnjaču možete naći u tekstu Osipi kod dece, a doziranje leka protiv alergije bi trebalo da znate još od dana kad ste lek podigli u apoteci, a možete koristiti i uputstvo za lek ili tabelu koju ću vam besplatno podeliti uz ovaj tekst (možete je preuzeti i štampati ili jednostavno sačuvati u telefonu).

Priručna putna apoteka – PREUZMI TABELU.

Beba sa osipom

PREHLADA

Zar se prehlade dešavaju i na letovanju? Naravno! Malo zbunjuje naziv koji ipak asocira na zimu i hladnoću, ali se prehlade ipak javljaju i leti. Doduše, u značajno manjem obimu jer su prozori otvoreni i više boravimo napolju, škole ne rade, a i u vrtićima je manje dece.

U kojim uslovima će se prehlada desiti i leti? Prvenstveno usled pada imuniteta pa organizam Vašeg deteta ne uspeva da se efikasno izbori protiv virusa. Takođe, oni koji su skloni alergijama imaju već alergenima “načetu” sluzokožu nosa i disajnih puteva, pa je i to idealan teren za viruse. I još nešto, mokra kosa i telo ne smeta uopšte (naprotiv, prija tokom vrelih dana), osim ako ima značajnog strujanja hladnijeg vazduha (vetar ili klima uređaj). Tada ipak osušite dete ili napustite klimatizovanu prostoriju.

Primetili ste da koristim termin “virusi” jer su upravo oni odgovorni za sve vrste prehlada i blagih respratornih infekcija. Zato pomaže samo “simptomatska terapija” o čemu sam već pisala, pa pročitajte kako da se borite protiv simtoma prehlade.

Simptomatska terapija

Anginu, to jest bakterijsku upalu grla (koja se obavezno leči antibioticima) ćete prepoznati po tome što simptomi koje ima Vaše dete moraju da obuhvataju bar 2 od ovh kiterijuma:

  1. Povišena telesna temperatura (može da bude vrlo visoka, počinje naglo)
  2. Izrazito bolno grlo (boli i pljuvačka kada se proguta, dete odbija hranu)
  3. Uvećane i bolne žlezde kod ugla donje vilice
  4. Izostanak drugih simptoma: nema zapušenog nosa niti slinavice, nema konjuktivitisa i nema promuklosti niti kašlja

UPALA UHA

Evo još jednog “letnjeg specijaliteta”. Upale uha poslebno vole leto, to jest vodu. A bazene naročito (“bazenski otitis” je čest naziv za upalu spoljnog uha). Bilo da su javni – sa milion kupača, bilo lični – u Vašem ili komšijskom dvorištu.

Ulazak vode u spoljni ušni kanal je predispozicija za upalu. Ušna mast služi da obloži kanal, kako bi ta voda što manje štete nanela. Ali kada se ta ravnoteža iz bilo kog razloga naruši – eto bolnog uha. I to mnogo jače nego “obično” srednje uvo.

Šta bi možda pomoglo? Nije pravilo, ali ako se detetu isperu uši pre letovanja (tj sezone bazena), manja je verovatnoća od upale spoljnog uha, kao i kada se pre kupanja koriste sprejevi na bazi pčelinjeg voska (Vaxol swim, Oto Aqua clean i slično) koji oblažu kožu ušnog kanala i štite od štetnog uticaja vode, pogotovo hlorisane.

Nije definitivno utvrđeno da će dete koje ima čepiće u ušima ili mu jednostavno ne dozvoljavamo potapanje glave, manje imati šansi za upalu spoljnog ušnog kanala. Zato se takve preporuke ne daju i deci prepuštamo plivanje, gnjuranje i igranje u vodi do mile volje!

Leto je deci omiljeno godišnje doba upravo zbog vode, makar prskanja iz creva ili česme u dvorištu. Nadam se samo da i Vi uživate u svemu tome 🙂

Porodični odlazak na plažu

Autor:
Dr Mirjana Stanković, specijalista pedijatrije

Najnovije

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Preporuka

Najčitanije

Galerija preko 60 najmodernijih Paž/Bob frizura za različitu kosu i oblik lica

Ova frizura je šokirala društvo još 1909. godine, kada ju je prvi put kreirao poljski frizer Antoine de Paris u Francuskoj, i od tada...

Ideje za najlepše moderne kratke Pixie frizure

Kratke Pixie frizure su bezvremenske, klasične i vole ih  žene svih godina. Jednostavne su za održavanje, savršeni stil za žene koje su uvek u...

Hit boje za kosu koje ćeš obožavati ove godine

Odavno vlada mišljenje da ako žena želi da promeni imidž, treba početi od kose. Pored spektakularnih frizura koje ti mogu značajno promeniti izgled, boje...

Ako želiš da najnovije postove dobijas na email

Prijavi se upisom email adrese